Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Разговор между пенсионери:
- Наборът Ваньо май е изял жена си.
- Как разбра?
- Питам го какво е вечерял, а той ми отвръща с тайнствен глас: "Ядох филе от акула!..."
- Но той нали твърдеше, че тя била усойница?!?

 Статия

За пъстърва през зимата

Риби и Такъми (бр. 3 / 2010 г.)

Край! Четирите месеца забрана за риболов на пъстърва вече са в историята. На 6 февруари сезонът за най-атрактивният риболов започва. Осем месеца в дебнене на планинската красавица – какво по-хубаво може да иска човек... Да се промъкваш по бреговете на планинските реки, за да издебнеш някое от онези хитри създания, притаено под някой камък. Затова не се колебайте, а грабвайте спинингите – пъстървите вече са наши!

 

От Станил Йотов

 

Началото на всеки пъстървов сезон винаги е трудно. През февруари водите са все още ледени, и рибите имат пасивно поведение. За разлика от лятото, когато преследват и атакуват зверски движещите се бързо примамки, сега пъстървите са доста по-мудни. Затова в ледените февруарски води въпросът доста често опира до това да отървем капото, а изваждането на 4-5 риби си е истински успех. Пъстървите са активни само в карстовите реки като Панега например, където температурата на водата е доста по-висока. За начина на провеждане на излетите там обаче е писано доста, затова няма смисъл сега пак да се връщаме на стари неща. Нека по-добре видим какви са спининговите техники, с които можем да прилъжем някоя пъстърва в студените води.

 

Кога пъстървата атакува
Както споменахме, пъстървата е много мудна в ледените води. Това поведение се обяснява така: рибата се старае да извършва възможно най-малко движения, за да не губи енергия. Тя стои с глава срещу течението, където хранителният поток отвреме-навреме носи нещо за ядене: ларви, личинки, червеи...Всички те са лесни за изяждане и пъстървата ги събира с незначителни придвижвания. Другото, което е специфично за рибата през този период е доста по-слабата нападателна склонност към агресори, нахлули в нейната ловна зона.
Единственото, което е способно да я раздвижи на по-голяма дистанция, е вероятността да погълне солидна доза животински протеини. Една умираща рибка е достатъчна, за да засити апетита на рибата за доста дълго време през зимата. Затова през февруари най-голяма е вероятността пъстървата да атакува бавен или играещ на едно място срещу течението воблер, имитиращ безсилна рибка. В този момент шансът пъстървата да предприеме атака е най-голям. Затова по-долу ще разгледаме двата варианта, които са най-подходящи за спинингов риболов на пъстърва през февруари – техниките с мъртва рибка, воблер и силикон.

 

Техники с мъртва рибка
Доста спинингисти отричат техниката на риболов с мъртва рибка, като аргументът е, че това си е живо мръвкарене. Като се дистанцираме от този тип пуризъм, ще разберем, че всъщност това е чудесен вариант за риболов в студена вода, когато другите техники са доста по-скромни откъм резултати. Да не говорим, че в страни с развит пъстървов риболов като например Франция, в реките втора категория през февруари това е най-практикуваният метод от въдичари, които иначе през останалото време на годината си ловят на спининг или муха. Дори авторитетно списание като „Светът на пъстървата” във всеки брой има отделна рубрика за улов на петнистата красавица с мъртва рибка. След като французите не се притесняват от това, едва ли е подходящо ние в България да се правим на прекалени светци. В крайна сметка всичко е въпрос на личен избор и спазване на закона. Толкоз.

 

Монтажите
Монтажите за риболов на пъстърва с мъртва рибка са достатъчно прости за изработване в домашни условия. Достатъчно е да си направим различни разновидности, които да прилагаме съобразно това дали ловим в дълбоко или по-плитко място. Приспособлението, на което закачаме рибката, се изработва от твърда тел и оловно топче с тегло между 1.5 и 3 грама (виж сн. 1). Представлява нещо като безопасна игла със закопчалка, чието острие се провира в главата на рибката и се закопчава над нея. На ухото на приспособлението се завързва с плетено влакно тройка №12 или 14 в зависимост от размера на рибката, и едното от остриетата се забива в гърба й. Това е най-лесният за изработване и риболов монтаж, с който рибето стои като живо във водата.
Други видове монтажи за риболов на пъстърва с мъртво рибе наподобяват познатият от щукарските техники „Драшкович” (виж. сн. 2). У нас той може да се използва на места, където търсим целенасочено големи пъстърви в по-дълбоки вирове. Той е по-груб и е подходящ за големите реки като Искър, Струма, Въча, Чая и т.н., но отстъпва на описания по-горе по отношение на дискретността. Кой вид монтаж ще предпочетем, зависи от самите нас и резултатите от конкретния излет.

