Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Пиян мъж се прибира в три през нощта. Жена му почва да се кара:
- Погледни в колко се прибираш! Пияният:
- Кой ти е казал, че се прибирам? Дошъл съм само да си взема китарата.

 Статия

Тънкости в риболова на дебелите костури

Риби и Такъми (бр. 12 / 2008 г.)

Ноември не е от най-риболовните месеци. Особено ако ловим хищници със спининг. Щуките стават по-пасивни, отколкото през изминалите седмици. Бялата риба не е толкова стръвна, колкото през октомври. Пъстървата е забранена. Да зазимяваме ли такъмите? В никакъв случай – раираният разбойник костурът е на линия! При това излизат не само риби по педя, но и трофейни екземпляри до кило. Кой не би искал да извади огромен костур, с грапава кожа и гърбица? Удоволствието е невероятно, а улавянето на трофеен костур е признак, че вече сме овладели тънкостите на спининга. Затова нека опитаме да уловим някой от големите зеленикави бандити с оранжеви перки.

 

От Станил Йотов

 

Преди всичко трябва да знаем, че за трофейните костури се изискват специфични примамки. Рядко през ноември ще хванем такава едра риба на блесна от сорта на малък Mepps или Mosca №1. Те работят добре за дребните и средните екземпляри, но на тях не можем да разчитаме, че ще извадим някой килограмов трофей. Затова трябва да се ориентираме към други видове примамки – по-едри въртележки, клатушки, кастмастери и – разбира се – силиконки.

 

За костур в блатата
По целенасочения улов на едри костури със спининг се запалих преди няколко години, когато колега-спинингист ме убеди, че си заслужава да въртиш няколко часа блесна №3 на изключително трудния водоем в столичния квартал „Дружба – 1”, за да ти удари в крайна сметка килограмов костур. Не съветвам никой да ходи там, тъй като рискът от капо е огромен. Този вид риболов е за ценители, тъй като имаме едно-единствено кълване и нямаме право на грешка. Разбира се, подобен мазохизъм за мен е неприемлив и аз едно че не ходя на този гьол, и второ - съставям тактиката си по такъв начин, че да имам повече удари. За това в доста случаи използвам схема, при която се ловят едновременно големи костури плюс дребни щуки за разнообразие, които пускам обратно след залавянето им.
Тактиката ми при този вид комбиниран риболов се състои в няколко тънкости. Използвам влакна със сечение 0.18, способно да издържи и щука около кило, която евентуално би ударила. Понякога слагам съвсем тънък метален повод, или се лишавам от него за сметка на вирбел с издължено тяло, чиято горна снадка е дълга около 3 см. Макар и рядко, този тип вирбели се намират в търговската мрежа. Поводът или дългият вирбел предпазват линията от прегризване. Ползвам най-вече една блесна, която работи безотказно в повечето случаи – Mepps Aglia Long № 2 или 3. Разбира се, в подобна схема могат да работят добре всички воблери или останали примамки с дължина около 4-5 см, които са подходящи и за големи костури, и същевременно могат да уловят някоя щука. Имал съм успехи с два модела на Lucky Craft, една клатушка и някои туичингови воблери на Rapala, но с тази блесна умея да работя най-добре.
Водоемите, които посещавам за този тип риболов, не са нищо особено – типичните щукарски гьолове, в които щуката е повече рядкост, отколкото реално присъствие. Тези водоеми обаче най-често държат доста добри костури и можем да разчитаме да хванем някой голям бандит.

 

Точки на замятане
В този тип места най-важното е да локализираме местата, в които може да се въртят едрите костури. Тъй като става въпрос за блата с крайбрежна растителност, трофейните риби твърде често са съвсем близо до брега и не се налага да ги търсим на голяма дистанция. Най-често те са на групи от по 2-3 екземпляра и стоят прикрити около крайбрежната растителност. Въпросът е да намерим най-удачната точка на замятане и да излъжем костура да атакува.
Тук ще разкажа за последния си такъв излет, за да споделя как действам в тази ситуация. Мястото на действието е платеният водоем на Кривина, където миналата година при подледен риболов имах няколко безкомпромисни скъсвания от костури на мормишка. Отначало имах надежда, че ще хвана някоя щука, но след първите два часа се пренастроих на костурска вълна. Зарязах всички останали примамки и оставих само блесната въртележка. Започнах целенасочена обиколка на водоема, като облавях внимателно всички дълбочини около брега, особено онези, над които имаше потопени във водата дървета и клони. Не беше изминал и половин час, когато върхът на пръчката ми се разтресе от мощен удар и онова чудо се заби в дълбокото. Опъваше с голяма сила, но бързо се умори и го извлякох на брега. Отличен трофей, с тегло около килограм. Любимата ми блесна и този път не ме подведе.

