Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Провежда се събрание на любителите- рибари. Става председателят:
- Наближава сезонът за зимния риболов. Колко бутилки ракия да вземем? По-миналата година взехме по една бутилка на човек и загубихме въдиците. Миналата година взехме по две бутилки на човек и изтървахме автобуса. Има ли някакви предложения?
Става опитен рибар:
- Предлагам тази година да вземем по три, но да не носим въдици и да не слизаме от автобуса.

 Статия

Словакия печели Световното първенство 2009 по риболов на плувка за мъже в Холандия

Риби и Такъми (бр. 12 / 2009 г.)

 

Състезателите от Словакия този уикенд показаха, че никой не може да ги пренебрегва просто така, и завладяха света с риболов на бабушки при постоянно стреляне на бели червеи и кастери на канала “Lage Vaart” в Алмере, Холандия. С разлика от 1 точка французите, които също заложиха само на риболов с къси щеки на 9-10 м и ловиха само различни по размер бабушки, се наредиха на второ място след победителите. На белгийците, които бяха фаворити през втория ден, не им достигнаха 6 точки и се наредиха трети в отборното класиране. Смятани за тотални фаворити, англичаните успяха да заемат едва пето място, което за тях е равносилно на голям провал. Домакините от Холандия успяха да се наредят в призовата десетка, но едва на 7-мо място, въпреки надеждите им за силно класиране и медали на техен терен.
Решаващи бяха огромните платики – често с тегло над 2 кг. Точно те “изиграха” англичаните, тъй като се ловяха само на места, и на някои от тях им “изядоха” главите.
В индивидуалното класиране световната титла взе руснакът Игор Потапов с две наказателни точки. С една точка повече на второ място се нареди англичанинът Уил Райсън. На трето място изненадващо също с 3 точки, но с по-малък улов се нареди датчанинът Симон Йенсен. Всички те стигнаха до медалите благодарение на едрите платики, които ловиха и през двата дни.
България също се представи с отбор в състав Калин Митранов (“Видракс – Вега), Пламен Панталеев (“Sensas”), Деан Николов (“Sensas”), Валентин Колев (“Sensas”), Красимир Костадинов (“Видракс – Вега) и Юлиан Йорданов (“Видракс – Вега). След пет дена усилни тренировки в условията на изключително променливо време, нашите момчета успяха да се наредят на 24-то място в отборното класиране (от 38 отбора) след много силен втори ден. Не може да не отбележим първото място в сектора на Валентин Колев и второто на Пламен Панталеев. За съжаление изключително слабото им представяне през първия ден им попречи да се изстрелят на по-горни позиции. Единствено убедително добре и през двата дни се представи Красимир Костадинов с едно четвърто и едно трето място в секторите, което му отреди 34-то място в генералното класиране измежду 19 състезатели.
Новата система на класиране, която разделя секторите на три подсектора, на практика се оказа, че облагодетелства по-слабите отбори, и в крайна сметка позволи на Словакия, както и на не дотам силни риболовци да спечелят медали в индивидуалното класиране.
Повече по темата, както и за самото първенство може да прочетете в бр. 11 на сп. “Риби и Такъми”.

 

Сребро за Райсън

Уилям Райсън защити позицията си на един от най-добрите риболовци в света в момента със спечелването на сребърния медал в индивидуалното класиране на едно от най-близкото по резултати Световно Първенство.
Англия остана на пето място след победителите от Словакия, но с трите си точки през събота и неделя Райсън беше победен само от руснака Игор Потапов.
Уловът му през трите часа на първия ден на холандския канал Lage Vaart беше 6,871 кг, на няколко риби от секторната победа. Това не промени неговата увереност и през втория ден той излезе пред конкурентите си с впечатляващите 8,461 кг улов, състоящ се от три платики плюс бабушки, които бяха достатъчни за перфектна секторна победа.
Това беше награда за риболовеца от Голд Вали, който оцеля след уплахата от мозъчна аневризма по-рано през сезона.
“Състезанието беше на ръба, защото платиките винаги излизаха късно и никога не знаеш как се движиш в сектора” споделя Уилям.
“Беше трудна година за мен, след аневризмата се върнах през пролетта, но сега отново съм на върха в тази игра - това беше още едно добро Световно Първенство от лична гледна точка.”
Той следваше отборната тактика за улов на бабушка на късата дистанция, на стръв бял червей, пинки и вердевас, както и проверяваше за платика на 13 м с грозд вердевас върху къпиран чист джокер.
“Ние тренирахме с улова на платика по-рано през седмицата и аз хванах моя дял. Ако те са в района, винаги имам чувството, че ще хвана поне една”, допълва Уил.