 

Такъмите
Риболовът на пъстърва през февруари с мъртва рибка може да се практикува по най-разнообразни начини. Някои предпочитат дълга пръчка, с която уловът на пъстърва се доближава до класическия с естествена стръв. Ако обаче сте спинингист и владеете техниката за риболов с блесна и воблер, смело може да си използвате такъмите, с които ловите през останалата част от сезона. Пръчка до 2.70 м с акция около 5-15, подходяща макара и влакно 0.16-0.18 са напълно подходящи за риболова с мъртва рибка.

 

Техниката „мор мание”
Техниката на водене на примамката, известна сред французи и белгийци като „мор мание” (движещо се мъртво – б.р.) е съчетание на класическия спининг с техниките на неравномерно придърпване, известни още като туичинг. В случая най-важният компонент се явява бавното и неравномерно движение на рибката, което провокира кълването. В зависимост от това дали ловим на по-голяма или по-малка река, както и дали сме избрали вариант с придвижване по течението или срещу него, използваме повече или по-малко утежнение. Личният ми опит от този сезон показва, че риболовът с водене на примамката срещу течението или през него се явява по-резултатен, отколкото ако движим рибката по течението, което винаги налага по-голяма скорост на обиране на линията. При воденето срещу течението е точно обратното – имаме възможност да задържим продължително време примамката на едно и също място, където предполагаме, че има пъстърва. В този случай рибата разполага с повече време, за да предприеме решение за атака.
И така – как да водим рибката? Начините са много, въпросът е да реагираме съобразно конкретните условия на вира, който облавяме. В моя случай има няколко вида водене:
По течението – подавам примамката нагоре срещу течението и я водя по него, като се стремя рибката да се движи близо до дъното. Прилагам го най-вече в дълбоки места с по-бавно течение. Правя неравномерни тласъци с върха на пръчката. Какво имитирам? Болна рибка, понесена от течението надолу. В очите на пъстървата тя изглежда лесна плячка, и би предизвикала рибата да измине метър и повече, за да я налапа.
През течението – практикувам го най-вече, когато срещу мен имам вир, чийто дълбок участък е от отсрещната страна, а аз съм застанал откъм плиткото. Подавам рибето леко срещу течението и го оставям да падне свободно до дъното. След това започвам придърпване на малки тласъци към мен. Пъстървата отдолу вижда тромава и увредена рибка, която се мъчи да се спаси от основното течение, като плува към плиткажа, където ще й бъде по-лесно да издържи на напора на водата. И тогава хищникът решава да нападне.
Срещу течението – най-удобният начин за риболов по схемата „мор мание” през студения сезон. Избираме мястото така, че по течението под нас да има възможност за пъстървово присъствие. Най-често това са дългите и тесни вирове и бързеи, където вероятно може да се крие някоя риба. Избираме точка на замятане в най-долната част на вира. Обираме линията съвсем бавно и неравномерно, като вкарваме и елементи от туичинга – неравномерно придърпване в два-три такта, и след това отпускане на линията, за да може рибето да достигне до дъното. Важното в случая е рибката да се придвижва бавно срещу течението, и да минава през всеки метър разстояние поне за 30-40 секунди. Ако смятаме, че на определено място под надвиснали клони или паднало дърво може би има риба, е добре да презентираме там примамката по-продължително време, от порядъка на няколко минути. Ако долу има пъстърва и начинът на движение на рибето й хареса, няма начин да не реши да нападне.