 

Избор на място
В случая обаче по-важен според мен се явяваше изборът на място. Ако разчитаме, че големият костур ще ни удари при произволно замятане, това означава да разчитаме на случайността. И така: какви са принципите за избор на място при риболов на костур в блатата?
Ясно е, че хищникът избира такива места, които могат да му послужат за укритие. В крайбрежните места това най-често са отвесните брегове, където има достатъчно коренища, натопени във водата храсти и най-вече паднали или растящи във водата дървета, които са любимо свърталище на раираните разбойници. Често там се навърта и по някоя щука, така че можем да бъдем изненадани от зъбата изненада. За нас обаче принципалната риба, която търсим, си остава костурът. Със сигурност ще го намерим там, особено и ако дъното пред нас е неравно и има някоя яма, в която стоят притаени едрите костури. Има го и в заливите, но в най-дълбоката им част. Друго любимо място на костурите са растящите във водата дървета. Например във водоемите около столичните предградия Кривина и Враждебна има няколко такива места, на които можем да разчитаме на трофей.

 

Храсталаци и дървета във водата
Миналата година имах интересен случай. Колега риболовец ме информира за това, че е уловил няколко добри костура на свободния водоем на Кривина – много труден гьол, който основно посещавам през зимата, когато се заледи. Сега все още беше периодът на откритите води. Колегата ме информира, че ударите му са били само когато е прокарвал блесната съвсем близо до един храсталак, който расте във водата, на около десетина метра от брега. Мястото е известно на всички въдичари, които ловят на лед на този водоем – през зимата именно този участък е най-дупченият.
В случая ловях с класически такъм, без подсигурително поводче за щука, тъй като на този водоем зъбатките са съвсем редки. За да не късам блесни нахалост в клонаците, в началото опитах няколко проводки с примамка без контри и по този начин определих точките на замянате, в които успявах да прокарам примамката покрай растителността, без да я закачам. При няколкото закачки на тестовата блесна изглежда разклатих клоните и се вдигнаха малки облачета тиня. Това е ефект, който винаги активизира костурите. След това за няколко часа привечер успях да хвана четири съвсем прилични костура – три на въртяща блесна Mosca №2 и един на отвесна блесна. Последната ми влезе в работа, когато се налагаше да обловя храсталаците откъм моя бряг. На нея имах още две кълванета, но рибите се откачиха при изваждането.

 

Специфика на местата
Впрочем този тип риболов с отвесна блесна покрай растящи във водата дървета може да бъде много резултатен. Работата е в това, че всяко такова дърво най-често има клони само над водата, а под нея продължава надолу към дъното като голо стъбло. Тъй като зимната блесна има неправилна траектория на движение, при подаване близо до клонаците можем да разчитаме, че в определен момент примамката ни ще падне на дъното до самия ствол на дървото. А точно там очакваме да дебне някой як костур. Подобен тип дървета са подходящи за облавяне с бавно прокарване на блесната под клоните, които лежат на повърхността на водата или стърчат над нея. На практика движим примамката близо до дъното. Разбира се, рискът от закачане е огромен, но пък шансът да ни удари голям костур си заслужава да опитаме. Това са т.нар. „суперточки” – безотказни места, на които при всеки излет имаме поне по един удар от едър костур. Най-често клоните на растящото във водата дърво почват на около 1.5 метра над грунта. Ако сме с лодка, облавянето на този тип места се извършва още по-лесно със зимна блесна или кастмастер.

 

Тестове по дъното
В блатата с успех можем да търсим костура и по-навътре, най-често около туфите с водорасли. Идеалното място е онова, при което около туфата дъното е чисто и можем да опитаме да прилъжем костура с примамка, която се води по дъното – кастмастер, джиг или клатушка. Преди три години имах такъв успешен излет на един водоем близо до Пазарджик. През ноември дъното му на повечето места е чисто, а отделните туфи с водорасли ни служат за ориентир къде да търсим костурите. При това ставаше въпроси за хубави, макар и редки риби с тегло над 300 грама. Въпросът беше да се облавят внимателно участъците около туфите и да се търси място, където имаме неравност по дъното. За този вид риболов най-подходящ за мен беше лекият джиг със силиконка със закривена опашка. За един следобед улових десетина съвсем прилични риби, без да броя по-дребните костури, които атакуваха примамката ми често.

