Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Седи чукча пред дупка в леда. Лови риба. Внезапно с гръм и трясък изпод леда изплава американска подводница. Отваря се люк и се показва капитана. Оглежда се, забелязва чукчата и го запитва :
- Чукча, има ли наблизо руска база?
- Ей натам е! - посочил чукчата с ръка.
- Рулеви, курс 170, потапяме се ...
Подводницата изчезнала под леда. Тъкмо чукчата разплел въдицата и се канел пак да седне пред дупката, отново гръм и трясък. Руска подводница! Излиза капитана и пита:
- Чукча, да си виждал да минава американска подводница?
- Да, мина преди малко.
- На къде замина?
- Курс 170.
- Не се прави на интересен, имаш ръце, покажи ...

 Статия

Спортната 2009 година

Риби и Такъми (бр. 2 / 2010 г.)

 

От Ян Ван Шендъл

 

Крайно ми е неудобно! Преди повече от два месеца обещах на главния ви редактор нова серия статии за сп. “Риби и Такъми” и все още не съм изпълнил обещанието си.
Не бих искал да се оправдавам, но напоследък бях доста зает! Тренирах всички холандски отбори, които отидоха на световни първенства. Едва тази сутрин осъзнах колко време съм отделил през тази година за спортния риболов. И се изненадах – 112 дни съм посветил на това през 2009 година.
Аз съм като истински териер. Когато се захвана с нещо, не се предавам докато не “вкарам гол”. В нашия спорт, според мен, това е много хубав навик за всеки риболовец, а също така и за всеки треньор, както ми се наложи да открия.
В тази нова серия от статии искам да ви преведа през всички състезания, в които бях ангажиран като треньор. Надявам се по този начин да получите добър поглед върху различните риболовни методи и стратегии на захранване, които изиграха роля в тези турнири.
През тази година научих изключително много неща за риболова, повече от всякога досега. Ако успея добре да опиша целия си натрупан опит, ще мога да предам това познание и на вас, читателите, и така това, което четете, да ви бъде хем от полза, хем интересно.
Разбира се, всички световни първенства се организират преобладаващо през лятото и есента. Моята работа обаче започва доста преди това. Веднага след като националните ни отбори станат ясни, каним всички отбори поотделно в централата на Националната Федерация, като даваме на състезателите колкото се може повече информация за очакваните риболовни методи, планираме пътуванията и т.н. Понякога обсъждаме и нещата, които сме научили от изминалите турнири. Това е добра система, но отнема поне няколко вечери. Нормално всички тези срещи се провеждат през март.
Между месец март и първия международен турнир е времето, когато тренираме колкото се може повече с различни риболовци от всички риболовни секции. През 2009 г. многократно тренирах с младежите и трябва да ви кажа, че беше фантастично! Ако някога трябва да направя избор, ще избера точно тази част от работата си. Младите хора в нашия спорт все още не са перфектни, разбира се, но за сметка на това се учат на толкова много неща, че се доказват изключително бързо. Имах чудесен опит с някои “ученици”, които се справиха блестящо след тренировките. Да виждам как тези деца се развиват е най-голямата награда, която мога да получа от тази работа.
Успоредно с подготовката на националите, до май самият аз участвах в много състезания. Знаех, че няма да мога да ловя по-късно през годината, така че ловях колкото се може повече. Най-странното е, че нещата се развиваха много добре. Участвах в 23 състезания, от които спечелих 7 - не всичките големи, но все пак си бяха победи. Едно от състезанията дори спечелих с 64 кг платики за 4 часа. Чудесен риболов, но точно в тези моменти се чувствах най-слаб. Трудно е да зарежеш такъв изключителен риболов и да започнеш да работиш за другите риболовци, само че тези моменти никога не продължаваха твърде дълго. Знам много добре защо започнах тази работа. Исках Холандия отново да бъде зачитана за силна риболовна нация, каквато беше. И макар че се развиваме, все още не сме на това ниво. Нищо чудно! Не можеш да изтриеш за една нощ 15 години ужасна система и лошо управление. Ще отнеме поне още няколко години преди нещата да се оправят.
След 20 години в тази система ми дойде до гуша. Две неща можех да направя. Най-разумното беше да започна да ловя на откритите турнири, което понякога носи и удоволствие, и награди, и да оставя представянето ни на международната сцена на самотек. Другият вариант беше това, което направих. Риболовът, и особено международният риболов е в кръвта ми и просто ТРЯБАШЕ да направя нещо, за да тръгнат нещата на добре.
Първото пътуване за годината беше най-дългото. Всички състезатели от отбора, който спечели холандското клубно първенство през 2008 г., са ми добри приятели и ме помолиха да им помагам по време на Световното клубно първенство в Мадунице, Словакия. Нямаше проблем, но почти веднага след него беше Европейското първенство в Радеце, Словения. Да се върнем у дома между двете състезания беше лудост, затова заедно с един от членовете на отбора, който трябваше да участва и в двата турнира, решихме, че от Словакия директно ще се отправим за Словения. Събираше ми се да отсъствам от дома 3 седмици. Сигурно вече разбирате защо в една от статиите си споделих с вас, че съм голям късметлия да съм женен за толкова разбираща жена!