 

Предимствата
Предимствата на този вид риболов са няколко. На първо място, капризните февруарски пъстърви са по-склонни да нападнат нещо, което им изглежда по-истинско, отколкото всяка друга имитация. Разбира се, ако сме попаднали на река с активни февруарски пъстърви, можем спокойно да заложим на риболова с воблер, при който няма да си цапаме ръцете с поставяне на стръв и всичките допълнителни усложнения. По-често обаче се сблъскваме с пъстърви, доста по-склонни да нападнат добре поднесената мъртва рибка, отколко изкуствените примамки. Освен това монтажът на сн. 1 позволява и друга хитрина – вместо мъртвата рибка можем да поставим силиконова примамка, която в определен момент може да се окаже много сполучливо решение.

 

Рибките
Най-добрият вариант за риболов на мъртва рибка е, ако разполагаме с лешанки. Лешанката съставя една много важна част от традиционното пъстървово меню и хищникът я атакува без колебания. През зимата лешанките могат да се наловят с кепче във вирчетата, където ги има. Срещат се по-рядко в горните течения на реките, но ги има в изобилие в онзи тип средни участъци, където пъстървата живее наравно с мряната и клена. Например на река Искър в Самоков не представлява проблем да си наловим достатъчно лешанки с кепче, като гребем в тинестите и спокойни участъци около брега. Лешанката може да живее доста дълго време в домашни условия, стига да й осигурим прясна вода и подаване на кислород с апаратче. Ако не разполагаме с лешанки, обикновените кубинки, които се продават в магазините, също могат да ни свършат работа, стига да са достатъчно едри. По принцип монтажът за мъртва рибка се прави в няколко размера, за да имаме варианти да ловим с рибета между 4 и 6 см. По-дребните се задържат трудно на линията за по-продължително време.

 

Спининг с изкуствени примамки
„Мор мание” е все още слабо разпространена техника за улов на пъстърва в България, макар че много колеги ловят щука на сходния по принципите си монтаж „Драшкович”. Доста повече са почитателите на спининговия риболов на пъстърва с изкуствени примамки. Как да ловим с тях в ледените води и на какви примамки да заложим?
Аз лично през февруари не бих упорствал много с блесните, и ще ги оставя за стоплянето на водата през април и май. Ако все пак реша да опитам на блесна, след това ще сменя с воблер и ще упорствам повече на него. Няма спор – през зимата воблерът е по-резултатната примамка за пъстървов риболов. Независимо с какво ловим обаче, и в двата случая се налага търпеливо облавяне на зоната, където смятаме, че има пъстърва. Имал съм случаи, когато замятане 20 см вляво или вдясно от предишното ми е носело успех. Например – имаме вирче с камък, от чиято дясна страна вероятно има пъстърва. Как го облавям? Първо заставам отдолу, подавам блесната или воблерът срещу течението и ги водя по течението с възможно най-бавния ход, близо до дъното. Не бива да очакваме, че пъстървата ще се вдигне нагоре, за да атакува движеща се по-близо до повърхността блесна. Затова се стремя да я водя възможно най-близо до дъното, да мине покрай рибата и да я подлъже да нападне. Ако няма резултат, внимателно минавам нагоре и се прикривам добре, за да не изплаша хитрата риба. Замятам надолу по течението и водя примамката срещу него на съвсем бавен ход, с продължителни паузи.

 

