Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Инструкция за смяна на акумулатор:
1. Откраднете акумулатора на съседа.
2. Изчакайте докато съседът си купи нов акумулатор.
3. Откраднете новия акумулатор и върнете стария на мястото му.

 Статия

“Видракс” Vega са новите шампиони

Риби и Такъми (бр. 12 / 2009 г.)

Слънчаци и ситни костури решиха Републиканското

 

От Калоян Белополски

 

Най-сетне дългото Републиканско първенство по риболов на плувка приключи.
Ето и малко подробности. Сезона започна със сериозен скандал. Дали някой реши да се натегне пред ДАМС или не, от там наистина помолиха на 17-ти май на деня на спорта да се проведе състезание по риболов на гребния канал в Пловдив, в което наред с любителите да участват и елитните отбори. Започнаха спорове, дали това непредвидено състезание ще се включи в календара или не? Стария председател на федерацията Зарко Ангелов държеше много този турнир да се зачита в календара за годината и след дълги препирни в управителния съвет се обяви, че ще се брой, а по желание ще се маха едно състезание по избор, поради факта, че това състезание бе обявено в последния момент и доста хора не можаха да се явят. За съжаление въпроса остана донякъде висящ и това в последствие създаде допълнително напрежение.
Да се ловят бели амури с тегло до към 3 кг, гарнирани с едри шарани и каракуди се понрави на стотиците риболовци, обградили гребната база в Пловдив на въпросното състезание. Едни се справиха по-добре, други не дотам. Най-много риби естествено се ловиха в близост до моста. Там първият улови близо 25 килограма за три часа риболов. По-нататък резултатите намаляваха до към 4-5 кг. Все пак се ловиха много риби и стана изключително интересно състезание. Ловеше се с прецизни, но здрави такъми, на щека или мач въдица. Захранваше се с ароматни захранки, сладка царевица и бели червеи. Между амурите се ловиха и каракуди, костури и по някой едър шаран.
Най-добре на това състезание се ориентира отбор “Биг Фиш - Van Den Eynde”. И първия и втория ден целият им отбор се представи стабилно и лови предимно едри амури. Използваха за дохранване много бели червеи, сладка царевица и пелети. Втори се класира силният отбор на “Видракс - Vega”. Те също се справиха добре, особено втория ден. Бяха заложили на по-прецизен риболов и само където имаше много едри риби, играеха “на дебело”. Едва трети останаха миналогодишните шампиони от “Сенсас”. Както винаги, най-добре от отбора се представи Пламен Панталеев, който се класира втори индивидуално. Първи индивидуално се класира Родан Цанев от “Мач тийм Русе, а трети Божо Папарака от “Биг Фиш”. Русенският отбор пък зае четвъртото място в отборното.
В състезанието участваха едва 16 отбора. Доста хора, обаче решиха да бойкотират турнира. Дори представителят на СЛРБ, напук на организаторите на своя глава настани журналистите в другия край на канала само и само да държи медиите настрана от това атрактивно състезание... Българска работа.
Седмица по-късно се проведе второто за сезона състезание по риболов на плувка. То се проведе за трета поредна година на яз. “Ковачица” край Лом, но за разлика от преди сега риба практически почти нямаше. Злите езици твърдят, че арендаторите не са спирали през последната година да пускат мрежите във водоема и дори си помагали и с ток... Дали е такава причината или не, факт е, че във водоема риба почти не е останала и състезанието бе съпроводено от доста негативни емоции. По принцип на подобен малък и неравностоен водоем да се прави състезание с цели 23 отбора е тотална грешка, но преди поне излизаха доста платики, бабушки и каракуди, което притъпяваше неравностойните места. Сега малкото ситни червеноперчици и прозрачни костурчета бяха групирани на места и жребият бе от огромно значение за всички. Това съвсем не значи, че “Видракс” не заслужиха победата, напротив. Това, че те имаха отличен жребий само им постели пътя към златото в турнира. Първия ден те извоюваха четири първи места, което е изключително постижение. Отлично се представи там и младият отбор на ЛРД Нова Загора. И през двата дни се представиха много силно и заслужено събраха погледите на дългогодишни състезатели с големи претенции. На трето място, както и на предишното състезание, остана отбор “Сенсас”. Първия ден ги застигна възможно най-лошият жребии, който съм виждал за цялата си практика. Това, както и някои леки грешки, ги тласна едва на осмо място първия ден. В неделя жребият бе малко по-добър и отборът успя да се “измъкне” до третото място.
