Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

В препълнения автобус:
- Извинете, че одеве ви настъпих!
- Няма нищо, аз пък се изплюх на гърба ви...

 Статия

ПОПЕРЪТ - подценяваната примамка

Риби и Такъми (бр. 12 / 2009 г.)

Здравейте, читатели на най-доброто списание в България. Искам да споделя с вас опита си, свързан с използването на една доста често подценявана изкуствена примамка, която почти всеки от нас има в кутията си, но много рядко използва. Става дума за попера.

 

От Мартин Господинов

 

Скоро бях на излет на водоем близък до Стара Загора. Щях да ловя щуки на спининг. Водоемът държеше щуки, но бяха твърде наплашени и апатични към повечето изкуствени примамки. Рибите там бяха станали повече от „професори” и сякаш познаваха в детайли всяка изкуствена примамка - примамки като въртящи и колебаещи се блесни просто нямаха никакъв ефект вече. Трябваше да се експериментира с нещо ново и непознато на хищника. Изборът ми се спря именно на попера. Това бе примамка, която щуката там почти не бе виждала, а и имаше две огромни предимства пред блесните. Първо, формата на примамката е сигурна асоциация за лесна плячка за хищника, може да се води бавно, без да закача във водораслите, и има доста атрактивна игра. И второ - издава силен пукащ звук на повърхността на водата, който привлича щуката от голямо разстояние. Резултатите с попера бяха впечатляващи! Имах над петнадесет атаки, от които десет успешни, завършили с извадени риби.

 

Предимствата
Поперът е вид повърхностна примамка, която е много подходяща за риболов на хищници като щука, разпер, сом, костур и кефал. Прилича доста на класическите воблери, но с някои съществени разлики при воденето на примамката. Докато воблерът и при най-монотонното му водене би донесъл някакъв успех, то при попера не е така. Тук играта на примамката я създаваме самите ние. Имаме голямо поле за творчество по отношение на това как да я движим, колко бързо да я придърпваме, дали е нужно в дадения момент да прави пръски по водната повърхност или не. Примамката изцяло бива ръководена от нас и това в повечето случаи е печелившо, защото на водоемите, в които ловим, в повечето случаи има силна риболовна преса. В този случай именно с попера, можем да предложим на хищниците нещо ново, в повечето случаи невиждано от тях.
Много са факторите, при които поперът може да е печелившият избор. Например при риболов в обрасли водоеми, които щуката обитава, тази примамка за мен е с приоритет. В такива водоеми поперът има няколко огромни предимства пред останалите примамки. Той не потъва при водене и играта му се осъществява на самата повърхност на водата. Това е огромен плюс при наличието на гъста водна растителност, защото така избягваме закачането на примамката и можем да я водим свободно. Нито един воблер или която и да е блесна не би ни осигурила толкова спокойно водене, без закачане. Сигурно и на вас ви се е случвало при облавяне на даден обрасъл район да закачите водорасли, и след като дръпнете по-силно, за да освободите примамката от закачените водорасли, да видите как преследващата примамката щука изчезва нанякъде, защото бива подплашена, и вие оставате с празни ръце. Това никога не би ви се случило с попера и в повечето случаи тази риба, която се е спотаила в очакване на плячка, ще бъде ваша.
Поперът има и още няколко съществени предимства. Издава силен пукащ звук на повърхността на водата, който действа доста дразнещо на хищниците, вероятно асоцииращи го с някое водно животно (например жабка). Всички знаем каква голяма слабост изпитват сомът, щуката и кефалът към водните жаби. Това е любима и лесна за улавяне жертва.

 

Изборът
На пазара се намират доста модели попери, и като големини, и като окраски. Голямото разнообразие обаче затруднява при избора на примамка. Лично аз при риболов на щука избирам няколко вида разцветки и големини попери. Забелязал съм, че ярко оцветените сигнални примамки дават отличен резултат, както и тези, които имат до голяма степен окраската на кафява водна жабка. Такива разцветки има фирмата Rapala. С нейния попeр “Scitter Pop” с окраска на кафява жабка съм имал доста уловени щуки. Поперите на Yo-Zuri, Salmo, Owner и Illex са също с много високо качество. Те имат страхотно лаково покритие и много добри разцветки. Имат и пухче на задната тройка, което до голяма степен спомага за добрата плавателност и привлекателност на попера. Тройките са много остри и здрави и можете да разчитате на тях. Препоръчвам ви като начало да закупите четири-пет примамки с различна големина и разцветка. Това ще ви бъде напълно достатъчно за успешен риболов.

 

Такъмите
Оборудването, от което се нуждаете за риболов с попер, е добра пъргава пръчка с дължина от 2.10 до 2.40 м. Забелязах, че с късите пръчки с твърди върхове с акция 10-30 или 20-40 се работи най-добре и воденето на примамката е най-живо. Не че не бихте могли да ловите и с пръчка с дължина 2.70 м, но ще ви е доста по-трудно да водите добре примамката, а и по-късата въдица е доста по-лека. Все пак тя ще бъде цял ден в ръцете ви и няма да е приятно вечерта като се приберете да ви болят рамената и китките от продължителното „туичене” (от англ. “twitching” – вид водене на примамката с внезапни, нервни подръпвания – бел.ред.). Балансът на такъма е от съществено значение за правилното водене на примамката. Ако такъмът ни е тежък, движенията ни няма да са леки и естествени. Затова късите и леки пръчки са за предпочитане.
Препоръчвам ви задължително да ловите с плетено влакно. Това е най-подходящият вариант за добра игра на примамката, защото няма разтегливост и така се осъществява директен контакт с примамката. А и засичането е с пъти по-добро от монофилното влакно. Дебелината на влакното се движи в порядъка 0.14 мм до 0.25 мм - колкото е по-тънко е влакното, толкова по-далеч ще можете да заметнете вашата примамка.