Време за воблер
Нямаме кълване? Напълно възможно е в ледената вода рибата не си пада много по железариите. Сега е моментът да сложим воблера. Подбирам воблера да бъде такъв, че да гази съвсем близо до дъното. Потъващите модификации например са съвсем подходящи за тази цел. Задържам го неподвижен на едно място по 2-3 минути, и тогава воблерът играе само под напора на течението. Отпускам малко надолу, след това леко придърпвам към мен. Старая се да предизвикам рибата към атака. Ако има пъстърва и не ни е видяла, шансовете да атакува са много големи. Воблерът поначало се явява доста по-реалистична примамка за пъстървата и в очите й изглежда като жива рибка, за разлика от блесната, в която пъстървата припознава какво ли не. Тук сме наясно, че имитираме рибка. Какви воблери обаче да използваме? Ето някои модели, които са се доказали в практиката:
Illex, Tiny Fry – моделите Minnow, които са предназначени за риболов с неравномерна проводка, са изключително подходящи за този период, особено ако търсим пъстървата в места с дълбочина 70-80 см.
Salmo Hornet – малките модели, оцветени в пъстървова окраска, са наистина чудесна примамка за това време.
Antax – сръбски воблер, който отскоро се внася в България; плуващите 4-сантиметрови имитации на пъстърва се доказаха като примамка, която работи добре през цялата година.
Orbit 65 Slider – моделът е с дължина 6.5 см, но примамва пъстървите в някои изглеждащи на пръв поглед невъзможни за улов дни, когато не иска да кълве на нищо друго.
Rapala Original Floater – примамка за средни дълбочини; водя я с неравномерна проводка.
Owner Mira Shad – 5-сантиметровият модел с тегло 4 грама е отличен за пъстърва.
Разбира се, пазарът на воблери се мени непрекъснато, излизат нови и нови примамки. От последния внос например интерес предизвикват чешко-полските воблери от марката Lovec. Малките и средни по размер модели, разработени от колегите от националния отбор по спининг на Чехия, се рекламират като много добре примамка за риболов на пъстърва в студените февруарски води. Дали обаче това е така или не, ще покаже само практиката.
Опитът показва, че в случая марката на воблера може да е важна, но по-важното е как го водим. Проводката и цялостното презентиране на примамката са не по-малко важни от нейната цена и качество. В никакъв случай не бива да очакваме, че пъстървата непременно ще клъвне на скъпия воблер, подаден как да е във водата.

 

Опити със силикон
Силиконовите примамки, които се оказаха толкова резултатни при риболова на пъстърва, че световната федерация по спортен риболов ги забрани в спининговите дисциплини, вече се доказаха като примамки, които работят целогодишно. Вече споменах по-горе, че пъстървата атакува най-вече жертви, богати на животински протеини. От този тип са гумените имитации на ларвата на восъчния молец „камола”, силиконовите торни червеи и т.н.
На последните републикански първенства беше изработена схема, която работи отлично и съчетава в себе си елементи от спининга и риболова на изкуствена муха с нимфа. В какво се състои техниката? За основа ни служи кука за изкуствена муха с ухо, на която се поставя волфрамова глава с диаметър 5 мм. Силиконовата имитация на камола се нанизва на нея. Подаваме внимателно примамката в бързея. Първоначално я водим по течението, след това опитваме със задържане срещу него. На доста места тази техника може да се окаже много сполучлив вариант да уловим една-две риби в повече. На практика това се явява и вид мухарене, но границата между спининга и изкуствената муха вече толкова взе да се размива, че не бива да изпадаме в прекалено теоретизиране кое е спининг и кое - не. Важното е да ловим риби и да сме доволни.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Говори Деске
Не са много спортните риболовци, които не са чували името на Жан Деске. Всички използваме неговите захранки и плувки, а самият той вече е истинска легенда. ...
Тайните на отвесния риболов
От Станил Йотов   Като се каже отвесен риболов, човек може да си представи какво ли не. Всъщност, става въпрос за онази техника, позната от доста време, ...
Сезонът на речния риболов
Река Огоста Лека-полека навлязохме в сезона на реките. Както често сме споменавали, риболовът на реките започва да става силен, когато времето захладнее. ...
На връщане от Шотландия
От Станислав Мънков   Първата седмица на май месец трябваше да съм на практика по морска биология на остров Great Cumbrae, който се намира до Гласгоу. ...
Съдържание
Актуално Магията на тролинга /4 От Калоян Белополски. За емоционалния риболов на елитни хищници от лодка Изкуствени примамки Дълбоко газещите воблери ...
Бабушки на мач
Пролетта е сезон на „раздвижването”. Още с първите положителни температури риболовците тръгват по водоемите. Риболовът през този сезон е доста ...
Форма на тялото
Как рибите са се развили, за да се приспособят към различните условия на живот?   Сладководните риби в нашите езера, блата и реки са с най-различни ...
Платики на канала “Вурн”, Холандия
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Каналът “Вурн” е идеален водоем за провеждане ...
Плетени влакна за риболов на голяма дистанция
Рой Марлоу насочва вниманието ви към влакната – така че винаги да купувате точните продукти за работата, която искате да ви свършат.Високотехнологичните ...
Риболовната магия на Англия
 От калоян Белополски /...продължение от бр. 13/   В края на ноември с група приятели предприехме риболовно пътешествие в Англия. Аз Жоро Прасков ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6