 

Фаворитите от Англия изпаднаха до 5-то място

Една платика и шепа бабушки. Това е всичко, което раздели отбора на Drennan Team England от запазване на световната титла, докато Словакия изуми риболовния свят като спечели златото.
Англия бе оставена да разсъждава над въпроса какво се обърка, за да останат на агонизиращите 3,5 точки от спечелване на титлата, 2,5 от среброто и 1,5 от бронза. Факт е, че на холандския канал Lage Vaart бяха реализирани едни от най-близките финални резултати в историята.
Единият от мениджърите на Английския отбор - Марк Даунс, смята, че нетърпението им да сменят тактиката от улов на дребни бабушки към риболов на големи, бонус платики им коства медала.
“Като погледнем как бяха планирани нещата, ние имахме двама състезатели, по един през двата дни, които можеха да продължат да ловят бабушки, вместо да прекарат час в търсене на платика, а вместо това те натрупаха точките, които ни попречиха да вземем сребро”, споделя той.
“Алан Скоторн също изгуби платика, която щеше да ни спечели златото, както и медал индивидуално; твърде много “ако”, но и “може би”. Мисля че не бяхме далеч от правилната крачка, но и късметът ни изневери точно когато ни трябваше.”
Платиката, която се появи стабилно през първия ден, сякаш си взе почивен ден в неделя, и въпреки че планирахме улови поне при трима от своите състезатели, това се случи само на двама. Но не беше само платиката проблемът, имаше и пропуснати възможности на други места, там, където разликата с грамове разделяше първото от петото място.
“Имаше списък, дълъг колкото ръката ми с ако-та”, сподели Марк Даунс. “Седнахме заедно и обсъждахме нещата, но те ставаха все по- и по-зле. Дес Шип се нуждаеше от 100 г, това са няколко бабушки, за да отбележи още три точки, но ние го накарахме да прекара час в опити да улови платика.
Шон Ашби имаше същия случай предишния ден, Алан Скоторн изгуби платика, която щеше да ни донесе медал, Стю Конрой закачи платика, но свириха края и не се зачете. Няколко минути по-рано, и това щяха да са допълнителни точки и медал за нас.
“Малко платики се показаха през втория ден, и отборите, които заложиха на продължителното ловене на всичко, което плува, се справиха най-добре, а това бяха Словакия и Франция. Нашата стратегия беше високорискова, ние знаехме това и може би трябваше да играем малко по-предпазливо”, допълва Марк.
“Търсихме платика, когато нямаше нужда да го правим, но от това, което можехме да видим на брега, смятахме, че трябва да го направим.
Мисля, че рискувахме малко повече отколкото трябваше, но честно казано, искрено вярвам, че бяхме на прав път и ако трябва да ловим отново на това състезание, няма да променя много неща.”
 

 “Това не може да е правилно”

