Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Срещнали се двама приятели, след като дълго време не се били виждали.
- Ей, откога не сме виждали?! Да отидем да изпием по едно!
- А не! Аз спрях пиенето!
- Защо???
- Помнишли миналото лято?
- Да.
- Ами аз не!

 Статия

Тайните на отвесния риболов

Риби и Такъми (бр. 12 / 2009 г.)

От Станил Йотов

 

Като се каже отвесен риболов, човек може да си представи какво ли не. Всъщност, става въпрос за онази техника, позната от доста време, макар и все още слабо разпространена у нас. Това е да ловиш бели риби и костури по вертикала, с други думи – под върха на пръчката си, от лодка или от някакво водно съоръжение – понтони, мостове, отвесни язовирни стени и т.н. Проста, и най-важното, резултатна техника, една от най-добрите за улов на хищници през студения сезон. Дали ще ловим с отвесна блесна, кастмастер, балансир или пък с мъртво рибе – това е въпрос за личен избор. Важното е да владеем добре избрания метод, и най-важното – да ни кълве. Как да го постигнем? Много лесно – взимаме такъмите и отиваме за риба.

 

Рибите
В общи линии отвесният риболов се състои в това да движим примамката нагоре-надолу, докато някой костур будала вземе, че се излъже да налапа онова там долу. Това е в най-общи линии. Разбира се, нещата са много по-сложни. На едно и също място веднъж рибата иска едно, друг път – друго. Стандартна схема няма. Ето защо трябва да сме подготвени за всичко, за да няма неприятни изненади. Въпросът е да правим така, че да възбудим любопитството и агресията в хищниците, независимо дали търсим костур, или чакаме белите риби. И в двата случая хищникът атакува по три причини:
1. Живите и некоординирани движения на примамката провокират хищника към атака. В примамката той разпознава или натрапник в по-едрите модели, или потенциална жертва в по-малките. И в двата случая отива да се разправя с тях със зейнала паст, а ние сме му приготвили една кука по този повод.
2. Когато примамката извършва вертикални движения, в очите на костура и бялата риба тя изглежда като нещо, лесно за улавяне и достатъчно уплашено.
3. Когато примамката чука по дъното, това дразни страшно много дори и най-пасивният хищник. Затова можем да очакваме удар по всяко време на деня, дори и рибата да не се намира в период на интензивно хранене.
Разбира се, най-често се лови в големите дълбочини, макар че понякога може да се чуят истории за страхотен вертикален риболов на място, дълбоко един метър. Да, вероятно има и такива случаи, но това са изключения от общото правило да търсим рибата в по-дълбоките места на затворените водоеми през студения сезон.

 

Такъмите
Ако ловим хищници от брега с някоя от техниките за помпане, тътрене и всякакъв друг вид придвижване на примамката, размерът на пръчката е по-дълъг. В случая обаче говорим за риболов, при който нямаме замятане на далечна дистанция, тъй като сме в лодка или ловим от водна кула, понтон или подобно съоръжение. Затова въдицата най-често не превишава по дължина 2.40 м, което ни позволява да работим с лек такъм. На всичкото отгоре примамките далеч не са скъпи, така че отвесният риболов на хищници освен всичко друго не ни вкарва и в прекомерни разходи.
Прът
За риболов от брега, когато трябва да покриваме дистанция, се лови с пръчка от поне 3.50 метра, достатъчно лека, за да не откачи ръцете. От лодка можем да заложим на дължина 1.80-2.40 м, нито много твърда, нито прекалено мощна. С други думи, всяка спинингарка за пъстървов риболов ще ни влезе в работа.
Макарата
Трябва да отговаря на следните характеристики – лека, и същевременно достатъчно мощна, за да се справи с някоя голяма бяла риба от две-три кила.
Влакното
Имаме два избора. В единия случай залагаме на монофил с диаметър 0.18-0.20, ако ще ловим преобладаващо повече костур. Ако гоним бели риби, можем да се подсигурим поне с 0.22. И в двата случая флуорокарбонът е за предпочитане. Внимание! В случай, че ще търсим белите риби на дълбочина от порядъка на 20 м и повече, е добре да заложим на тънко плетено влакно. Монофилните са разтегливи и с тях не се получава толкова добро засичане, колкото с брейда.
Метален повод
В язовири като “Жребчево” и “Копринка” например напоследък се развъди и щуката. Ако имаме съмнения, че такъв хищник може да удари покрай другите, можем да изберем възможно най-финия волфрамов повод.
Допълнителни аксесоари
Брустчето за заточване на куки е нещо много важно, тъй като куката играе по дъното, и има опасност да се затъпи от удар в някой подводен камък. При всяко изваждане е добре да проверяваме дали жилото е достатъчно остро, и ако се налага, да го заостряме. Без кохер не тръгвайте, тъй като най-гадната процедура е да вадиш с голи ръце куката от нагълтал навътре костур или бяла риба.

