Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Ще ви кажа само това, колега - хвали се един въдичар пред свой познат.
- Когато най-сетне извадих този шаран, нивото на язовира спадна с половин метър!

 Статия

Избор на повод за риболов на щуки

Риби и Такъми (бр. 11 / 2009 г.)

За риболов на щуки е необходим устойчив на кълване повод. Специалистът Юрген Хезе обяснява кои такъми са най-подходящи.

 

Стотиците остри като бръснач зъби не търпят небрежни компромиси. Затова между стръвта и основното влакно трябва да се поставя стоманен или титаниев повод! Само тези материали осигуряват сигурна защита при кълване. За съжаление все още има риболовци, които въпреки всичко използват кевларни поводи или дебели монофилни уплетки. Своите действия те оправдават философски с твърденията, че телените поводи плашели рибите и ограничавали играта на примамките. Всичко това е пълна измислица! Повярвайте ми, модерните, извънредно гъвкави, супер фини и същевременно много устойчиви уплетки, отговарят на всички изисквания и за всяка риболовна техника има подходящ материал на разположение. Така че не рискувайте рибата на живота си, както и живота на рибите!
Разликите в цените на отделните продукти са значителни. Който със сигурност знае от какво се нуждае, ще оптимизира не само играта на примамката, но и ще спести средства. Към луксозните версии на телените уплетки спадат така наречените конструкции 7х7. Точно 49 отделни телени нишки си сплитат в един много подвижен повод, който дори може да се връзва на възли. Винаги, когато е необходима максимална гъвкавост, може да се използва този извънредно подвижен материал. Малките воблери, блесни, стримери и силиконови примамки, присъединени към леки джигови глави могат да изявят без ограничения всичките си възможности. Играта на примамките се запазва напълно и щуките не проявяват никакво подозрение. Само високите продажни цени ни спират да работим изключително с поводи 7х7. Във водоеми с много закачки това може да излезе много скъпо.

 

Компромис без късане на линията

Много по-евтино е изделието 1х7. Конструкцията се състои от седем сплетени нишки. Този тип не е толкова гъвкав, колкото уплетката 49. Той обаче може да се използва за по-големи воблери, силиконови рибки и туистери, както и за въртящи се блесни с големина на листото над 3, т.е. за всички примамки, които разполагат с достатъчно маса и собствено движение. Този материал използвам, когато на определено място има много закачки и съответно скъсвания, където използването на повод 49 ще се отрази много зле на кесията ми. Освен това тази конструкция се използва на места, които могат да се облавят само с много дълги поводи. Това могат да бъдат стръмни брегове, когато се лови без лодка.
Недостатъкът на малкото нишки е, че понякога се скъсва някоя от тях. Последствията естествено са по-тежки, отколкото при уплетката 49. По тази причина стоманеният повод трябва да се проверява редовно за увредени места и при съмнение трябва да се заменя. По-гъвкави от 1х7 и по-евтини от 7х7 са уплетките 1х19. Материалът е предпочитан в съответни дължини за риболов на влачене.
Не трябва да се забравят и покритите с найлон стоманени поводи. В повечето случаи тук става въпрос за обвити в пластмаса варианти на 1х7. С тях не могат да се презентират малки примамки, но примамките с достатъчна собствена динамика компенсират инертността на материала. Липсващата гъвкавост дори представлява предимство, тъй като се предотвратява заплитането на клатещите се тройки в повода.

 

Негъвкави поводи

Съществуват някои методи на риболов, при които въобще не е желателна особена гъвкавост на повода, например при риболова с джъркбейт и въртящи се блесни Bucktail. Това се отнася и за тройките на големите воблери и силиконови примамки, които се притеглят сякаш магически от гъвкавите поводи и се стига редовно до заплитания още при замятането.
В случая се използват едножилни стоманени поводи, при които много рядко може да се получи заплитане. Тези поводи са много здрави, издържат на натоварвания и на по-твърдо водене и при всички случаи са по-добри от сплетените стоманени нишки. Това се отнася особено за случаите на рязко водене на примамката.
Много е важно стоманените поводи да са прави. Огънатите поводи оказват отрицателно влияние върху играта на примамката. Затова поводите трябва винаги да се проверяват, особено след упорита борба с рибата и закачки. Повечето стоманени поводи са от пружинна стомана и могат лесно да бъдат огънати в първоначалната форма.
Доста нова е употребата на титан като базисен материал. Материалът притежава много полезното качество винаги да се връща в своята изходна форма. Така нареченият „паметен ефект” предотвратява огъването на титаниевите поводи при натоварване и поводите остават прави продължително време. Тези предимства обаче също струват своята цена. Факт е обаче, че ценните титаниеви поводи имат извънредно продължителна трайност.

