Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Рано сутринта в събота жена се събужда. Става и отива в кухнята. Взима сатърчето и накълцва въдиците, нарязва влакното, полива с киселина плувките, с ножицата нарязва гумените ботуши на лентички, отваря прозореца и изхвърля стръвта. Удовлетворена от извършеното тя ляга отново в леглото и прегръща спящият си съпруг....
Остават и още два часа живот ...

 Статия

Шаранът

Риби и Такъми (бр. 11 / 2009 г.)

Доктор Марк Бърдас разкрива, че разцветът на шараните всъщност се е зародил преди над милион години в Азия!

 

Подарък от Иран

Шаранът сега е риба номер едно в Европа и най-вече във Великобритания, макар днес много риболовци да не осъзнават, че тя е чужд нашественик – няма такова нещо като роден във Великобритания шаран!
Въпреки че шаранът се превърна в доминиращ вид във Великобритания през последното десетилетие, факт е че генетичните му корени лежат няколко хиляди километра по-далеч на северната граница на Иран!
Имайки наум какъв бум на шарани наблюдаваме сега, ще изследвам този феномен в Англия, откъдето съм родом, за да разкрия откъде произлиза шарана и какви промени е претърпял в развитието си.

 

Нашествието на чуждоземните
Популярността на шараните нарасна през последните 25 години, благодарение на тяхната сила и устойчивост, които им носят слава както сред риболовците, така и сред собствениците на водоеми и развъдници.
Шаранът не е местна за Острова риба, въпреки че този вид вероятно присъства в страната от над 500 години.
Смята се че европейският шаран е еволюирал от видове, живеещи в Каспийско море, граничещо с Южна Русия и Северен Иран.
От там е мигрирал и останал изолиран в долното течение на река Дунав в Източна Европа преди около милион години.
Именно оттук видът се е разпространил, основно защото хората са го пренасяли, не толкова благодарение на естествената миграция.
Оригиналният, първоначалният шаран от река Дунав вероятно е изчезнал, поради замърсяването и безконтролното излавяне. Тези първи риби от вида са били речни и са приличали повече на речни кефали, отколкото на шарана, който познаваме днес.
И така - как стройната риба с формата на торпедо се е превърнала в дълбоководната, голяма и тежка риба, която познаваме днес.

 

Преселението
Има доказателства, че първоначалното преселение и култивация на шарана от Дунав е започнало по време на римляните – ние знаем, че те са съхранявали риба в изкуствени водоеми за храна и са я местели из Европа.
Шараните определено понасят леко преместванията, стига да бъдат държани на влажно и хладно, така че биха били предпочитан от римляните вид за транспортиране.
Имало е също така 20,000 римски легионери плюс техните придружители, позиционирани около Дунав, които често са си похапвали шарани.
Има документирано доказателство, че шаранът е пренесен от река Дунав до Италия около 450 години след Христа. Това ранно преселение може би сигнализира за разпространението на вида от Дунав към Южна Европа.
Както и да е, през Средновековието шаранът не само се е разпространил, но и е подобрен, за да се превърне в по-добра риба за ядене.
Монасите и църквата са основно отговорни за нейното разпространение. Шараните били развъждани в калните водоеми в имотите на манастири и абатства из цяла Европа.
Монасите ги консумирали в сряда и по време на други свещени дни, когато друго месо не е трябвало да се слага на трапезата. Като се вземе предвид, че дните, в които се пости, са повече от 100, да се похапва риба е очевидната алтернатива!
Затова шараните са признати от църквата като храна за монаси през ранното Средновековие. Точното време е почти сигурно - по-рано от 1514 г. – време, когато на масата най-популярните храни са били шаранът, пуйката и бирата.
Разпространението на тази риба обаче е било ограничено до изкуствени водоизточници в манастири и абатства. Всъщност аз живея доста близо до такова място в Хемпшир, и шаранът, живял във водоема от едно време е все още там.
Може би трябва да благодарим на крал Хенри VІІІ, за разпространението на шарана в Англия. Когато затворил всички манастири и абатства, шараните били пуснати, а местното население можело да се снабди с рибата свободно. Така видът напуснал дома си и се разпръснал.

