Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Разкажете подробно как се случи всичко.
- С удоволствие, господин съдия. Седяхме си спокойно на бара и изведнъж Пешо ме ръгна с една вилица. Аз, на шега, му плиснах в лицето халба бира, той ме тресна с бутилка по главата, а аз го цапардосах с един стол... И изведнъж - такъв скандал!

 Статия

Риболов на амур

Риби и Такъми (бр. 11 / 2009 г.)

Белият амур се лови напролет и наесен и задължително в тихо и слънчево време, от изгрев слънце до свечеряване. Задължително трябва да се пази тишина, в противен случай рибата спира да се храни и се отдалечава от брега или се скрива в гъстата водна растителност.
В качеството на стръв за бял амур трябва да се използва млада и нежна растителност: млади краставички, нежни млечни царевични стъбла, млади грахови листа, млади водорасли, както и на насекоми и дъждовни червеи и т.н. Белият амур обаче кълве и на протеинови топчета. Именно за риболова на амур на протеинови топчета ще стане въпрос по-надолу.

 

От Крис Удроу

 

Амурът (научното му название е Ctenopharyngodon idella) е един от най-големите представители на семейство шаранови. Родом е от големите азиатски реки в Китай и Русия. В своите природни ареали достига тегло 27-36 кг, но е имало и случаи, в които са улавяни екземпляри с тегло 180 кг! Растат до старост, видени са риби с възраст 21 години, но повечето от тях живеят около 6-10 години. Амурът (или тревния шаран) много лесно се различава от шарана, тъй като има много по-голямо издължено, торпедообразно тяло и няма мустаци. Има дълго, сплеснато от двете страни тяло, покрито с големи люспи, по-светли и сребристи, отколкото при шарана. Известен е също така и с името “бял амур”, бил е изнесен от Китай и внесен в много страни с цел контрол над чистотата на водата в различни водоеми. Пораства повече от метър. Може да бъде открит и във вирове, и в язовири, и в реки с бавно течаща вода.
Малкият амур започва да се храни с микроорганизми, но след достигане на дължина 10 см, става 100% вегетарианец. Върху режима на хранене голямо влияние оказва температурата. Той започва да се храни активно при температура 7 градуса. За деня рибата може да изяде много по-голямо количество храна от теглото си.
Амурът регулира растежа на водорасли във водоемите. Той има чудесен апетит и ако е пълно във водоема с амури, това може да доведе до пълно унищожаване на цялата водна растителност и гибел за останалите жители на водоема.
Когато сте взели решение и се готвите да ловите амур, на първо място трябва да изберете правилните такъми и стръв. Не правете грешки - амурът обича много силно ароматизирани плодови протеинови топчета и на царевица, при захранване с неголямо количество храна.

 

Монтаж

Що се касае до монтажа, той е много подобен на шаранския - голяма тежест, дълъг повод и две протеинови топчета, както е показано на снимката. Поводът е Sufix Super Skin с куки Nash Fang X hook. Когато едър амур започне да опитва стръвта, обикновено това е съпроводено с няколко потрепвания на върха на въдицата, затова е много важно да се следи за тях и да не ги пропуснете. След това следва или кълване и поемане в посока към брега, или мощно дърпане назад. В 90 % от случаите след като клъвне, амурът се насочва към брега и по-специално към силно обраслите с растителност места, където търси укритие.
След засичането борбата с амура не е много интересна. Така е обаче до момента, в който рибата не види вас или кепа, след което тя направо се побърква! Трябва да сте сигурни в правилното регулиране на аванса на макарата, иначе ще загубите рибата. Подведете я към брега и не й давайте възможност да се вмъкне в шавара. Ваденето може за продължи дълго, тъй като белият амур е силна и издръжлива риба. Поемайте я в кепа предпазливо, подхождайте внимателно и с уважението, което рибата заслужава. Не поставяйте уловените амури в живарници, тъй като се стресират и бързо умират.

 

Стръв

Започнете и завършете риболова с единична стръв. Смисълът на това е двоен: първо, през това време ще приключите с устройването на лагера и оглеждането на околността, което е много важно. През това време може да хванете не лошо количество хубави екземпляри. Ако избързате още в началото да бомбардирате водата със захранка, може да прогоните риби, които и без друго се въртят в избрания от вас участък. На второ място, не оставяйте прекалено много стръв във водоема в края на риболова, за да дадете повече възможности на рибата да изяде стръвта върху куката, а не захранка. Фактически, започнете интензивно да намалявате количеството на подаваната захранката, започвайки в средата на риболовния излет.
По принцип, стремете се да ловите само големи риби, оставете дребните риби може да продължат активно да се хранят за сметка на захранката. Мисля, че трябва да спомена, че основно се опитвам да уловя само голяма риба, малката риба може да продължи активно да се храни на «трапезата» със захранка. Не съм сигурен на 100 %, но ми се струва, че замятането на единична стръв отвъд границата на захранения участък (например на 15 м след него) по-често води до кълване на голяма риба (По-умна? Предпазлива? Възрастна?), отколкото ако стръвта е сред захранката. Защо се получава така? Вероятно защото по-голямата риба, когато не се храни, стои близо до захранената зона и подбира открояващите се единични протеинови топчета, или пък защото голямата риба е единак и не обича да се храни в пасаж, и затова предпочита да се храни в края на зоната.