 

Монтажи с мъртва рибка
От няколко сезона насам експериментирам с мъртви рибета, и съм се уверил, че това е изключително резултатна техника, особено за времето през деня, когато рибата не се намира в период на активно хранене. Порових се тук-там и научих, че системите на Алберт Драшкович не се свеждат само до онзи прословут монтаж за щука с двете тройки и ченгела, забит в устата на рибата. В Европа спинингистите отдавна са направили цял отделен раздел за този вид улов на хищници. Тествах някои неща – работят до едно, даже и някакъв идиотски изглеждащ монтаж със силиконка и рибе, едновременно окачени на един и същ джиг. Изглежда тъпо до момента, в който ви клъвне първата сулка. За това обаче съм писал преди година. По-интересното е какво ново можем да опитаме в монтажите за костури и сулки.
Куките
В общи линии нещата се състоят в следното – най-отдолу на линията монтираме една или две куки, вързани на едно влакно през 4-5 см, на които закачаме рибето. Ако ползваме уклеи с дължина до 5 см, съвсем спокойно можем да минем само с една кука, забита в главата на рибката. Ако стръвта е по-обемна, правим монтаж с две куки. Горната се забива в главата, долната – към опашката. Остриетата стърчат извън рибката, за да стане засичането при кълване. Куките са от размера около №6 – достатъчно големи, за да хванат здраво белите риби за челюстите, и същевременно годни за едри костури. Ако ви съмнява, че този размер е малък, пробвайте с №4, може пък и да стане работата. Аз лично карам с №6.
Позиции на оловото
Французите и белгийците са маниаци на този вид риболов, и по тази причина са измислили какви ли не монтажи. Направи ми впечатление, че винаги монтират оловото на около 20-30 см нагоре от куките. Поводът с куките се свързва с основното влакно чрез вирбел, и на основното се поставя утежнението. Най-често представлява конусовидно олово, пробито в горната му част, или такова с халка за окачане на линията. Под и над него се поставят силикнови стопери и мъниста, които играят ролята на амортисьор. Стоперите са на разстояние поне 30 см един от друг, за да може при атаката си хищникът да налапа спокойно рибката, без да му тежи оловото. Такива поне са аргументите. Пробвах няколко схеми – работят. Има и варианти с олово във формата на куршум, пробито по дължината си и нанизано на основното влакно при същия монтаж. И така става.
Ако ловим на дълбочина от порядъка на 10-15 м и нагоре, това е по-добрият вариант. Оловото е от порядъка на 8-10 г, потъва бързо на дъното и държи линията стабилна. Мен обаче нещо ме влечеше към по-леките схеми. Това тежко олово долу нещо не ме кефеше толкова, още повече, че при риболов на костур най-често ми се случва да ловя на не повече от 6-7 метра. Затова си измислих някакви мои си монтажи.
Първо прецених, че джиг риболовът със силиконови примамки може да се приложи и във варианта с мъртво рибе. Добре, ама навсякъде в търговската мрежа се продават само джигове с куки с дълго стебло. На това чудо мъртвото рибе не може да се закачи за главата, без тялото на куката да стърчи от главата му. Аз исках оловото да бъде точно до главата на рибето. Затова направих следния монтаж: вързах долу една широка кука №6 с късо стебло. Влиза си отлично, а след забождането на рибето от устата му се подава само лопатката с възела на повода. Над лопатката монтирах силиконов стопер, нанизах 3 грама оловно топче, и на края на 40-сантиметровия повод поставих втори стопер, след който завързах вирбела, посредством който правя връзката с основното влакно. Това е всичко. Оловото си е при главата на самата рибка и пропуска 40 см повод при кълване. Ако искате, може да го застопорите неподвижно чрез горния стопер и да примамвате хищника като с джиг. Ако държите рибата да има известно спокойствие при първоначалното потегляне, може да качите горния стопер чак до вирбела, да си направите повода 1 метър или дори повече, и всякакви подобни фантасмагории. Там е работата, че сред ловящите бяла риба с мъртва рибка няма единно мнение кога трябва да се засече. Един казва, че това се прави в момента на удара. Друг – че трябва мъничко да се изчака хищникът да повлече и тогава да засичате, а трети уверява, че сулката си е сулка – трябва да влачи поне 2 метра влакно, да направи пауза, да обърне рибката в устата си, и едва след това идва ред на засечката. Аз засичам веднага и най-често рибата се улавя. Пробвах с изчакването – не върви толкова добре, имах празни засечки. Вероятно проблемът е в мен, така че трябва да се опита всичко. Виждал съм безумно изглеждащ монтаж с две куки с халки, нанизани на в клуп, между които е окачено олово. Слагате две мъртви рибета на всяка от тях и така помпате нагоре-надолу. Кълве и на това, да му се не види!