Индивидуално състезанието спечели Марти от “Видракс”, следван от Мариан от “Маяк” и Юли Цирка също от “Видракс”. Момчетата се справиха отлично, въпреки тежките условия и ураганният вятър през първия ден.
Отгоре на всичко три от секторите бяха с плътен пояс високи водорасли на 10–15 м от брега. В един от секторите дълбочината на дистанция 30–40 м бе едва 1,50 м и често водораслите стигаха до самата повърхност. Тези, които се бяха паднали на подобни места, бяха просто обречени. На стената секторите бяха без водорасли, но и без риба. Силни бяха само крайните места. Всичко това превърна труда на стотици състезатели в живо мъчение. За съжаление досега яз. “Ковачица” имаше доста фенове между състезателите, но с това антисъстезание със сигурност дълги години никой няма и да се сети за този водоем.
По традиция поредното състезание от републиканското по плувка се проведе на яз. “Цонево”. Там мериха сили цели 24 отбора. Условията бяха доста тежки. Силен вятър, течение, водорасли и доста капризни риби. Най-добре в този майсторски риболов се ориентира отборът на “Маяк Tubertini”. Още първия ден те направиха показен риболов и дръпнаха пред останалите с много грамотен риболов на мач. Втория ден затвърдиха отличното си представяне и заслужено спечелиха турнира. Тяхната тактика бе най-точна. Такъмите им бяха най-подходящи, а захранката им бързо навърташе рибите. Втори, не без помощта на рутината, се класира отборът на “Сенсас”. След леки корекции втория ден отборът пак показа класа и стигна до второто място, което не бе никак лесна задача. Трети за сефте в своята история се класира младият отбор на “Риболовен свят”. Марио Ненов от същия отбор дори спечели турнира, улавяйки множество едри бабушки и през двата дни. На четвърто място остана отбор “Биг Фиш Van Den Eynde”, а едва на седмо място остана основният претендент за титлата отбор “Видракс Vega”. Те тук въобще не уцелиха ваксата и побързаха да извадят това състезание от сметките.
Поредното състезание се проведе отново на гребния канал в Пловдив и се ловиха още повече риби. Дори на късо се правеха по над 10-12 кг костури, едри каракуди, че и шарани. На щеките, но само на определени места се ловиха и доста едри амури. Тук “Видракс Vega” извоюва класическа победа съчетавайки риболова на късо с този на амури на щека. “Сенсас” останаха втори, а състезанието индивидуално спечели старата лисица Румен Витков от “Биг Фиш Van Den Eynde”.
Предпоследното състезание се проведе на яз. “Дъбника”. Тук по всичко личеше, че риболова на късо ще реши всичко, но уви. По време на тренировките хилядите слънчоци и костурета се изпонабодоха и само на места бяха решаващи. Леко безсмисления нон – стоп риболов с двуметрова въдица най-сетне отстъпи на майсторския риболов на мач на едри червеноперки, каракуди и платики! Първия ден по чиста случайност на “Видракс Vega” им се паднаха места на които имаше риболов на късо, а в техните подсектори нямаше много от сериозните състезатели заложили на мачовете. Това им позволи да спечелят цели три първи и едно четвърто място в секторите си! Те бяха едва със седем точки, а “Сенсас” изостанаха с двойно повече наказателни точки! Тотално несправедливо с оглед на генерално обърканата им тактическа схема заставяща ги да ловят само и единствено на късо. този резултат ги заблуди и те втория ден отново заложиха на късите клечки. Тогава отбора на “Сенсас” извади насериозно мачовете и ги разгроми ловейки едрите риби на дистанция 20 – 25 м. По сигурния риболов бе на червеноперки с непрестанно дохранване и риболов на 20 – 50 см над дъното. На места имаше и доста едри платики и каракуди, които се ловяха на самото дъно с дохранване на порции през 15-20 минути и повечко чакане. Някои състезатели ловиха така и също се класираха добре. Отбора на “Видракс Vega” практически изпадна в нокдаун. “Сенсас” най-сетне извоюва първа победа за сезона и то по много убедителен начин, а “Видракс Vega” се срина до третото място изместен от отбора на “Ремстрой” Варна. Тодор Чонов от същия отбор спечели индивидуалното злато тук. Това развитие на нещата изостри сериозно борбата за титлата.
Последният турнир се проведе в началото на октомври на езерото “Мандра” край Бургас. По традиция тук всяка година риболовът е различен. Миналата се ловяха огромни количества едри костури, червеноперки, каракуди, бриани и шарани, а сега основно слънчаци и много дребни костурчета. Втория ден се завъртяха и едри шарани, но малцина се осмелиха да се престрашат да ги ловят. За съжаление на мнозина на състезанието на “Мандра” още от преди две седмици всички ловяха само на късо и участъкът не се захранваше сериозно. Поради тази причина на състезанието всеки стартира с къси 2-4 м пръчки. Ловяха се само слънчаци и костури. Тези, които дръзнаха да захранят на щека, започнаха да ловят и червеноперки, но първите места се правеха с късите въдици. На втория ден почти навсякъде придойдоха и едри шарани, но малцина посмяха да ги ловят. От водещите състезатели само Пламен Панталеев се опита да улови едра риба. Закачи “златния” шаран, но той му се откачи. Втория ден доста състезатели дръзнаха да ловят шарани, но само тези които нямаха какво да губят.
