Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Обява:
Заменям жена на 40 години за две жени на по 20 години.
Вариант 4 на по 10 години не приемам!!!

 Статия

Есенен риболов на скобари

Риби и Такъми (бр. 11 / 2009 г.)

Тази година есенният сезон настъпва сравнително бързо. Времето е променливо и доста студено, а риболовът - труден. Силният риболов на скобар обаче тепърва предстои. Това е една от най-търсените риби по реките в периода октомври-ноември, като активността на скобара е най-изразена през месец ноември. По това време рибите вече са се установили във вировете, където изкарват цялата зима, или по-просто казано - вече са се групирали. Тези от вас, които практикуват този риболов, със сигурност го очакват с нетърпение, като упорито изпробват любимите си места с надеждата рибата да е потръгнала. Рано или късно, и това ще стане. Единствената неприятна подробност, която може да обърка предстоящия риболов, е високо ниво на някои от реките. Например река Искър все още е доста висока в по-долното си течение, където се ловят скобари, и не се знае дали това няма да окаже влияние на рибите, но все пак искрено се надяваме риболовът да потръгне.

 

От Пламен Панталеев

 

Особености на поведението

Скобарът е пасажна риба и когато намерим къде се е съсредоточила, може да стане наистина силен риболов. По принцип, това е една от най-трудно ловените риби. Риболовът й е специфичен, но не и невъзможен. Има моменти, когато скобарите кълват буквално като уклеи, но повечето ситуации са свързани с труден риболов. В този риболов има пиков момент. Може цял ден да храним едно място без да имаме кълване, а всъщност рибите да са пред нас. В един момент обаче рибите се разкълвават, като “луди” – на всяко замятане следва ново и ново кълване. Точно това една от интересните страни на този риболов.
Едва ли може да се каже, че риболовът на скобар е еднотипен. За да разбере човек истинското поведение на тази риба, се налага да се запознае изцяло с нейния риболов, а това е изключително трудно, тъй като изисква постоянство и упорство. Необходимо е съзнателно да се насочим към този риболов, без да пропускаме и година. При това е необходимо да ходим на различни реки, защото и това има значение. Във всяка река рибите се държат по различен начин и имат различни предпочитания и риболовът им предполага използването на различни методи на ловене, що се касае до стръв, извозване на линията, захранка и начин на подхранване. Дори и да опознаем начина на риболов на дадена река дотолкова, че да сме сигурни в себе си, винаги можем да се сблъскаме с изненади, тъй като във всеки един момент рибата променя поведението си. Така че, на първо място, е необходимо, когато посетим реката, да разберем точно по какъв начин се ловят рибите за момента. Ако днес ги ловим на извозване, като само стръвта ни се влачи по дъното, утре може да се ловят само на задържане или да е необходимо оловата да се влачат по дъното. Това прави риболова относителен и моментен, т.е., как да ловим скобар, можем да установим само и единствено на риболовното място.
В този период на годината скобарите започват да се групират. Риби от няколко вира се събират на едно място. Това най-често става във вирове с “дебело” течение и прилична дълбочина. Това поведение на рибата е продиктувано най-вече от инстинкта й да се пази от кормораните, което я кара да се насочва към населените места – там, където ежедневно има хора и кормораните не смеят да я тормозят. Разбира се, има и изключения, но това те са доста редки. Единствено на местата, където не се срещат много корморани, могат да се открият риби извън градовете. Във вировете, където се групират рибите, има участъци, покрити с пясък. Това обикновено са дълбоките части. Именно там се държат рибите, когато стегнат най-големите студове през зимата. През останалото време се местят ту в горната част на вира, ту в долната, където обикновено дъното е покрито с камъни.
Скобарът се храни по-особено, в сравнение с останалите видове риби. Устата му е разположена от долната страна на тялото (т.н. долна уста). Храни най-вече с мъха, образуващ се по камъните на дъното. Предполагам, че сте забелязвали зеления мъх от фини водорасли по камъните във водата. Именно това е основната храна на скобара през голяма част от годината. Когато водата в реката е бистра, рибите стават лесно забележими и тогава може да се види как се блъскат докато се хранят. Когато скобарът захване камъка, тъй-като устата му е отдолу, се извърта настрани, за да обере мъха от водораслото, като се удря в съседната риба, и именно тогава се забелязва.

