Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Мъж казва на жена си:
- Скъпа, ако ми споделиш тайната на този сладкиш, мога да направя революция в циментовата промишленост!

 Статия

Шаранът

Риби и Такъми (бр. 11 / 2009 г.)

Доктор Марк Бърдас разкрива, че разцветът на шараните всъщност се е зародил преди над милион години в Азия!

 

Подарък от Иран

Шаранът сега е риба номер едно в Европа и най-вече във Великобритания, макар днес много риболовци да не осъзнават, че тя е чужд нашественик – няма такова нещо като роден във Великобритания шаран!
Въпреки че шаранът се превърна в доминиращ вид във Великобритания през последното десетилетие, факт е че генетичните му корени лежат няколко хиляди километра по-далеч на северната граница на Иран!
Имайки наум какъв бум на шарани наблюдаваме сега, ще изследвам този феномен в Англия, откъдето съм родом, за да разкрия откъде произлиза шарана и какви промени е претърпял в развитието си.

 

Нашествието на чуждоземните
Популярността на шараните нарасна през последните 25 години, благодарение на тяхната сила и устойчивост, които им носят слава както сред риболовците, така и сред собствениците на водоеми и развъдници.
Шаранът не е местна за Острова риба, въпреки че този вид вероятно присъства в страната от над 500 години.
Смята се че европейският шаран е еволюирал от видове, живеещи в Каспийско море, граничещо с Южна Русия и Северен Иран.
От там е мигрирал и останал изолиран в долното течение на река Дунав в Източна Европа преди около милион години.
Именно оттук видът се е разпространил, основно защото хората са го пренасяли, не толкова благодарение на естествената миграция.
Оригиналният, първоначалният шаран от река Дунав вероятно е изчезнал, поради замърсяването и безконтролното излавяне. Тези първи риби от вида са били речни и са приличали повече на речни кефали, отколкото на шарана, който познаваме днес.
И така - как стройната риба с формата на торпедо се е превърнала в дълбоководната, голяма и тежка риба, която познаваме днес.

 

Преселението
Има доказателства, че първоначалното преселение и култивация на шарана от Дунав е започнало по време на римляните – ние знаем, че те са съхранявали риба в изкуствени водоеми за храна и са я местели из Европа.
Шараните определено понасят леко преместванията, стига да бъдат държани на влажно и хладно, така че биха били предпочитан от римляните вид за транспортиране.
Имало е също така 20,000 римски легионери плюс техните придружители, позиционирани около Дунав, които често са си похапвали шарани.
Има документирано доказателство, че шаранът е пренесен от река Дунав до Италия около 450 години след Христа. Това ранно преселение може би сигнализира за разпространението на вида от Дунав към Южна Европа.
Както и да е, през Средновековието шаранът не само се е разпространил, но и е подобрен, за да се превърне в по-добра риба за ядене.
Монасите и църквата са основно отговорни за нейното разпространение. Шараните били развъждани в калните водоеми в имотите на манастири и абатства из цяла Европа.
Монасите ги консумирали в сряда и по време на други свещени дни, когато друго месо не е трябвало да се слага на трапезата. Като се вземе предвид, че дните, в които се пости, са повече от 100, да се похапва риба е очевидната алтернатива!
Затова шараните са признати от църквата като храна за монаси през ранното Средновековие. Точното време е почти сигурно - по-рано от 1514 г. – време, когато на масата най-популярните храни са били шаранът, пуйката и бирата.
Разпространението на тази риба обаче е било ограничено до изкуствени водоизточници в манастири и абатства. Всъщност аз живея доста близо до такова място в Хемпшир, и шаранът, живял във водоема от едно време е все още там.
Може би трябва да благодарим на крал Хенри VІІІ, за разпространението на шарана в Англия. Когато затворил всички манастири и абатства, шараните били пуснати, а местното население можело да се снабди с рибата свободно. Така видът напуснал дома си и се разпръснал.

 

Видоизменението
Строен, с гладка огледална кожа – тези и други съизмерими особености в модерния днешен шаран нямат нищо общо с онзи първообраз от река Дунав.
Настоящата риба се появява преди повече от 400 години и е резултат от генетична селекция, чиято цел е да се създаде дълбоководна риба, осигуряваща по-големи филета и по-малко люспи, за да се намали времето за подготовка преди самото готвене.
Шаранът, който виждаме днес, е резултат от стотици, ако не и хиляди години както неволна, така и преднамерена селекция от страна на човека, с цел да подобри вида повече за храна, отколкото за риболовния спорт.
За щастие тази селекция също така прави рибата много по-силен плувец, и във връзка със способността й да се съпротивлява, я прави много по-вълнуваща за ловене.
В наши дни шаранът е станал обект и на риболовците и собствениците на водоеми, отглеждащи рибата в съвсем нова среда.
Шаранът постепенно се е превърнал в предпочитан избор за много риболовци, което от своя страна подхранва нуждата от повече водоеми с шаран. Няма никакво съмнение, че това нарастване на търсенето, прави риболова на шарани по-достъпен отвсякога.

 

Бъдещето
Въпреки че шаранът разцъфтява в Европа и Англия, значителна заплаха за бъдещата му еволюция се появи в лицето на новия вирус Koi Herpes Virus (KHV).
KHV прави разпространението на шарана доста рискова дейност. Вирусът само изглежда, че е заразил шарана, но убива до 90 процента в заразения водоем. Всякаква форма на нелегално пренасяне на шарани може да доведе до цялостно погубване на първоначалната популация от шарани в даден водоем.
За щастие, тази болест може да се държи под контрол, така че невероятната и успешна история на шарана да не завърши с катастрофален край.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Актуално Време за морунажи /4 Калоян Белополски разказва за зимния риболов на морунажи по реките Излет Следобедни кефали /8 От Краислав Димитров С муха ...
Кефали в студа
Със сигурност може да се каже, че риболовът по гръцките реки стана много популярен сред българските риболовци в последните няколко години. От ранни зори дори и ...
Познание
Само защото е облачно, това не означава, че условията са добри за риболов, твърди Стан Хедли.   Профил: Стан Хедли, автор на книгите ...
Зимни бабушки от яз. “Цонево”
  Зимата е сезон, когато традиционно се практикува риболов по реките или замръзналите водоеми. През тази година се наблюдава топла или може би закъсняла ...
Как да подобрим уменията си за риболов с вердевас и фуил
От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми”   През далечната 1990 година работех много усилено в опита си ...
Лов на пъстърва с естествена стръв
  Месари, касапи, унищожители на ценни риби... Това често може да се чуе по адрес на риболовците, които търсят пъстървата с естествени примамки. Доста ...
Пролетен риболов на клен
От Пламен Панталеев   За мнозина от вас съм сигурен, че клена е интересна риба. Нейния риболов често придава големи емоции, особено когато излизат ...
Опростените монтажи са за предпочитане
От Мариян Петров   Здравейте, искам да споделя с вас един страхотен риболов на хищници на яз. “Йовковци”. Преди този излет риболовът на ...
Пъстървата - равносметка на сезон 2011
  От Станил Йотов   Сезонът на пъстървата приключи, предстоят четири месеца пауза. Време е за равносметка – къде и какво уловихме тази ...
БЕЛОВАРИ
От Павел Талев   В края на ноември миналата година във въдичарските среди упорито се заговори за риболовни подвизи по Искъра, особено в района на гара ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6