 

Улов от брега с мъртва рибка
Вероятно мнозина от вас са гледали онзи филм по френския риболовен канал Chasse&Peche, в който някакъв чичка с допотопна въдица лови костури с мъртво рибе на не повече от 3-4 метра от брега. Използвайки телескоп, той подава рибето близо до стръмния бряг и помпа, докато в крайна сметка му клъвне. Миналата есен пробвах тази схема – работи и у нас! При това на гьола на Негован, където риболовът по принцип си е труден.
Един ден бях свободен от работа, купих си десетина кубинки и с маршрутка №20 се изнесох към водоема, на който седмица по-рано бях уловил една щука и един костур с блесна. Сега такъмът ми включваше мачове пръчка, която ми изглеждаше подходяща за случая, основно влакно 0.16, повод 0.14 и бяла кука №8. Линията ми беше построена съвсем елементарно – нанизах оливетка от 2 грама на основното влакно, а под нея поставих вирбел без карабинка, който ми служеше и за застопоряване на тежестта. Поводът беше с дължина около 50 см, а точно преди куката поставих сачма 0.6 грама. Нанизах рибката кубинка само за главата. Пробвах на плиткото и установих, че при леко припомпване нагоре-надолу рибето играе като умиращо, като за играта спомагаше допълнителната сачма.
Избрах място на брега откъм селото, успореден на минаващата отзад река. Там е много дълбоко, и можем да си ловим буквално под върха на пръчката, каквато беше и идеята на чичката от филмчето по Chasse&Peche. Пред мен местата бяха дълбоки повече от 2 метра. Отначало нямах удар и дълго време упорствах безрезултатно около шаварите. Надвечер обаче костурът се активизира и ми провървя. При това излизаха нелоши екземпляри. Е, нямаше ги тупалките от по половин кило и нагоре, но рибите си заслужаваха. Впрочем мъртвото рибе може да ни послужи отлично при отвесно водене в дълбоките места, тъй като имитирането на умираща рибка дразни костура повече от всичко останало.

 

Ноемврийски костури в язовир
През ноември костурите са основен обект на риболов и в големите язовири. Може да се търсят както от брега, така и с лодка. Разбира се, и тук нещата опират до намиране на подходящото място и адекватната примамка.
Къде да търсим едрите костури в големите язовири? Най-често рибата се върти около стените, водните кули и въобще онези места, в които има някакво течение и възможност за укрития около подводни камъни. Често пъти на тези места има образувани и канали по самото дъно, ями и други неравности, а наличието на паднали във водата дървета или пънове спомага за добрата ориентация на риболовеца къде да търси раирания хищник.
На повечето язовири местообитанията на костура през ноември са известни, а най-голямата сеч пада на залива „Щъркелово гнездо” на яз. „Искър”, където през ноември се концентрират огромни пасажи костур. Това е може би най-посещаваното място за зимен риболов около София преди заледяването. Лови се от лодка, тъй като на брега е истинска манифестация от рибари и не е съвсем удобно. Интересното е, че има дни, макар и редки, в които преобладават големите костури. Най-често обаче кълват екземпляри от порядъка на 15-20 см. Как в тази ситуация да отсеем дребосъка, и да се насочим към по-едрите риби, които така или иначе са някъде под нас. Тествах преди време няколко начина за целенасочен улов на по-едри риби и ето какво се получи.
В първия случай бяхме взели с един колега лодка под наем от ресторантьора бай Иван, закотвихме се на входа на залива и до обяд се забавлявахме с интензивен улов на средни и дребни костури с жива рибка. Забелязах, че тези костури се движат на пасаж и кълването им настъпва тогава, когато ятото се завърти под лодката. Няколкото по-големи костура ни бяха клъвнали във време, когато под нас го нямаше дребосъкът. Това ме накара да смятам, че хубавите риби се движат отделно и се налага да използваме нещо по-специално. Въоръжих се с търпение, пренебрегвайки възможността да продължа с дребосъка в стил „гол след гол”. Поставих на линията един балансир на Rapala – примамка, която имитира малко костурче. Предназначена е за отвесен придънен риболов. Спуснах балансира до самото дъно на около 7-8 метра от повърхността и започнах търпеливо да припомпвам, като издигах и спусках примамката на 60-70 см от дъното. Презентацията извършвах с неравномерни движения, имитирайки омаломощено малко костурче. Двайсетина минути клатих без резултат, и тъкмо си мислех, че не е това денят за експерименти, когато отдолу нещо напъна здраво. Беше отличен костур, може би с дължина около 30 см. След това улових още няколко. Беше доста по-интересно, отколкото да скубя дребосъка, който не преставаше да кълве в по-горния воден слой. След това при чистенето на рибата установих интересна закономерност – дребните и средните костури бяха яли от ситния уклей, от който бъкаше в залива, докато големите костури си бяха натъпкали стомасите с дребни костурчета! Очевидно има дни, в които трофейните костури на „Искър” ги избива на канибализъм.