 

Такъми и тактика

Ако сме се насочили към този риболов, е необходимо да подходим малко по-сериозно и с необходимата подготовка. В повечето случаи за този риболов ще ни е нужна въдица с макара. Нашите реки не са много големи, но най-често рибите се държат на дистанция от брега. Подходящата дължина на въдицата е от порядъка на 4 до 6 м. Ако е по-къса, няма как да движим правилно линията и трудно би ни клъвнал скобар. Ако ловим с въдица, дълга от 4 до 5 м, трябва да се съобразим с дистанцията, на която ще ловим. Това ще рече, че за да ловим с тази дължина, дистанцията не трябва да надвишава три пъти дължината на въдицата, за да ни е удобно да извозваме линията правилно. Целта на риболова всъщност е да извозваме по такъв начин, че да имаме контрол над плувката. Това значи линията от върха на пръчката до плувката да е изпъната, за да можем да засечем мигновено, след като ни клъвне. За целта и за всяка една ситуация, разбира се, ако място го позволява, ви препоръчвам болонеза с дължина 6 метра. Това е класическа въдица, която би могла да обхване целия риболов на скобар в страната, имам предвид за всяка една река. С една твърда и лека пръчка бихме могли да усетим истинското удоволствие от този риболов. Много често скобарите кълват изключително рязко само с почукване и точно затова ни е необходима твърда пръчка, за да засечем мигновено. А в комбинацията с твърда въдица и изпъната линия и добър рефлекс – рибата е налице. Да, наистина понякога кълванетата са изключително трудни за засичане и рибата няма закачане. Всъщност, се опитвам да ви насоча как да се справите с трудния риболов, а когато рибите кълват не дотам претенциозно, ще ви е изключително лесно да се справите. Една малка макара в комбинация с лека болонеза е перфектната въдица. Макарата балансира пръчката дотолкова, че да не ни тежи прекалено много. Препоръчителното влакно за този риболов е от порядъка на 0,16, може да използвате и по-тънко, но рискувате да си скъсате и основната линия. А пък ако е по-дебело, трудно бихме могли да захвърлим с по-леки плувки. Големината на плувката най-често зависи от силата на течението и дистанцията, на която ловим. За нашите реки рядко се използват плувки по-тежки от 3 г, освен ако не се налага да хвърляме на прекалено голяма дистанция. Тогава може да се използват и по-тежки плувки от порядъка дори до 10 г, но риболовът става още по-труден и невъзможен.
Ще ви предложа два монтажа за двата най-често използвани метода на риболов, които ще са доста полезни. При тези монтажи разпределението на сачмите е такова, че линията минимално да се оплита. Единият монтаж е за извозване без оловото да допира дъното - само поводът се движи по него. Другият е когато се налага стръвта да се забавя спрямо хода на течението. Това се постига при чисто дъно и когато оловото се влачи по него. За този риболов е най-подходящо утеженението тип “гердан”, което може да ви се стори доста познато, тъй като е публикувано на няколко пъти. Желателно е и при двата монтажа на мястото между повода и основното влакно да има микро вирбел. Както казах, и двата монтажа са доста елементарни и няма кой знае колко за обяснение по тях. Основното утежнение на първия монтаж се поставя на 8–10 см над вирбела, като вирбелът служи за дропер. Общо взето, това е целият монтаж. Сачмите за основното утежнение нека не бъдат много големи - от порядъка на № 5–6.
За следващия монтаж, тип “гердан”, се използват сачми с различна големина, като откъм вирбела нагоре към плувката разстоянието между сачмите намалява. В същата посока се редят и по големина - колкото по-нагоре отиват, толкова по-малки стават. Това се прави с цел да може в долната си част утежнението да се държи по-стабилно, тъй като ако долу сачмите са малки, линията няма да върви правилно. Започнете със сачми № 3, поставени непосредствено до вирбела, като следващите ги карате по номера докато стигнете до най-малкия, който е желателно да бъде № 9–10. Разстоянието между първата и втората сачма да не е повече от 1 см, като нагоре по линията то се скъсява минимално, докато най-малките сачми са на около 2 мм една от друга. Целта е да направим верижка не по-дълга от 8–10 см. И при двата монтажа бих ви препоръчал повод с дължина от порядъка на 20–25 см, но не и по-дълъг. Най-често използваните диаметри са 0, 10–0, 12 мм.