 

Захранка

На много силно облавяни водоеми захранвайте само с шепа протеинови топчета или с ПВА-лента и шепа зърнена смес с пелети.
Как се използват многото захранки и какви? Както вече споменах, винаги започвам с едно топче. След два часа захранвам с две шепи топчета и зърнена смес в първите 24 часа, за да може да има развитие. Ако кълве, захранвам, както е описано по-долу. Ако не кълве и не виждам никаква активност, аз се опитвам да отида на друго място и започвам всичко отначало. Както писах по-рано, според мен, най-добрата стръв е силно миришещите готови плодови протеинови топчета, такива като Nash Tangee Squid, Mainline Fruit Burst и Nash Strawberry.
В летните месеци, на големи водоеми с ограничена посещаемост, с достатъчно количество амури, аз не мисля да захранвам с по-малко от 5 кг 18-милиметрови протеинови топчета и повече от 5 кг зърнена смес (такава като овесени ядки, коноп, царевично брашно) в началото на риболова (след 24 часа или повече) и същото количество ежедневно до тогава, докато не започне да кълве, до средата на предполагаемото пребиваване, наваляйки количеството захранка до нула към последните денонощия на пребиваване.
През зимата при голяма посещаемост на водоема предпочитам да започна (след 24 часа, не повече) с около 2 кг по-малки (14 мм) протеинови топчета и половината на предишния вариант количество зърнена смес, но с добавяне на половин килограм пелети.
На супер натоварени водоеми аз захранвам само с шепа топчета или дори просто с PVA-лента и шепа зърнена смес с пелети.


Стратегия на захранване

Неправилно избраното място може да провали цялата ви супер добра стратегия на захранване.
Под стратегия разбираме правилното разполагане както на захранката, така и на стръвта. Колкото по-добра е вашата стратегия (да предположим, че всичко останало също е направено правилно), толкова повече кълванета ще имате.
Опитайте се да обхванете всички дълбочини, като поставите първата стръв на дълбочина на 1,8-2,5 м, втората на 3-5 м и третата на 5-7,5 м. Естествено, всичко зависи от дълбочината в конкретния водоем, но вие можете да приложите такава тактика на всяко място. Стръвта се разполага по диагонали. Тази тактика работи с успех на големи водоеми.
В заключение, ако сте на водоем, в който има голям амур, не се насочвайте към първия видян мост, а понаобиколете водоема, преди да вземете решение!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Платиката
Становището на университетския преподавател по рибните науки Саймън Скот за това какво е платика през 2008...   ОБИКНОВЕНАТА ПЛАТИКА Обикновената ...
Риболовната магия на Англия
 От калоян Белополски /...продължение от бр. 13/   В края на ноември с група приятели предприехме риболовно пътешествие в Англия. Аз Жоро Прасков ...
С пелети за шарани
В последно време все по-популярен става риболовът на шарани на платените водоеми. Вече има доста язовирчета, на които се ловят прилично количество шарани, а ...
Зарганите идат!
Ловят се на бомбарда по цялото южно Черноморие Всяка есен изключително актуален става риболовът на заргани по морето. В последните 7-8 години стотици ...
Пъстървата - равносметка на сезон 2011
  От Станил Йотов   Сезонът на пъстървата приключи, предстоят четири месеца пауза. Време е за равносметка – къде и какво уловихме тази ...
За щука в студа
Здравейте, читатели на сп. “Риби и Такъми”! В тази статия ще се опитам да споделя опита си в риболова на щука в нашите затворени водоеми - както ...
Хвани едри ПЛАТИКИ!
Ловят се след обилно захранване Нивото на язовир “Искър” в момента е много високо и удобните места за риболов на платики на плувка са достатъчно ...
Камола от силикон за трудни пъстърви
От Станил Йотов   Силиконовата камола, монтирана на микроджиг, напоследък взе да се утвърждава като средство за риболов на трудни пъстърви. Такива, ...
ЛИПСА НА САМОСЪЗНАНИЕ, ИЛИ???
Привет! Казвам се Недко Сапунджиев. Следя с интерес вашето списание “Риби и Такъми”, както и DVD-та към него. Признал съм ви, майстори сте! С ...
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия II /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Зимни хищници Червеи за голям костур ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6