 

Играта
Най-подходящото време за воденето на повърхностните примамки като попера са тихите дни с лек ветрец, защото тогава играта на примамката е най-изразителна.
Можем да водим попера по най-различни начини, които зависят от спецификата на водоема и активността на рибата в момента. Аз лично имам няколко предпочитания за воденето на примамката, които са ми донесли досега добри риби.
Първият начин е да водите примамката по метода „туичинг” като правите Х- образни движения на повърхността на водата и карате попера равномерно да пръска вода с лопатката си и да пука равномерно. Така хищникът има време да забележи примамката и да се подготви за атака. Не забравяйте, че ритмичното пукане на примамката е разковничето за вашия успех. Също толкова важна е и скоростта на воденето. Предпочитам по-бавното водене на примамката, защото така празните удари са много по-малко. Ако имате неуспешна атака или рибата следи примамката ви, променете воденето й. Спрете за секунда-две, след това рязко подръпнете попера отново. И пак спрете за секунда. Ако нямате удар, ускорете рязко воденето - в повечето случаи щуката атакува или по време на покоя на примамката, или при рязкото й тръгване. Стремете се да работите само с китката, а не с цялата рака. Така движенията на примамката са по-живи.
Друг добър начин на проводка на попера е след като падне на повърхността на водата, да изчакате да се разсеят вълничките, за да привлекат вниманието на хищника, и с две-три подръпвания и пауза от една-две секунди започвате да водите примамката. Хищникът доста се дразни от този начин на водене и празните атаки се свеждат до минимум.
Когато започнете да работите с попера, хубаво е след всяко подръпване да връщате ръката в изходно положение. Така оставяте влакното по-хлабаво и примамката прави своите Х-бразни движения много живи. При обирането на влакното дръжте пръчката високо вдигната горе - така ръководите по-лесно попера. С идването му по-близо до брега наведете пръчката ниско долу. Винаги облавяйте докрай, т.е. докато примамката не опре в брега. Много често щуката следва примамката, без да сте я забелязали, и удря при ваденето на попера от водата. Затова е хубаво няколко метра преди бреговата ивица да забавите леко проводката. Много често тази тактика ми е донасяла добри риби.
Атаката на щуката е неповторимо изживяване. В повечето случаи се вижда като вълна и голям кръг около примамката. Друг път е светкавична, понякога със скок на рибата - щуката изкача изневиделица и поглъща примамката. В голяма степен рибите се закачат на средната тройка и по-рядко отзад. Но това зависи и от моментната активност на рибата - дали се храни или просто атакува, за да прогони натрапника от територията си. Когато имате празна атака и сте уболи щуката, оставете участъка “да почине”. Нека минат десетина, петнадесет минути и отново обловете мястото на празния удар. В много от случаите рибите атакуват много по-настървено попера и се закачат стабилно.
Риболовът с повърхностни примамки и в частност с попер е страхотно изживяване. Атаката на хищника е видима и това кара адреналина ви да скача на макс. Поперите са чудесни примамки, стига да повярвате в тях. Облавяйте едно място не по-малко от петнадесет, двадесет замятания. Така дори и ленив хищник ще бъде предизвикан към атака.
Пожелавам ви приятни емоции и много слука с ПОПЕРА!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Есента на чернокопите
Всички морски риболовци с трепет очакват месеците октомври и ноември, за да се впуснат в преследване на пасажите морска риба. По принцип до това време на ...
Зимни щуки
 От Станил Йотов   За доста риболовци на щука месец декември е по-малко благодатен, отколкото предшестващите го. Зъбатият хищник като че ли е ...
На фидер по големите реки
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми”   Наляга ме тъга като си спомня как започнах ...
Спортната 2009 година
част 4 Турнир на Четирите Нации за младежи   От Ян Ван Шендъл   Миналия месец се разделихме на етапа, в който ви описах Турнира на Шестте ...
За щука в студа
Здравейте, читатели на сп. “Риби и Такъми”! В тази статия ще се опитам да споделя опита си в риболова на щука в нашите затворени водоеми - както ...
Тънкости в риболова на дебелите костури
Ноември не е от най-риболовните месеци. Особено ако ловим хищници със спининг. Щуките стават по-пасивни, отколкото през изминалите седмици. Бялата риба не е ...
Следобедни кефали
От Краислав Димитров Ей, какво време се е отворило навънка! Циганско лято, викат, било. К'во лято, то миналия ден какъв сняг на парцали валя... Снежинки ...
Пролетни “баби” и каракуди
Краят на март и началото на април е време, в което рибите по всички язовири се активизират. Реките все още са прекалено високи и мътни, но по множество ...
Какво влакно е най-добро - монофилно или плетено?
  Решавайки въпроса с избора на стръв, на спинингиста му предстои още една задача - да избере влакно. Това не е толкова сложна работа, тъй като ...
За шаран и амур през есента
  От Христо Георгиев   Есента е любимото ми време за риболов. Последните топли дни на лятото и първите есени дни навяват в мен спомени за ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6