Отборът на Drennan Team England пропусна сребърните медали на Световното първенство благодарение на абсурдна нова точкова система, която сведе голямото световно събитие до серии от 13 състезания в 13 сектора.
След състезанието на Холандския канал Lage Vaart новата система за оценяване, която се използва за пръв път през тази година, не се одобрява дори от отборите, на които тя е създадена да помогне. Словакия спечели златото, но по старата система за оценяване Белгия щеше да триумфира, а Англия щеше да е втора, и Словакия щеше да е седма, на 40 точки от първото място! И България щеше да се класира на доста по-предни позиции след уникално силното представяне на трима от състезателите й през втория ден. По груби сметки вместо 24-та, България щеше да е на 14 място от цели 38 отбора!
Целта на CIPS, Световната Федерация по Спортен Риболов, е била да даде шанс на по-малките нации да спечелят медал на фона на “големите четири” - доминиращите Англия, Франция, Белгия и Италия. Въпреки че това успя, новата система остави горчив вкус в устата на много от състезателите от 38-те държави, дошли на състезанието.
“На вечерята след състезанието имаше много отбори, които ме питаха защо не са ловили срещу големите имена”, обяснява мениджъра на английския тим, Марк Ади. “Това действие трябваше да помогне на по-малките отбори, но точно те са тези, които не са доволни от него. Това беше най-лошата част от уикенда за мен. Проблемът е, че големите отбори свършиха, ловейки един срещу друг в повечето сектори, ограничавайки точките си, като по този начин оставиха шанс за малките отбори да се промъкнат “под радара”. Не омаловажавам Словакия, поздрави за победата им, но едва ли усещането им е като на истински световни шампиони – нещо не е както трябва.”
Така че какво следва от тук нататък? Дали международният риболов е заседнал с новата система или може да се върне обратно към стария вариант? Директорът на международните състезания на Angling Trust, Дик Клег е в техническия комитет на CIPS, който взима точно такива решения, и той е сигурен, че това ще е едно от основните неща, които ще се коментират на годишното събрание през ноември.
“Системата ще се използва докато достатъчно държави не възразят срещу нея”, казва Дик Клег. “Зная, че белгийският мениджър Роланд Марк не е доволен от новото правило. Основното оплакване от малките отбори като Нова Зеландия и Австралия, е че те са пътували хиляди километри, за да ловят срещу Уил Райсън и Алан Скоторн. Да ги победят – това ще е техният щастлив ден и нещо, за което да говорят с години.
“На друго ниво си представете, че Арсенал, Челси, Ливърпул и Ман Юнайтед играят един срещу друг цял сезон в Премиършип, а останалите отбори играят срещу всички? Това е на практика случилото се на тазгодишното световно.”


Индивидуално класиране

1 Игор Потапов - Русия
2 Уил райсън - Англия
3 Симон Йенсен - Дания

 
Разликата
 

Резултати по новата система:
1. Словакия 39
2. Франция 40
3. Белгия 41
4. Русия 42
5. Англия 42,5
6. Унгария 47
7. Холандия 50
8. Италия 51
9. Полша 55
10. Чехия 57

 

Резултати по старата система:
1. Белгия 108
2. Англия 111
3. Франция 113
4. Холандия 114
5. Русия 123
6. Италия 136
7. Словакия 146 (тегло)
8. Унгария 146
9. Полша 168
10. Люксембург 169

 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Тотален провал на световното в Италия
  Шампиони са италианците с уникален риболов на едри платики! Нашите 5-ти отзад напред...   От Калоян Белополски   В началото на септември ...
Последният влак към Велека
08.12.2009. Гледам прогнозите за времето и виждам, че ако искам най-накрая да отида до река Велека, точно следващият ден e подходящ - след това настава дълга ...
Съдържание
Новини /4 Турнири “На гости у Иречек” /6 От Калоян Белополски. За Световното по риболов на плувка в Чехия и представянето на ...
Бабушки на мач
Пролетта е сезон на „раздвижването”. Още с първите положителни температури риболовците тръгват по водоемите. Риболовът през този сезон е доста ...
Игра на тежести
Интервю със Саймън Померой, изобретателя та тежестите STONZE и гуру на империята Pallatrax. Екологичните тежести се приемат с широки обятия по цял свят. ...
Тунинг
  Всеки знае, че успешният риболов зависи основно от използваната стръв. Ако дадена примамка не лови нищо, често се сменя с друга. Все пак ако искате да ...
Първо състезание по тролинг на яз. “Жребчево”
Красимир Костадинов - Върхара   Преди известно време се запознах с вносителите на MERCURY-Булстар за България Мирослав Николов и Николай ...
Тайните на Чарлз Жарден
Чарлз Жарден говори за нещата, които ни позволяват да извлечем максимума от отиващата си зима и от началото на сезона за риболов на ...
Съдържание
Актуално Зарганите идат /4 От Калоян Белополски. За риболова на заргани на бомбарда Изкуствени примамки Дълбоко газещите воблери II /10 Продължение на ...
За щуки в Англия
През 2004-та година заминах за Англия да работя в град Норич - югоизточна Англия, област Норфолк. Веднага ми направи впечатление минаващата през града река ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6