Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Песимистът вижда само един безкраен тунел.
Оптимистът вижда светлина в тунела.
Реалистът вижда тунела, светлината и идващия влак.
А машинистът вижда трима идиоти, седящи на релсите…

 Статия

Шаранът

Риби и Такъми (бр. 11 / 2009 г.)

Доктор Марк Бърдас разкрива, че разцветът на шараните всъщност се е зародил преди над милион години в Азия!

 

Подарък от Иран

Шаранът сега е риба номер едно в Европа и най-вече във Великобритания, макар днес много риболовци да не осъзнават, че тя е чужд нашественик – няма такова нещо като роден във Великобритания шаран!
Въпреки че шаранът се превърна в доминиращ вид във Великобритания през последното десетилетие, факт е че генетичните му корени лежат няколко хиляди километра по-далеч на северната граница на Иран!
Имайки наум какъв бум на шарани наблюдаваме сега, ще изследвам този феномен в Англия, откъдето съм родом, за да разкрия откъде произлиза шарана и какви промени е претърпял в развитието си.

 

Нашествието на чуждоземните
Популярността на шараните нарасна през последните 25 години, благодарение на тяхната сила и устойчивост, които им носят слава както сред риболовците, така и сред собствениците на водоеми и развъдници.
Шаранът не е местна за Острова риба, въпреки че този вид вероятно присъства в страната от над 500 години.
Смята се че европейският шаран е еволюирал от видове, живеещи в Каспийско море, граничещо с Южна Русия и Северен Иран.
От там е мигрирал и останал изолиран в долното течение на река Дунав в Източна Европа преди около милион години.
Именно оттук видът се е разпространил, основно защото хората са го пренасяли, не толкова благодарение на естествената миграция.
Оригиналният, първоначалният шаран от река Дунав вероятно е изчезнал, поради замърсяването и безконтролното излавяне. Тези първи риби от вида са били речни и са приличали повече на речни кефали, отколкото на шарана, който познаваме днес.
И така - как стройната риба с формата на торпедо се е превърнала в дълбоководната, голяма и тежка риба, която познаваме днес.

 

Преселението
Има доказателства, че първоначалното преселение и култивация на шарана от Дунав е започнало по време на римляните – ние знаем, че те са съхранявали риба в изкуствени водоеми за храна и са я местели из Европа.
Шараните определено понасят леко преместванията, стига да бъдат държани на влажно и хладно, така че биха били предпочитан от римляните вид за транспортиране.
Имало е също така 20,000 римски легионери плюс техните придружители, позиционирани около Дунав, които често са си похапвали шарани.
Има документирано доказателство, че шаранът е пренесен от река Дунав до Италия около 450 години след Христа. Това ранно преселение може би сигнализира за разпространението на вида от Дунав към Южна Европа.
Както и да е, през Средновековието шаранът не само се е разпространил, но и е подобрен, за да се превърне в по-добра риба за ядене.
Монасите и църквата са основно отговорни за нейното разпространение. Шараните били развъждани в калните водоеми в имотите на манастири и абатства из цяла Европа.
Монасите ги консумирали в сряда и по време на други свещени дни, когато друго месо не е трябвало да се слага на трапезата. Като се вземе предвид, че дните, в които се пости, са повече от 100, да се похапва риба е очевидната алтернатива!
Затова шараните са признати от църквата като храна за монаси през ранното Средновековие. Точното време е почти сигурно - по-рано от 1514 г. – време, когато на масата най-популярните храни са били шаранът, пуйката и бирата.
Разпространението на тази риба обаче е било ограничено до изкуствени водоизточници в манастири и абатства. Всъщност аз живея доста близо до такова място в Хемпшир, и шаранът, живял във водоема от едно време е все още там.
Може би трябва да благодарим на крал Хенри VІІІ, за разпространението на шарана в Англия. Когато затворил всички манастири и абатства, шараните били пуснати, а местното население можело да се снабди с рибата свободно. Така видът напуснал дома си и се разпръснал.

 

Видоизменението
Строен, с гладка огледална кожа – тези и други съизмерими особености в модерния днешен шаран нямат нищо общо с онзи първообраз от река Дунав.
Настоящата риба се появява преди повече от 400 години и е резултат от генетична селекция, чиято цел е да се създаде дълбоководна риба, осигуряваща по-големи филета и по-малко люспи, за да се намали времето за подготовка преди самото готвене.
Шаранът, който виждаме днес, е резултат от стотици, ако не и хиляди години както неволна, така и преднамерена селекция от страна на човека, с цел да подобри вида повече за храна, отколкото за риболовния спорт.
За щастие тази селекция също така прави рибата много по-силен плувец, и във връзка със способността й да се съпротивлява, я прави много по-вълнуваща за ловене.
В наши дни шаранът е станал обект и на риболовците и собствениците на водоеми, отглеждащи рибата в съвсем нова среда.
Шаранът постепенно се е превърнал в предпочитан избор за много риболовци, което от своя страна подхранва нуждата от повече водоеми с шаран. Няма никакво съмнение, че това нарастване на търсенето, прави риболова на шарани по-достъпен отвсякога.

 

Бъдещето
Въпреки че шаранът разцъфтява в Европа и Англия, значителна заплаха за бъдещата му еволюция се появи в лицето на новия вирус Koi Herpes Virus (KHV).
KHV прави разпространението на шарана доста рискова дейност. Вирусът само изглежда, че е заразил шарана, но убива до 90 процента в заразения водоем. Всякаква форма на нелегално пренасяне на шарани може да доведе до цялостно погубване на първоначалната популация от шарани в даден водоем.
За щастие, тази болест може да се държи под контрол, така че невероятната и успешна история на шарана да не завърши с катастрофален край.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Румен Витков за Световното в Испания 2010
Интервюто взе Калоян Белополски   К. Белополски: Румене, ти си един от най-опитните български състезатели и за щастие тази година успя да попаднеш в ...
Пролетен риболов на клен
От Пламен Панталеев   За мнозина от вас съм сигурен, че клена е интересна риба. Нейния риболов често придава големи емоции, особено когато излизат ...
Тайните на отвесния риболов
От Станил Йотов   Като се каже отвесен риболов, човек може да си представи какво ли не. Всъщност, става въпрос за онази техника, позната от доста време, ...
Тест за пъстърви: Въртяща блесна или клатушка?
    От Станил Йотов   Все си мисля, че ние спинингистите робуваме прекалено много на предразсъдъци. Особено ако става въпрос за ...
В царството на мрените
Риболовът на бели мрени става все по-популярен в последно време. Особено по река Искър. С всяка изминала година популацията на бели мрени става все по-голяма, ...
Мандренската брияна
Речната царица на югоизточна България   Сем. Cyprinidae Род Chalcalburnus Вид Chalcalburnus chalcoides Подвидове Chalcalburnus chalcoides danubikus ...
Тънкости в риболова на дебелите костури
Ноември не е от най-риболовните месеци. Особено ако ловим хищници със спининг. Щуките стават по-пасивни, отколкото през изминалите седмици. Бялата риба не е ...
Захранката
Безкрайната история Невероятно е колко много риболовци са заинтересувани от тази тема. Особено в състезателните среди. Откакто има риболовци, има постоянно ...
Река Искър и кефалите през зимата
От Пламен Панталеев   Зимата е един от най-благоприятните сезони за едрите кефали. Това са рибите, които се ловят най-трудно през лятото. Когато ...
Риболов на сом със спининг
Спининговият риболов на сом става все по-популярен. Нищо чудно, при малкото багаж, който трябва да се носи и здравото кълване, което не се забравя никога. Анди ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6