 

Видоизменението
Строен, с гладка огледална кожа – тези и други съизмерими особености в модерния днешен шаран нямат нищо общо с онзи първообраз от река Дунав.
Настоящата риба се появява преди повече от 400 години и е резултат от генетична селекция, чиято цел е да се създаде дълбоководна риба, осигуряваща по-големи филета и по-малко люспи, за да се намали времето за подготовка преди самото готвене.
Шаранът, който виждаме днес, е резултат от стотици, ако не и хиляди години както неволна, така и преднамерена селекция от страна на човека, с цел да подобри вида повече за храна, отколкото за риболовния спорт.
За щастие тази селекция също така прави рибата много по-силен плувец, и във връзка със способността й да се съпротивлява, я прави много по-вълнуваща за ловене.
В наши дни шаранът е станал обект и на риболовците и собствениците на водоеми, отглеждащи рибата в съвсем нова среда.
Шаранът постепенно се е превърнал в предпочитан избор за много риболовци, което от своя страна подхранва нуждата от повече водоеми с шаран. Няма никакво съмнение, че това нарастване на търсенето, прави риболова на шарани по-достъпен отвсякога.

 

Бъдещето
Въпреки че шаранът разцъфтява в Европа и Англия, значителна заплаха за бъдещата му еволюция се появи в лицето на новия вирус Koi Herpes Virus (KHV).
KHV прави разпространението на шарана доста рискова дейност. Вирусът само изглежда, че е заразил шарана, но убива до 90 процента в заразения водоем. Всякаква форма на нелегално пренасяне на шарани може да доведе до цялостно погубване на първоначалната популация от шарани в даден водоем.
За щастие, тази болест може да се държи под контрол, така че невероятната и успешна история на шарана да не завърши с катастрофален край.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Реката на гигантите
  Риболовът на сом от години пленява въображението на множество риболовци, търсачи на силни усещания. В България сомаджиите също са доста в последните ...
Съдържание
Актуално Изхитри пролетните шарани /4 От Калоян Белополски. Къде и как да ловим шарани напролет За хищници Зони за улов на щука /8 От Станил Йотов. Къде ...
Захранване в студена вода
В момента, когато сядам да пиша тази статия, се намираме точно в средата на зимата. Най-подходящото време за избраната от мен тема. В тази статия не само ще се ...
Осмомартенски щуки
От Станислав Мънков   Събота и неделя бях на пролетното мухарско изложение в Англия, което тази година не бе толкова впечатляващо, и нямах търпение да ...
Великани на мач
От Ивайло Янков   Дочухме добри вести от язовир близо до София, че наскоро е зарибен с много големи риби, които кълвели на плувка. Малко му трябва на ...
С боло по река Искър
от Ивайло Янков Здравейте приятели на риболова, С мои колеги (и приятели) в риболова решихме да направим тематичен риболов на болонезе. След доста ...
В прохладните дебри на планината
От Краислав Димитров   Захлупвам часовника с шепа още в мига, в който решава да позвъни. Въпреки че навън нощта още властва и до развиделяване има ...
Експертите на Korda отговарят на вашите въпроси
  ВИНАГИ БЪДЕТЕ ГОТОВИ ЗА ПОВЪРХНОСТТА Никога не се знае кога ще попаднете на шарани, които се хранят на повърхността, бъдете подготвени, за да не ...
Световното в Украйна ни се опъна!
  Началото на февруари се състоя поредното Световно първенство по риболов на лед. Тази година домакин бе Украйна. В брой 2 на “Рибарски ...
За зимни скобари и морунажи на Тунджа
Този януари започна сравнително меко. Към края обаче страшен сняг натисна цялата страна. Преди това, обаче поваляха дъждове, които вдигнаха нивото в ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6