 

Световното клубно първенство
Най-напред искам да ви опиша Световното клубно първенство. Река Вах в Мадунице е много странна. Преди четири години си мислех, че никога повече няма да видя това място отново. Тук беше най-лошата ми риболовна седмица в живота ми, когато за последен път участвах на световно като състезател. Тогава беше септември, а сега – началото на юни, и много добре си спомням, че преди последното ми световно отидохме да тренираме на реката точно през юни, и тя беше абсолютно пълна с риба. И сега имаше много риби, но само на някои места, на други сякаш нямаше нито една риба.
Пристигнахме на реката два дни преди официалните тренировки и “опипахме” състезателния участък. Хванахме много риба, но видът на кристално чистата вода ме караше да мисля, че почнат ли всички да ловят, нещата ще станат много трудни.
Така и стана! Имахме много разочароваща тренировъчна седмица. Излизаха риби, но само на някои места. Почти цяла седмица нямахме риби. Така е много трудно да научиш каквото и да било. Обикалях и другите отбори, но не е същото като сам да ловиш. Тази липса на практика ни струваше скъпо.
Има и друга причина риболовът на река Вах да е толкова сложен. През седмицата на тренировките водата (тук тя се вдига и пада много бързо) беше много променлива, а по време на едно такова сериозно състезание, когато има възможност, водата трябва да се контролира.
Бяхме отседнали в един хотел заедно със сърбите. Познавам се с някои от състезателите много добре и доста си поговорихме. Те през цялата седмица успяваха да ловят някакви риби, но най-вече почти навсякъде вадеха мрени. Случваше да закачат и едри риби и ги вадеха много добре. Така научихме един голям урок. Все се случваше да изпускаме големите мрени по време на състезания и не разбирахме защо. А решението съвсем не е трудно, както винаги. Сърбите не дърпаха щеките си докато мряната не стигне до повърхността. Веднъж покаже ли се на повърхността, вече беше покорена, макар това понякога да отнемаше и над 10 минути. Научихме сериозен урок!
И така, какво се случи в края на краищата на състезанието? Твърде меко ще е да кажа, че през първия ден претърпяхме катастрофа. Финиширахме последни! Просто не можехме да повярваме какво се случи.
Риболовът беше много лош в повечето секции и доста добър в други, както през седмицата с тренировките. Тук-там бяха уловени ценни риби на 7 или 8 метра, а ние тотално пренебрегнахме тази дистанция! Така и не пробвахме да ловим сериозно на тази дължина и доколкото бях в състояние да следя какво правят останалите отбори, така и не видях през цялата седмица на тренировките някой да вади риби на тази дистанция. Но сърбите специално знаеха за този риболов и по този начин набраха много важни точки още през първия ден
Още по-учудващото беше, че италианците от отбора на Tubertini – едни от фаворитите на това състезание за мен, се сринаха като нас! Бяха втори отзад напред. Унгарците и сърбите бяха първи след първия ден, но само по себе си това не беше изненада. Те се представяха добре през цялата седмица.
На втория ден се опитахме да спасим каквото е възможно. Сменихме малко и тактиките си. Решихме да храним повече с бели червеи за мрените, тъй като повечето от тях бяха уловени по този начин. Това ни донесе няколко големи риби и съответно много добър резултат, защото успяхме да спечелим втория ден, и за да е още по-странно – италианците се наредиха на второ място след нас. Само два отбора успяха да се задържат на добри позиции и това бяха двата най-добри отбора на брега – унгарците и сърбите. Сърбите спечелиха медалите, като биха с малко унгарците. През последните 5-6 години сърбите веднъж са били първи и два пъти втори. Затова заслужено може да се каже за тях, че са най-силният клубен отбор в света. Те заслужено спечелиха и едно от най-странните състезания, които някога съм виждал.
Англичаните станаха трети, след като финишираха шести на първия ден и девети на втория ден. Само три отбора от първите десет през първия ден се класираха сред първите десет и през втория ден. Много странно!
С удоволствие бих ви разказал още неща за риболова на това първенство, но няма много за обясняване. Имаше малки риби и платики, които се ловяха на вердевас и хирономус в захранката. Имаше малко мрени, които реагираха добре на лепени червеи с чакъл, за да бъдат по-тежки. За нас сработи добре тактиката на риболов с лепени бели червеи. Освен това игнорирането на 7-8-метровата дистанция ни лиши от невероятно много точки. Лошо ми става като си помисля колко малка беше разликата между това да ловим и да не ловим. Още едно доказателство, че никога нищо не трябва да се игнорира!
В край на краищата финиширахме да разочароващото 13-то място. Река Вах не беше най-лесното място за нас. Но все пак спечелихме втория ден. Независимо от всичко, това си беше лош старт за годината!