 

Изкуствени примамки
С изкуствените примамки нещата стоят малко по-деликатно. Изисква се повече усет, по-добра презентация и по-прецизно водене. С умрялата рибка е лесно – все пак хищникът я познава добре, сигурен е, че става за ядене и не е толкова подозрителен. Когато обаче му предлагаме да налапа някаква железария, нещата стават по-сложни. Не че костурите и белите риби са някакви прекалено големи интелектуалци, но напоследък и те се изхитриха. Добре, че в търговската мрежа напоследък вносът се засили, и можем да разполагаме с повече сносни примамки.
Рибки за вертикален риболов
Най-често са изработени от олово, за да имат относително високо тегло. Предлагат се в най-различни модели, разцветки, някои от тях снабдени допълнително с метална опашка. При тях воденето е от изключително голямо значение. Понякога се изисква по-леко и неагресивно движение на примамката. В други случаи хищникът се дразни от по-резките движения. Пробваме, докато уцелим на кой вид водене кълве най-добре. В тази група влизат и балансирите – примамка, на която доскоро дори и капацитети в отвесния риболов у нас не вярваха, преди да разберат, че всъщност е нещо много резултатно. Най-вече в определени моменти, когато не кълве на друго.
Олово и силикон
Ето нещо ново, което в България почти не е тествано. Слагаме конусовидно утежнение на линията, което се монтира подвижно, отново със стопери на невралгичните места, където имаме свързване на отделни компоненти от линията. Много ефикасен метод за улов на бяла риба, тестван в стотици състезания във Франция и Белгия.
Отвесни блесни
На пазара вече се предлагат много видове блесни за отвесен риболов. При тях тактиката в общия случай е следната – почукваме няколко пъти по дъното, след това отпускаме примамката долу, а после я вдигаме нагоре с късо, рязко и отривисто движение. При падането си надолу блесната планира и така примамва рибата да атакува.
Кастмастери
Смъртоносна примамка, стига да упорстваме достатъчно дълго в овладяването й. Специално са създадени за отвесен риболов, водят се подобно на отвесните блесни. Имат поведение на пеперуди при падането към дъното.
Воблери
Воблеростроенето вече предлага достатъчно разработки и за отвесен риболов. При тях воденето се извършва малко по-различно. Имаме вариант да имитираме рибе, което рови по дъното, или такова, което е болно и прави некоординирани движения нагоре-надолу.
Джигове и силикон
Най-масово използваната примамка в момента у нас за отвесен улов на бяла риба и костур. Трябва да внимаваме обаче с избора на силикона, тъй като се продават достатъчно много боклуци, при които опашката се закача за върха на куката и там долу не имитираме нищо. Ако видите, че има такъв проблем, веднага сменете примамката с друга. Ако намерите маркови джигове или силиконки, специално предназначени за отвесен риболов, при тях този проблем не съществува.

 

Как да водим примамката
Отстрани погледнато, отвесният риболов е нещо твърде идиотско – някакви типове ръкомахат нагоре-надолу, а рибата си кълве така или иначе. Всъщност става въпрос за един много забавен и резултатен метод, изискващ известен набор от умения.
Най-общо казано, отвесният риболов започва с пускането на примамката на дъното. След това започваме да правим придърпвания – по-резки или по-плавни, във вертикален план или поне близо до вертикала. Всяко придърпване нагоре отлепя примамката от дъното, всяко спускане я връща обратно там. Има блесни, които работят само при спускане, именно тогава рибата кълве на тях. Затова при спускането трябва да оставим примамката да пада свободно, и да не бъде затормозявана от никакъв напън на влакното.
Ако ви клъвне, засичането идва от само себе си. В преобладаващия част от случаите рибата се закача при издигането на блесната нагоре, и тогава усещаме най-добре удара. При риболов с мъртва рибка движенията са малко по-различни, там рибето се движи съвсем леко нагоре-надолу с помощна на пръчката. Ударът се усеща веднага – костурът бие здраво, а бялата риба повежда с по-плавно движение.
Някой път, особено при лов на костури, можем да попаднем в следната ситуация: първоначално хващаме три бързи риби, след това кълването спира. Дали ятото не си е тръгнало? По-скоро е там долу, но рибите са станали подозрителни. В такъв случай адекватната смяна на движението на примамката е единственият изход. Може да се окаже, че рибата кълве само при леко тътрузене на примамката по дъното. Знае ли човек? Точно в такава ситуация си личи дали имаме умения или ще се оправдаем с това, рибата е избягала някъде.
Възможни грешки