 

Захранване

Има няколко метода за приготвяне на захранката. Ще се опитам да обясня кой в кои моменти би ви бил полезен, както и за кои конкретни реки. Първата захранка е класическа. За основа можем да използваме три пакета захранка за риболов на река, аз лично използвам българска. Промикс също е достатъчно тежка захранка, въпреки че не е специално за река. Нуждаете се и от един пакет бисквита и един пакет едра галета, но в никакъв случай печена. Пригответе захранката на две части. Към едната част прибавете бисквитата, а към другата само галетата. Тъй като галетата е едра, ако я смесим с храната, няма да се овлажни достатъчно – тя поема много повече вода и именно затова е необходимо да се процедира по този начин. Винаги си правете захранката бавно и внимателно. Един път долеете ли повече вода, рискувате да си провалите риболова. Затова я овлажнявайте на няколко пъти по малко докато стане готова. След като овлажните и галетата, смесвате двете части захранката е готова. По-добре е да бъде мината през сито, но може и да не го правите. Към готовата смес добавете бял червей. Това повишава активността на скобарите в определени моменти, особено когато по-малките риби вече са се покрили. Захранката е изключително подходяща за риболов на река Искър на места, като Роман, Реселец и Червен бряг.
Вторият вид захранка е малко по-особен. Отново за основа се използват три, а може и четири пакета захранка. Към нея е необходимо да се прибави един хляб и половина. Хлябът в никакъв случай не трябва да бъде пресен - добре е да е съхнал поне три дни, за да може да се рони, а не да бъде глетав и да става на “тоткал”! За този вид захранка задължително ще ви е нужно едро сито. Чистата захранка оставяте суха без да я мокрите. Хлябът разделете на две части – едната част са корите, а другата - средата на хляба. Корите накиснете в кофа с вода. След като се разкиснат, ги изцедете. Това става най-добре в глава за кеп, най-добре ситна. Прибавяте изцедените кори към захранката и по този начин я овлажнявате. Оставяте я за известно време да дръпне и ако е необходимо, добавете още вода. Заради добавения хляб захранката става на едри частици и затова е задължително, след като като я омокрим, да я минем през сито. След като я минете през ситото, и тя на пръв поглед вече е готова, идва ред на средата от хляба. Тя се прибавя към готовата захранка абсолютно суха! Първо я минавате през ситото, за да стане на трохи, и след като я добавите, разбърквате захранката. Получава се изключително подходяща захранка особено за риболов на редки скобари на троха. В случая може да се лови и на бял червей, като трябва от него да се добави и в храната. Бих ви препоръчал този начин на направа на захранката за риболов по река Струма. Именно там скобарите налитат основно на хляб. С него можем да ги активизираме дотолкова, че да хванем няколко риби дори и в най-трудните дни. Най-добре е ако ловим на троха от пресен хляб, тъй като тя е много ароматна и привлекателна за рибата, но пък, от друга страна, пада много лесно. В противен случай може да се насочите към “френски хляб”, той се държи много по-дълго време на куката, стига да е приготвен подходящо.
И при двете подхранки, които споменах, захранването става по един и същ начин. Не е нужно в началото на риболова да “набухате” големите топки. Достатъчни са от 3 до 5 с големината на портокал за тежка храна, след което е важно да дохранвате по време на целия риболов, като очаквате в даден момент рибите да се активизират. Дохранвайте с малки топки на серии, от порядъка на 2–3 стиски или непрекъснато само по една. Ако хвърляте големи топки, да кажем през час, резултатите ще са слаби, защото в момента когато се завъртят някакви риби и са се активизирали, ще ги изплашим. Големите топки са противник на риболова, колкото по-малки хвърляме, толкова по-добре! Бъдете упорити в този риболов и изчакваите до последно, рибите може да се разкълват във всеки един момент.

 