Продължението четете в следващия брой


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Плетени влакна за риболов на голяма дистанция
Рой Марлоу насочва вниманието ви към влакната – така че винаги да купувате точните продукти за работата, която искате да ви свършат.Високотехнологичните ...
С боло по река Искър
от Ивайло Янков Здравейте приятели на риболова, С мои колеги (и приятели) в риболова решихме да направим тематичен риболов на болонезе. След доста ...
Нетрадиционните похвати носят успехи на леда
От Краислав Димитров   Зима е! Дебел сняг е сковал земята, покривайки наринатите от хорската немарливост боклуци и ярко контрастиращ с червените ...
Съдържание
Актуално Забрана за риболов 2013 /4 Секрети на успеха Създаването на един световен шампион /8 От Алън Скоторн специално за читателите на сп. ...
Осмомартенски щуки
От Станислав Мънков   Събота и неделя бях на пролетното мухарско изложение в Англия, което тази година не бе толкова впечатляващо, и нямах търпение да ...
Сезонът на морунажите!
  Морунажът се превърна постепенно в една от най-популярните речни риби. Среща се в доста от големите реки, както и в някои язовири. Постепенно измести ...
Големите примамки
Здравейте, драги читатели на сп. “Риби и Такъми”! Казвам се Ивайло Пенев и се занимавам активно с риболов от 15 години. Страстта са ми големите ...
Първият ми трофеен шаран
От Теодор Раев   Беше 9 юни. Часовникът на алармата на телефона ме събуди - 5:00 ч. Скочих от кревата, отидох в кухнята и включих кафе машината. В ...
Риболов на сом с леки такъми
При риболов на сом повечето риболовци използват груби такъми. Съвсем друг подход има френския експерт по сомовете Ксавиер Вела, който постига учудващи ...
Магията на тролинга
От Калоян Белополски   В последно време по всички големи язовири ежедневно могат да се видят десетки тихо пърпорещи лодки с разпънати настрани въдици, ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6