 

Прекалено енергично водене
Вярно, че хищниците имат инстинкт за атака към повечето неща, които се движат. Обаче хвърчащата нагоре-надолу примамка няма да им направи впечатление, най-много да усетят капана и толкова.
Маневри по дъното
По принцип се счита, че амплитудата на отскок е от порядъка на 70 см. Някой път обаче рибата се изтарикатява и кълве само при подскоци от не повече от десетина сантиметра. На последния ми риболов от лодка на яз. Искър пък се оказа, че костурът гони мъртвата рибка, издигана на повече от метър. Иди ги разбери тези риби! Ако не кълве, сменяйте амплитудата, преди да решите, че тук риба няма. Разбира се, преди това опитайте някъде в плиткото с какво движение отвесната ви блесна например се издига на 70 см. Ако издигнем рязко върха на 70 см, блесната ще отскочи повече от метър от дъното заради ускорението. Така че първо разучете движенията и поведението на примамката ви, и час след това я пускайте на онези отдолу.
Монотонно водене
При изкуствените примамки това може да ви изиграе лош номер. Работата не се състои в това да клатим въдицата с еднообразни движения в очакване на кълването, а да дразним рибата с разнообразни движения. Например спускаме блесната долу и я оставяме неподвижна 2-3 секунди. При падането най-често се вдига облаче тиня от дъното и раираните любопитковци веднага идват да видят какво става. Правим две последователни издигания на 70 см с пауза помежду им от 2-3 секунди. След това само почукваме няколко пъти с блесната, и пак вдигаме рязко нагоре.
Прекален пуризъм
Кълването е рядко, но ние сме си наумили, че няма да ловим с мъртва рибка, а ще заложим само на изкуствените примамки, дори и с цената да не хванем нищо. Въпрос на личен избор. Аз лично в този случай бих заложил по-сериозно на мъртвото рибе.
В крайна сметка, когато овладеем отвесния риболов, ще си гарантираме хубави излети и много емоции. А когато между костурите ни удари някоя хубава бяла риба, удоволствието става невероятно. Затова не се колебайте, а опитайте от този метод. Сигурен съм, че разочаровани няма да има.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Сребърни стрели
  От Краислав Димитров   Седя си в къщи и си пия сладкото кафенце, както ми е станало навик напоследък (тая криза свършване няма!). Та сръбвам ...
Съдържание
Актуално Изхитри пролетните шарани /4 От Калоян Белополски. Къде и как да ловим шарани напролет За хищници Зони за улов на щука /8 От Станил Йотов. Къде ...
Нов световен рекорд
42.63 кг огледален шаран изпрати световния рекорд в историята Англичанинът Мартин Локи счупи световния рекорд с 1,35 кг и е първият риболовец, който минава ...
Пъстърва на туичинг
  Април е месецът, в който пъстървата вече се раздвижва сериозно. Температурата на водата в реките все още е далеч от заветните 13 градуса, когато ...
Последният влак към Велека
08.12.2009. Гледам прогнозите за времето и виждам, че ако искам най-накрая да отида до река Велека, точно следващият ден e подходящ - след това настава дълга ...
С пелети за шаран
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Без съмнение пелетите са стръв №1 по платените водоеми в ...
Съдържание
Кефали в студа Калоян Белополски за пролетния риболов по гръцките реки / 4 Интервю С Явор Недев - новият шеф на ИАРА / 8 Идва ли краят на бракониерите? С ...
За щука в студа
Здравейте, читатели на сп. “Риби и Такъми”! В тази статия ще се опитам да споделя опита си в риболова на щука в нашите затворени водоеми - както ...
За зимни скобари и морунажи на Тунджа
Този януари започна сравнително меко. Към края обаче страшен сняг натисна цялата страна. Преди това, обаче поваляха дъждове, които вдигнаха нивото в ...
Как да хванем трофеен кефал през зимата?
Най-добрата зимна захранка са белите червеи, подавани с прашка   От Калоян Белополски   Една от малкото активни риби в реките през цялата зима ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6