Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

По време на вечерята домакинът гордо казва:
- С рибата, която ядете в момента, трябваше да се боря в продължение на цели четири часа!
- Разбирам - казва гостът. - И моята отварачка за консерви е счупена…

 Статия

Сезонът на речния риболов

Риби и Такъми (бр. 1 / 2010 г.)

Река Огоста

Лека-полека навлязохме в сезона на реките. Както често сме споменавали, риболовът на реките започва да става силен, когато времето захладнее. Есента и малко преди нея рибите започват да се хранят активно, водата става по-хладна и се лови добре. Ако през лятото са се ловели прекалено много дребни риби, то след захлаждането на времето те започват да се крият и спират да кълват. В дните до Коледа спокойно може да се ориентираме към реките, защото риболовът вече е в ход.

 

От Пламен Панталеев

 

Една от най-популярните ни “зимни” реки определено е Огоста. Тя е и една от най-чистите и големи реки в страната. През по-голямата част от годината, или по-скоро през лятото и началото на есента тя е изключително малка и бистра. Подобна бистрота можем да видим единствено в някой планински поток. Дори при 2 метра дълбочина се вижда дъното. През зимата, обаче реката става сурова и рибите се активизират.
Има най-различни видове риболов, които все още можем да практикуваме на нея.

 

Време за щука
Една риба, която заслужава голямо внимание по това време на годината, е щуката. От няколко години насам по долното течение на реката се ловят все повече и повече риби от този вид. Има си определени места, на които се ходи целенасочено за щука.
В момента по долното течение на реката върви приличен риболов на плувка и на хищници, като най-активна е щуката. Тя може да се търси най-успешно от бента на Софрониево надолу. Съсредоточена е в бавните вирове, където има дълбочини и течението е по-бавно. От бента надолу има много такива вирове и всичката риба се съсредоточава в тях. Тя не винаги тя е активна, което е напълно нормално, но когато я уцелим се прави брилянтен риболов. Щуката се активизира когато водата започне да изстива. В този период малките рибки, които представляват основната й храна, се укриват и тя на практика няма какво да яде. Затова се принуждава да търси храна и попада на куките ни. Можем да я търсим както на изкуствени примамки, така и на жива стръв. Ако ловим на тапи, е необходимо да търсим по-бавните участъци в близост до брега, където почти няма течение. Рибите се ловят именно на такива места. На изкуствените примамки можем да експериментираме навсякъде по вировете, докато не случим на участък, където видимо има повече риба. За отбелязване е, че рибите определено предпочитат дадени примамки. Ловят се най-добре на медни клатушки. 

За шаран през нощта
Реката държи и много шарани и в момента е много подходящо време за риболов на такъв вид риба, но никой не ги търси. Голямата част от риболовците вече са го отписали, но именно сега се ловят добри екземпляри. Напълно възможно е докато си ловим на плувка да ни удари някое шаранче – кога малко, кога по-голямо. Отново в този период на годината шаранът започва да се храни по-усилено. Тази риба е неизменна част от бавните и дълбоки вирове в долното течение на реката, дори може да се каже, че я има изключително много. Всичко е въпрос на добре подбрано място, където рибите се хранят, и от там нататък - търпение. Все още рибите се хранят основно нощно време, което само по себе си говори, че нещо не е както трябва. По всички реки в страната се бракониерства прекалено много и рибите са много наплашени.

 

За “мирни риби” през зимата
Когато тези видове риболов започнат леко да замират, потръгва истинският риболов на плувка. Дотогава също върви добър риболов, но на средни риби, докато когато настъпи средата на октомври, нещата се променят. Рибите лека-полека започват да се групират в зимните си убежища. Това са определени места, които се знаят от години и рядко се променят. Става дума за вировете на Манастирище, Владимирово, Хайредин, Гложане и др. Това са все известни места, на които се лови риба предимно зимно време. Риболовът е много приятен, но когато времето е по-меко. Ловят се риби като скобар, едър кефал, по някоя бяла мряна и морунажи. Това са типичните зимни риби в тези участъци на реката.
В момента се лови малко по-надолу от тези места. Риби излизат на вировете под бента на Софрониево и по-точно на Гложене и Мизия. Лови се предимно мъздруга с много прилични размери, която е влязла от Дунав. Рибата кълве доста активно, но се държи в определени участъци от вира. Необходимо е да намерим тези места, за да ловим добре. Както казахме, има прекалено много бракониери, от които всичката риба е наплашена и търси някакви убежища. Най-често се върти около паднали във водата дървета.
През зимата най-често се ловят кефали. Реката е известна с едрите екземпляри, които държи. Има моменти през този сезон, когато можем да натръшкаме 4–5 риби над килограм и то само за един следобед. За това, разбира се, трябва да сме уцелели подходящо ниво на водата, цвят и още няколко неща. Освен кефала, в реката има представители от всички останали риби, които се срещат и в останалите притоци на река Дунав. Това както вече споменах са скобара, морунажа, бялата и черната мряна. 
 