 

Твърдият монофил не е решение

Другото предимство на титаниевите изделия е тъмната им, респективно матова повърхност. Отразяващите повърхности имат в бистри води плашещо действие. Водоустойчивите флумастери могат да подобрят нещата. Горепосочените 7-жилни поводи се предлагат в различни разцветки, включително кафяво и зелено.
Идеалният случай би бил, когато поводът е невидим и може да издържа на острите зъби на щуката. Говори се, че твърдият монофил притежавал такива качества. От собствен опит и от други източници знам, че това е съмнително, тъй като доста често се е стигало до скъсване на материала. По тази причина „чудодейния повод” за мен не представлява алтернатива за целевата риба щука.
Няма полза и от най-добрия повод, ако той не е достатъчно здрав да издържи на напъните на силна щука. При използване на воблери и силиконови рибки работя с уплетки с носимост от 9 до 12 килограма. При значително по-големи примамки използвам поводи, издържащи до 16 килограма. При силно течение е също препоръчително да се използват по-здрави изпълнения стоманени поводи.
За риболова с изкуствени примамки поводите трябва да бъдат с минимална дължина от 30 сантиметра. Тук не става въпрос само за предотвратяване на прехапването. Трябва да има резерв и за борбата с рибата, когато тя се върти около повода. Риболовците на влачене трябва да обръщат особено внимание на фактора „прехапване”. За тях и за риболовците от брега се препоръчват дължини от около 70 сантиметра.

 

Собственоръчна изработка на стоманени поводи

Стоманените поводи могат да се изготвят и собственоръчно, което излиза по-евтино. Надежден метод за изработване на поводи 7х7 е използването на метални шлаухи. Нарязаният на дължини стоманен материал се вкарва в месингови шлаухи, които накрая се сплескват чрез притискане. Гарантирано няма да се получат „мустаци”, ако при рязането се използва остра ножица, след като преди това мястото на рязане е било нагрято със запалка или свещ.
Обработката на шлаухите трябва непременно да се извършва със специални сплескващи клещи. Добрите модели притежават пет притискащи точки, за да осигурят максимална издръжливост на натоварване.
По същия начин могат да бъдат обработени конструкциите 1х19 и 1х7.
Към краищата на повода трябва да се присъединят карабинка и вирбел. За тази цел трябва да се използват изделия от най-добро качество. Носещата сила на компонентите трябва да е съобразена с натоварването на стоманата. Използвам закръглени карабинки, които осигуряват оптимална игра на примамката. Едножилните поводи се предлагат на пазара в различни версии, например със кръгла карабинка и спирално затваряне, което е изключително здраво и позволява бърза замяна на примамката.
Карабинките могат да се осигурят против отваряне посредством надяване на парче гумен шлаух.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Магията на тролинга
От Калоян Белополски   В последно време по всички големи язовири ежедневно могат да се видят десетки тихо пърпорещи лодки с разпънати настрани въдици, ...
Зони за улов на щука през май
  Забраната за риболов на щука приключва на 30 април. От ИАРА вече съобщиха, че във водоемите, където действа ембаргото за останалите риби, щука няма да ...
Лов на пъстърва с естествена стръв
  Месари, касапи, унищожители на ценни риби... Това често може да се чуе по адрес на риболовците, които търсят пъстървата с естествени примамки. Доста ...
ХХ –то Световно първенство по риболов на
От Борис Бояджиев - Бомара   Тази година за изненада на всички страни – участници в досегашните световни първенства, състезанията и в двете ...
Съдържание
Тайните на шампиона На фидер по големите реки /4 Алън Скоторн разкрива един от любимите си монтажи за риболов на фидер Актуално С мач за шарани /10 От ...
Камола от силикон за трудни пъстърви
От Станил Йотов   Силиконовата камола, монтирана на микроджиг, напоследък взе да се утвърждава като средство за риболов на трудни пъстърви. Такива, ...
Първо състезание по тролинг на яз. “Жребчево”
Красимир Костадинов - Върхара   Преди известно време се запознах с вносителите на MERCURY-Булстар за България Мирослав Николов и Николай ...
За големи пъстърви с мъртва рибка
От Станил Йотов   Риболовът на трофейни пъстърви с мъртва рибка е изключително разпространен в страни като Италия и Франция, където уловът на петнистата ...
Игра на тежести
Интервю със Саймън Померой, изобретателя та тежестите STONZE и гуру на империята Pallatrax. Екологичните тежести се приемат с широки обятия по цял свят. ...
С пелети за шарани
В последно време все по-популярен става риболовът на шарани на платените водоеми. Вече има доста язовирчета, на които се ловят прилично количество шарани, а ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6