 

Джиг с мъртва рибка
На същото място при друг излет при отвесен риболов от лодка се убедих, че комбинацията между джиг и мъртво рибе може да бъде много резултатна. Кълването през този ден не беше много активно, но тази схема ми помогна да си хвана риба. В работа ми влезе глава с къса кука, на която нанизах рибето като силиконова примамка. Бях гледал в интернет подобна схема, заснета с подводна камера – работеше чудесно!
Когато експериментирате с такава нова за вас схема, най-добре първо я опитайте на плитко, за да се уверите, че рибката играе както искате. Идеята е да имитираме умиращо рибе, което изглежда лесна плячка за костурите. Уверих се, че при леко поклащане и прецизна работа с върха на пръчката кубинката играе просто перфектно. Спуснах я до дъното, клатих известно време там – нищо. Вдигнах бавно на около 2 метра по-нагоре и там ми удари първият костур. До края на деня рибите кълвяха ту на тази дълбочина, ту на самото дъно, а надвечер излязоха само на два метра под повърхността. При по-дребните риби не се чувстваше ясно изразено кълване, а само натежаване на линията, при което се налагаше бързо засичане. Друг път на същото място съм имал успешни излети на отвесен риболов със силиконови рибки или октоподчета. Въпрос на ден и настройка на костурите.

 

Костури и такъми
И така – с какво да ловим? Тъй като вече стана ясно, че имаме активен и неактивен костур в различните ситуации, се налага да бъдем вариативни. В общи линии за близък спинингов риболов от брега ни върши работа спининг с дължина 2.40 – 2.70 м, удобен за риболов с примамки от порядъка на 2 – 4 грама. Обикновено в шпулите на двете макари имам влакно със сечение от 0.14 до 0.18 в зависимост дали правя комбинирано търсене на костур и дребни щуки за разнообразие, или ловя само от раираните разбойници.
По-важното е такъмите да бъдат така балансирани, че да разполагаме с отличен контрол върху линията и воденето на примамката. Най-често при активен костур ловя с два-три оборота на макарата в средно темпо и последвала пауза. Костурът реагира добре на този метод на водене. Когато костурите през нас вече не са толкова активни, най-адекватната реакция е да намалим размерите на примамката, както и да свалим темпото на водене. В други случаи е добре да сме подготвени и за риболов на по-далечна дистанция, особено във водоеми със значително рибарско присъствие по брега, където рибата е наплашена и предпочита да се придържа по-навътре.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Интервю с Игор Потапов, Русия
Световен шампион по риболов на плувка за 2009 г   /Интервюто взе Божидар Тодоров - Папарака/  БТ: Да започнем поред. Кажи ми първо на колко ...
Камола от силикон за трудни пъстърви
От Станил Йотов   Силиконовата камола, монтирана на микроджиг, напоследък взе да се утвърждава като средство за риболов на трудни пъстърви. Такива, ...
Захранване в студена вода
В момента, когато сядам да пиша тази статия, се намираме точно в средата на зимата. Най-подходящото време за избраната от мен тема. В тази статия не само ще се ...
В царството на Таймените
  От край време една от най-бленуваните дестинации за риболовците от цяла Европа е Монголия. Да отидеш за риба там звучи много екзотично, дори и на ...
Две седмици в Босна и Херцеговина
Планът беше да изкарам един месец преди Европейското по риболов с муха. Както винаги обаче, възникнаха други обстоятелства и съкратих месеца на половина. ...
Тотален провал на световното в Италия
  Шампиони са италианците с уникален риболов на едри платики! Нашите 5-ти отзад напред...   От Калоян Белополски   В началото на септември ...
За есенни бели мрени
 От Краислав Димитров   Нещо взеха да ми омръзват щуките. Загуби ми се тръпката. То като с пържолите... всеки ден пържоли, пържоли и на десетия ...
Познание
Само защото е облачно, това не означава, че условията са добри за риболов, твърди Стан Хедли.   Профил: Стан Хедли, автор на книгите ...
Трофеите на “Овчарица”
Здравейте, уважаеми читатели на списание “Риби и Такъми”. В тази статия бих искал да ви разкажа за един от моите добри излети на митичния водоем ...
Съдържание
Актуално Реката на гигантите /4 От Калоян Белополски. Сомовете от култовата река По Пъстървов риболов За големи пъстърви с мъртва рибка /10 Станил Йотов ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
ilevlad 2010-09-23 14:56:58

Страхотна статия! От известно време започнах да се опитвам да ловя по-едър костур и тук намирам много ценна информация за неща с които не можех да се справя. Благодаря на автора и наслука!

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6