Подходящо място за риболов през зимата
При много ниска вода рибата се плаши и просто спира да се храни. Обикновено по това време на годината, към края на есента, нивото започва да се вдига и риболовът потръгва. За разлика от много други реки, на Огоста можем да си ловим през цялата зима и то много успешно. Има няколко добре познати зимни места, на които се лови чак до пролетта. Рибата се групира в тези участъци и не мърда от там. Въпреки ниското ниво на реката в момента, риболовът вече е тръгнал, но само на някои от местата. Рибата все още си стои в по-бързите участъци и не слиза във вировете. Топлия ноември определено държи рибите в реката активни и се очаква и през декември те да не спрат да се хранят.

 

Резултатните места
Местата за риболов, към които можем да се насочим, са няколко на брой. Както обикновено, през зимата те се намират в непосредствена близост до населени места. Редовните от нас посетители на реката много добре познават тези вирове. Едно от най-известните зимни места е това до село Хайредин. Тук се събира и най-много риба. Мястото е около моста в селото и по-скоро вира над моста. Тук винаги зимно време се държи най-много риба. Това е и вира с големите скобари. На това място кълват и 2-килограмови екземпляри от този вид. Много често това са пасивните риби във вира и само ги гледаме как играят, особено привечер. Ако успеем да закачим някой екземпляр около „муцуната” – добре, ако ли не, може и да не хванем скобар. Най-често се ловят кефали и морунажи. Има моменти, в които скобара е активен както другата риба и се лови наравно с нея. Въпросът е да уцелим точно този момент.
Подобни за риболов места са на Громошин, Софрониево и до град Мизия, а вировете там са известни с името на село Гложане.
От моста на главния път между Мизия и Гложане нагоре има 3 последователни вира. Това са най-щукарските вирове по реката. Ако сме решили да търсим щука, то можем да се насочим към този участък. Вировете са бавни, дълбоки и много подходящи за този хищник. Разбира се, тези места държат и всички останали видове риба. Единствено скобарите тук липсват, но мястото няма нищо общо със скобарско. За сметка на това се ловят най-елитните кефали в реката. Щуките по реката се лъжат най-добре на жива рибка подадена или на дъно или на тапа.

 

Наблегнете на белите червеи
Студеното време по тези места не бива да ни притеснява, рибата се лови успешно и в най-студените дни. Дори сега когато все още е топло сутрин има мъгли и температурите са под нулата. Понякога мъглата остава почти целия ден. Захранката зимно време по реката не е никак актуална. Рибите тук реагират само и единствено на бели червеи, просто така са научени. Имайте предвид това и, ако искате да хванете някоя риба, си вземете повечко бели червеи. добре е да се стрелят регулярно с прашка и неминуемо на тях ще се завърти някой изгладнял едър кефал или морунаж.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Словакия печели Световното първенство 2009 по риболов на плувка за мъже в Холандия
  Състезателите от Словакия този уикенд показаха, че никой не може да ги пренебрегва просто така, и завладяха света с риболов на бабушки при постоянно ...
В царството на Таймените
  От край време една от най-бленуваните дестинации за риболовците от цяла Европа е Монголия. Да отидеш за риба там звучи много екзотично, дори и на ...
Уклеи на късо … по английски!
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” По време на две от последните големи първенства, ...
Спортната 2009 година
част 3 От Ян Ван Шендъл   Всяка година имаме същия проблем и тази не беше по-различна. През уикенда след Европейското Първенство предстоеше Турнира ...
За балканка и сивен в Пирин
От Станил Йотов   Една от най-красивите български планини – Пирин, изведнъж се оказа отлична дестинация за закриване на пъстървовия сезон. От 20 ...
Комбинирани примамки
Методът , който някога се наложи да изпитаме от безнадаждност, днес се прилага усилено от професионалните риболовци на бяла риба в Холандия и Белгия. Става ...
Пъстървата през февруари
  Началото на февруари е забележителен момент за една по-особена каста риболовци – онези, които ловят пъстърва. През първия уикенд на месеца се ...
МОРЕТО НА АРАГОН
        Милен Сакакушев, а.к.а Майстор Саки   Часът е 5:30 в прохладната утрин на 24.05.08 г. и аз стоя пред входа на блока с ...
С пелети за шаран
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Без съмнение пелетите са стръв №1 по платените водоеми в ...
На връщане от Шотландия
От Станислав Мънков   Първата седмица на май месец трябваше да съм на практика по морска биология на остров Great Cumbrae, който се намира до Гласгоу. ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6