Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Уважаема госпожице, свободна ли сте за следващия танц?
- Да.
- Може ли тогава да ви помоля да ми пазите бирата?

 Статия

Скобара и хляба

Риби и Такъми (бр. 1 / 2010 г.)

 

От Калоян Белополски

 

През месец декември, а може би и през цялата зима, чак до дните на март, в които реките прииждат от топящият се сняг, най-ловената риба е скобарът. Покрай него се ловят тук-там морунажи, кефали, бабушки и т.н., но на повечето реки се търси основно скобар. Риболовът на тази силна и борбена риба от години заема съзнанието на стотици риболовци и то през цялата зима. На практика почти всички големи реки държат доста скобар, с изключение на някои, които се вливат в Черно Море. В последните години той успешно се лови и в по-малки реки като Ботуня и долното течение на р. Златна Панега, например.
Тази година късната есен през почти целия месец декември се задържа изключително топло. Може би двойно по-топло от обичайното за месеца. Това като цяло е добре за риболова, но не до там за риболова на скобар. На много места пасажите се групираха още в края на октомври, а през ноември се пръснаха. Отново са в определени вирове, но са и в най-плитките “къдрилници”, и в най-дълбоките участъци. В определени дни скобарите са активни и кълват добре, в други са апатични и едва привечер за час-два се прави добър риболов.
През цялата есен, а по някои реки и през зимата скобарът остава активен и се влияе от различни видове захранки. Тук ви предлагаме няколко от най- доказаните схеми на приготвяне и използване в студените зимни речни води.

 

На хляб
Хлябът е основна съставка на почти всички захранки, защото и сам по себе си е отлична захранка за рибите. Понятието “хляб” е много общо, като се има предвид колко различни видове съществуват и колко са разнообразни начините за тяхното приготвяне. Със сигурност на нас ни е необходим достатъчно безвкусен хляб, който да отговаря на онова свойство на “неутралност”, характерно за основните съставки, използвани в захранките. За целите на захранването се използват много видове хляб. При приготвянето на всички тези различни видове хляб трябва да се преценява способността им да абсорбират вода; добро правило е да намокрите захранката известно време преди да я използвате, за да прецените количеството на абсорбираната вода и на тази, която може да бъде поета без да се разпадне сместа. Дори и изпичането на хляба изисква съобразителност като тази да не се прекалява с твърде финото смилане на хляба, който в последствие се използва препечен в захранката - лесното разпадане на твърде финото брашното ще привлече много малки рибки, които само биха попречили на риболова. Най-накрая, не е необходимо хлябът, който използваме, да бъде пресен, напротив, в по-голяма част от случаите се използва изсъхнал или стар хляб, но е важно да не съдържа следи от мухъл или неприятни миризми, които неминуемо биха отблъснали рибите.
Изсушеният (във фурна или натурален) бял хляб се запазва няколко месеца, при условие, че се съхранява в хартиен плик и на хладно и сухо място. За да го използваме в захранката, е достатъчно да го минем през едро сито, до получаването на едри трохи.
Когато приготвяте захранка на основата на хляб, трябва да вземете предвид голямата хранителна способност на хляба – ако прекалите с дозите, има опасност рибите да се заситят. Късчетата хляб, които се отделят от топките захранка, представляват обилна храна и е добре да се съобразите и с количеството риби, които са се завъртели пред вас, за да не прекалите със захранването. Да не забравяме, че целта на захранването е рибите да бъдат привлечени близо до стръвта, за да се уловят на въдицата - ако се заситят, риболовът ще стане безсмислен.
При риболова в бързо течение, разбира се може да се използва доста по-голямо количество, тъй като рибите обират само част от това, което минава около тях, и не хукват да гонят трохите надолу по течението. По-скоро плуват към източника на трохите и се събират плътно над пускащите трохи апетитни топки.
Подготовката на хляба за захранката не е толкова трудоемка, колкото изглежда. Ето няколко рецепти за приготвянето на различни видове захранки с него.

 