Отборът на “Видракс Vega” тази година надигра тотално бившите шампиони в риболова на късо. Калин Митранов от същия отбор е и новият републикански шампион. Той доказа, че е “царят на късото”, спечелвайки убедително преките си двубои в секторите със състезателите на “Сенсас” през сезона. Освен това той настрои прецизно останалите момчета от отбора и те победиха “Сенсас” точно със смятания за техен специалитет – риболовът на късо. Вездесъщият Пламен Панталеев изненадващо тази година отстъпи титлата и само “златният” шаран можеше да го бетонира на пиедестала, но... не се получи. Макар и с малко “Видракс Vega” спечелиха сезона. Е, помогна им и промяната в начина на класиране, който даде шанс да се вади най-лошото представяне на отбора. За тях това бе ужасното 7-мо място на яз. “Цонево”, а “Сенсас” извадиха трето място, което за тях бе най-слабо.
Трети отборно тук се класира отборът на “Корморани” от В. Търново, а трети в крайното класиране е отборът на “Биг фиш Van Den Eynde”.
Така или иначе сезонът приключи и следва да се направят изводите. За съжаление, с изключение на риболова на Гребната база в Пловдив, решаващ бе риболовът “на късо”. В България състезанията се провеждат на язовирни стени с камъни, които са дом на ситните костури и слънчаците. За да дойдат в камъните платики, червеноперки, каракуди или шарани, трябва да се практикува риболов на щека или на мач, при който се захранва сериозно. Така се трупа опит и когато българските състезатели отидат на световно, където винаги се ловят елитни едри риби, се оказва, че не знаят как да се справят. Все по-често се чуват предложения за временна забрана на риболова “на късо”, които не са лишени от логика, колкото и неправилно да звучи това. Ако занапред този риболов продължи да определя българските шампиони, то на световните първенства или изобщо не бива да се ходи, или трябва да се приготвим вместо да излезем от златната среда и да вървим към десетката, да заемем почетно място в малката ложа на аутсайдерите... Честито на победителите!
Преди броени дни се проведе общото събрание на Федерацията, на която бе избран нов председател – Ивайло Христов и нов управителен съвет. Очаква се да има промени и сериозно раздвижване относно спортния риболов в България, но какво точно ще се получи все още не е ясно. Дано новият председател има волята и търпението да поведе хорото в правилната посока. Пожелаваме му успех в този, наглед нерешим ребус.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Актуално Зарганите идат /4 От Калоян Белополски. За риболова на заргани на бомбарда Изкуствени примамки Дълбоко газещите воблери II /10 Продължение на ...
Изкушението “ДРАШКОВИЧ”
Здравейте, читатели на любимото ни списание “Риби и Такъми”! В тази статия ще се опитам да споделя с вас впечатленията си от практикуването на ...
Съдържание
Актуално Магията на яз. “Батак” /4 Калоян Белополски за дългоочаквания риболов на лед на култовия язовир Пъстървов риболов За пъстърва в ...
Какво има в пелетите
  Това е стръвта, която промени риболова в последните години. В тази статия ще разгледаме основните разлики между 5-те най-разпространени типа ...
Шаранът на хората
Доктор Марк Бурдас разкрива как човечеството е изиграло огромна роля в създаването на днешната “супер риба“, която се опитваме да ...
Шаранът
Доктор Марк Бърдас разкрива, че разцветът на шараните всъщност се е зародил преди над милион години в Азия!   Подарък от Иран Шаранът сега е риба номер ...
Kevin Nash - оригиналът
/интервюто взе Калоян Белополски/   -Повечето Български риболовци на шаран добре познават вашето име. Въпреки това ще е интересно да ни разкажете как ...
Спортната 2009 година
част 2   От Ян Ван Шендъл   Европейското в Радице, Словения Миналия месец ви разказах всичко за Световното Клубно Първенство в Мадунице, ...
Спортната 2009 година
част 5 Световното Първенство за Младежи Португалия’2009   От Ян Ван Шендъл   Невероятно е с колко различни типа състезания се ...
На фидер по големите реки
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми”   Наляга ме тъга като си спомня как започнах ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6