На мамка

Другият метод на подхранване е изключително по различен от тези два, които ви изброих до момента. Това е риболов с “мамка”. Практикува се основно по река Дунав. Именно за там е и най-подходящ. Течението на реката е “дебело” и плътно, а “мамката” за която ще спомена в последствие “сработва” изключително добре. Реката е много голяма, пасажите от скобар са изключително големи и именно за това риболова на тази река не може да се сравнява по никакъв начин с този по останалите реки в страната. Рибите се ловят много по-елементарно от тези по Струма или Искър. Това е защото, когато пасажа от скобари застане на “мамката” съревнованието за храна е голямо и рибите се борят за нея.
Мамката се прави от мрежеста торба (нещо подобно на мрежичките, с които се опаковат картофите). Диаметърът на окото й не трябва да е по-малко от 15 мм. Горе-долу колкото стандартното око на цапало. Мрежата с по-голямо око ще позволи да излизат повече трохи, но така мамката ще се изпразва по-бързо. На дъното на торбата слагате няколко големи камъка, които да я държат долу на дъното без да позволяват на течението да я мести. Отгоре върху камъните поставяте хляба. Необходимата големина на мамката трябва да е такава, че да може да събере 3-5 начупени хляба. Хлябът, който ви е нужен за тази цел, не трябва да бъде пресен, а преседял поне 4-5 дни, за да може да се разпада на трохи, а не като се намокри, да стои глетав и да се натрупа по дупките на мрежата. Хлябовете начупвате на средно големи парчета и ги редите в мамката върху камъните. Горният край на мрежата събирате на сноп и я прокарвате през метална халка (от ключодържател), която служи за преминаване на въжето и при необходимост от придърпване на мамката. Мрежата промушвате през халката, която избутвате максимално надолу до хляба, след което овързвате мрежата под нея. Преди да хвърлите мамката е необходимо да я натопите за няколко секунди във водата, за да се напоят хлябовете.
За мамката ви е необходимо въже или дебело влакно, от порядъка на 0,80 мм. Прекарвате го през халката и на края му връзвате здраво тапа - така наречената “бочка”. Тапата представлява кръгло парче стиропор и служи като ориентир за местоположението на мамката.
Когато хвърлите мамката във водата, изпъвате въжето докрай и го връзвате на брега или го затискате с някой камък. Изпъвате го така, че бочката да бразди повърхността на водата, без да се показва отгоре, но все пак да си личи къде е. Целта е да се заметне на 3-4 м над мамката и плувката да се прекара максимално близо до тапата, като изтичате с плувката няколко метра под “мамката”. Когато скобарите се завъртят, се качват до самата мамка в стремежа да гонят трохите, отмиващи се от течението и да ровчат в торбата. От това тя започва да пуска още повече хляб и като резултат активността на рибите се увеличава. Риболова е изключително динамичен защото в определени дни можем да скубем скобар след скобар през целият ден.
Що се отнася до моментния риболов по реките бих ви упътил към река Дунав - единствено там сега се ловят риби. Там може да се ходи до рязка промяна на нивото в реката, когато тя падне. В момента е достатъчно висока и подходяща. На река Струма също се ловят доста скобари и рибите все още не са се групирали изцяло. Силните места, които си заслужава да се посещават са от Пастух надолу. Това са “Баражите” до самия град, местата на Симитли, Железница и Крупник. Сега на реката се лови много скобар по метода с хляба. Омесва се тесто от хляб и се увиват няколко камъка. Хвърля се във вира и отделно нагоре се хвърлят две шепи разкиснат хляб. Тази процедура се повтаря на всеки половин час. Стръвта е троха пресен хляб. Местните риболовци така ловят много скобари.
Река Искър тази година е изключително голяма за риболов едва ли може да се прогнозира каквото и да е било, а предполагам повечето от вас тръпнат именно за там. Аз също искрено се надявам реката да се оправи и риболова, които вървя години на ред отново да потръгне. Това може да стане най-рано към средата на октомври и ще задържи не повече от месец и половина, като пиковият риболов ще е само седмица.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Тънкости в риболова на дебелите костури
Ноември не е от най-риболовните месеци. Особено ако ловим хищници със спининг. Щуките стават по-пасивни, отколкото през изминалите седмици. Бялата риба не е ...
Първо състезание по тролинг на яз. “Жребчево”
Красимир Костадинов - Върхара   Преди известно време се запознах с вносителите на MERCURY-Булстар за България Мирослав Николов и Николай ...
Тайните в подледния риболов на костури
   За някои риболовци зимата е време за червено вино, греяна ракия и стоене на топло. За други сега започва големият купон. Краят на декември и ...
За шараните и пелетите
  В последните години има невероятен бум на водоеми, дадени под аренда. Почти всички малки язовири са в частни ръце, което донякъде има и положителна ...
За скобари по Дунав
  От средата на май се разреши риболова на карагьоз (дунавска скумрия) и попчета на река Дунав. Ако досега забраната изтичаше по-рано от общата, само за ...
Пъстървите през юни
  Падате си по спининговия риболов на пъстърва? Сега е моментът да уловите големия трофей. Юни и юли са двата „най-пъстървови” месеца в ...
Съдържание
Актуално Реката на гигантите /4 От Калоян Белополски. Сомовете от култовата река По Пъстървов риболов За големи пъстърви с мъртва рибка /10 Станил Йотов ...
Съдържание
Актуално За скобари на Дунав / 4 Калоян Белополски за пролетния риболов на скобари на мамка С муха и шнур Привлечи и излъжи / 10 Пол Ричардсън лови, като ...
Бой по платиките
  От Краислав Димитров   Отдавна исках да пробвам летния риболов на платики. Веднага след забраната е лесно, рибите са до брега и риболовът лесно ...
Платики на канала “Вурн”, Холандия
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Каналът “Вурн” е идеален водоем за провеждане ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6