Как се приготвя
Хлябът, бил той обикновеният бял или другите, се приготвя лесно: начупете го на парчета и го оставете да се накисне добре във вода. След това го изстискайте през главата на кепа и го смачкайте с ръце, така че да се махне всичкия въздух, останал в тестото. Почти винаги за препоръчване е да се използва стар хляб. Пресният топъл ръчен хляб е идеален за стръв. Това определено е най-ароматната троха, която скобарите обожават. За захранка, обаче този пресен хляб не е добър, тъй като въпреки уникалният си аромат на глутен е прекалено глетав и практически не отделя частици. Ако желаете да разполагате с най-идеалния хляб, може да си набавите ароматен пресен хляб и да го приготвите като се подложи на съхнене по естествен начин или с помощта на фурната. Възможно е да се препече и вече смлян хляб - в такъв случай е наложително да се контролира процеса, защото стритият хляб изгаря лесно. Доста по-лесният начин е просто да се купи стар хляб от магазина. Това е и доста по-евтино. На водоема хляба се разчупва на парчета и вътрешността се нарендва през едро сито. Корите се накисват във вода и се изтискват през главата на кепа. Влажната смес се омесва с два-три пакета готова захранка, овлажнява се, прекарва се през ситото и най-накрая се добавят трохите. Когато течението отмива захранката, отмива и трохите и рибите се ориентират основно към тях. При това положение е по-добре да се използва за стръв троха. Този тип захранка е изключително ефективен при риболова на скобар по реките Струма, Марица, Янтра и др. Нееднократно сме ловили огромни количества риба именно с помощта на хляба. Доста често при този вид риболов се налага използването на цяла кофа пълна със захранка. Хлябът в нея може да достигне 60% и приготвената по този начин захранка е по-ефективна от използването на чиста захранка.
 

Риболов с лепени трохи
В последните няколко години стана много популярен риболовът с лепени трохи по река Струма, а и не само там. За първи път ги демонстрира Юли Цирка от “Видракс”. Процедурата е същата като при лепенето на бели червеи. След като вече сме нарендили трохите от 2-3 стари хляба леко ги овлажняваме като използваме градински пулверизатор или просто с навлажнени ръце ги претъркваме докато леко се овлажнят. Същата процедура извършваме и с мозайката. .В зависимост от течението слагаме повече или по-малко камъни. След като и те се овлажнят ги добавяме в съда с трохите и ги наръсваме с лепило. Трохите се лепят доста по-лесно от червеите, но все пак се внимава да не се преовлажнят или стегнат много, тъй като няма да се отделят лесно от топката.
При риболов с щека е добре да се използва къпинг. Първоначалната захранака с прибавените в нея трохи се хвърля от ръка, а лепените трохи се къпират точно на мястото на риболов, за да може трохата закачена на куката да минава точно по същата пътека, по която се движат и останалите трохи. Там ги чакат скобарите. За кюстендилските риболовци лепенето на трохи напоследък е задължителен елемент от риболова. Със сигурност точно струмските скобари имат слабост към трохите и се събират отлично на тях.
Атракторни трохи
В последно време мнозина риболовци използват като добавка атракторни трохи. Те се боядисани в сигнално жълто, червено или оранжево. Сухи са и направо се добавят в готовата захранка. На много от реките дават добър резултат и допълнително приковават вниманието на капризните скобари. Най-добрите са на Van Den Eynde но вече има и български варианти на по-ниска цена. Например на Filstar. В последните месеци на пазара се появи и боядисана в червено или оранжево утежнена троха на Maros mix. Тя допълнително утежнява топката и я задържа на място.
Използването на подобни готови трохи е удобно и ефективно. Един пакет може да стигне за поне 5 излета.
С разкиснат хляб
Риболовът с разкиснат хляб е отколешен специалитет на струмските риболовци. Те идват на реката с 4-5 хляба. Отделят средата, навлажняват я и я омесват на тесто. Корите накисват в кофа. Омесеното бяло тесто обвиват около няколко едри речни камъка и ги хвърлят пред себе си в силното течение на всеки кръгъл час. Разкиснатия хляб хвърлят с шепи доста по-нагоре от мястото, на което ловят. Поне на десетина метра. На кука № 8-10 щипват троха пресен топъл ръчен хляб и замятат. Смело мога да твърдя, че именно това е най-резултатният метод за риболов на скобар през лятото по река Струма.
В началото на септември с добре познатия ви Вальо Колев бяхме на Струма, малко под Благоевград на вира при “Художника”. Там имаше и други рибари с щеки и с болонези... Всички ние хващахме по някое скобарче, мряна или кефалче, но дребни и нарядко. Към два след обяд дойдоха трима местни юнаци от Благоевград, извадиха хлябовете и направиха тази система, която ви описах по-горе. Застанаха в дебелия бързей под нас и още с първите замятания зачесаха огромни скобари...
След десетия “параход” бая се изнервихме. След двайстия им пореден едър скобар запалих колата и право към бакалията в Симитли. Купих и стар, и пресен хляб. Срам – не срам, направихме тяхната система от другата страна на реката и най-сетне и ние се записахме с по някоя прилична риба. Ако в този ден ние успяхме да уловим 10 – 12 скобара колегите от следобед нататък сигурно натръшкаха поне 50 бройки... Ето, че не винаги прецизните такъми и маркова захранка вършат работа. Разбира се в повечето случаи добре екипираните и подготвени риболовци с хубава захранка хващат повече риба, но понякога се случва и обратното.

Трохата като стръв
След като се използват трохи и хляб за захранка, редно е и да се лови на троха. Първият вариант е да се използва пресен топъл, по възможност ръчен хляб. Недостатък е това, че при всяко замятане се слага нова троха, тъй като тази пада много лесно. Щипва се на стеблото на куката и отдолу се оставя рошава, за да се скрие изцяло куката. Предимството е, че при тази стръв всяка закачена троха на куката при ваденето се превръща в захранка и трасира линията, на която се редят скобарите, очаквайки поредната вкусна хапка.
“Френският хляб” е другата възможност. Всъщност, в последните година-две се внася основно босненски хляб. Оригиналният френски се загуби, но и този никак не е лош. По-евтин е и с една филийка може да се изкара цял ден. Филията се мокри и се държи във влажна кърпа. Щипе се от нея по малко и се поставя на куката. Трохичката от този хляб бухва под водата и не пада лесно от куката.
Разбира се не е задължително да се лови само на троха. Дори струмските скобари понякога предпочитат белите червеи. Искърските пък на трохата въобще не обръщат внимание. По Дунав и Марица еднакво се ловят и на двата вида стръв. Напоследък дори на Струма се налага и жълъдовият червей като стръв. Самостоятелно или в комбинация с бял червеи, често резултатът е доста по-добър от този на троха. Особено когато в захранката се добавят и шепа-две бели червеи. Трябва да се има предвид и това, че жълъдовият червей е плуващ и отлепя стръвта от дъното.
Накрая искам да отбележа и още нещо от изключителна важност, без значение на коя река ще се търсят скобарите - точната дълбочина, на която се лови. Почти винаги и един сантиметър е от голямо значение. Има значение дали стръвта е над дъното на сантиметар, влачи се едва-едва по дъното или лежи сериозно на него и се движи със скорост, по-бавна от основното течение. Има и случаи, в които скобарите искат стръвта да е изцяло статична. Тогава се лови на щека с голяма близалка или на фидер. За риболов на нормално течение със задържане най-подходяща е дългата 6 или 7 м болонеза или щеката, а за чисто возене и леко задържане може да се използва и по-къса въдица от типа на мачовете.
Във филма “Скобарски времена”, който е приложен към този брой на списанието, демонстрираме един изключително резултатен риболов на скобари на река Искър с класическа захранка с червеи. От него също, надявам се, има какво ново да научите.
Най-важно от всичко е да намерим време и да сме с въдица край реката. Тогава шансът да закачим капризен едър скобар е съвсем реален. Опитайте...


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Девин 2008
или как станахме трети в света   Станил Йотов за VI Световно първенство по спинингов риболов   Гледах съсредоточено в онова чудо на края на ...
За щуки в Англия
През 2004-та година заминах за Англия да работя в град Норич - югоизточна Англия, област Норфолк. Веднага ми направи впечатление минаващата през града река ...
Съдържание
Актуално Време за пъстърви / 4 Калоян Белополски за летния риболов на пъстърви, черни мрени и кефали на изкуствени мухи и блесни С муха и шнур Риболов в ...
Зарганите идат!
Ловят се на бомбарда по цялото южно Черноморие Всяка есен изключително актуален става риболовът на заргани по морето. В последните 7-8 години стотици ...
Зимни бабушки от яз. “Цонево”
  Зимата е сезон, когато традиционно се практикува риболов по реките или замръзналите водоеми. През тази година се наблюдава топла или може би закъсняла ...
“На гости у Иречек”
За Световното в Чехия и представянето на трикольорите   От Калоян Белополски   В средата на септември се проведе поредното световно първенство ...
Риболов на амур
Белият амур се лови напролет и наесен и задължително в тихо и слънчево време, от изгрев слънце до свечеряване. Задължително трябва да се пази тишина, в ...
Пролетна бродерия
От Красимир Костадинов   В последният ден от февруари, едва по средата на почивния ден реших да посетя една от Старозагорските пресевни. Времето беше ...
Странният свят на щуката
От Ян Егерс   Подготвянето на тази статия ми отне повече време отколкото очаквах - причината е, че статия под това заглавие ще напиша за читателите ...
Времето на големите платики
В последните десетина години рибните запаси от платика в яз. “Искър” се увеличиха значително и логично риболова на този вид риба стана масово ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
мони 2011-01-28 22:22:36

Евала КАЛА

Владимир Петровски 2010-05-13 10:56:23

Спазвайки 1:1 написаното от Калоян Белополски на река Струма имах успех при риболов на мирни риби на троха.С успех приложих лепени трохи.Стръвта ми беше троха от френско хлебче, която според мен се държи добре на течението и не е необходимо често презамятане.Плувката ми бе близалка с тегло 2 гр.

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6