Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

ЕЗИКЪТ НА ЖЕНАТА:

Да = Не.
Не = Да.
Можеби = Не.
Ние трябва = Аз искам.
Съжалявам = Ще съжаляваш.
Трябва да поговорим = Искам да се оплача.
Разбира се, давай = Не искам да го правиш.
Прави каквото искаш = Ще си платиш за това по-късно.
Не съм разстроена = Разбира се, че съм разстроена, идиот
такъв!
Слушаш ли ме? = Вече е твърде късно, мъртав си.
Трябва да се научиш да общуваш = Просто се съгласи с мен.
Бъди романтичен, изгаси лампата = Имам отпуснати бедра.
Ти си толкова ... мъжествен = Трябва да се обръснеш и освен
това много се потиш.
Обичаш ли ме? = Ще поискам нещо скъпо.
Ти решаваш = Досега трябва да ти е ясно правилното решение.
Много си внимателен тази вечер = Винаги само за секс ли мислиш?
След минутка съм готова = Събуй си обувките и си намери хубав мач по телевизията.
Колко ме обичаш? = Днес направих нещо, което със сигурност няма да ти хареса.

 Статия

Да се поучим от грешките си!

Риби и Такъми (бр. 1 / 2009 г.)

Ловя щука повече от 50 години и съм направил много грешки! Дори помня грешката, която допуснах, когато хванах първата си щука през 1955 година и повредения ми повод, заради който загубих голяма щука миналата седмица. Мисля, че всеки риболовец се обвинява, когато направи нещо глупаво или странно, което може да бъде наречено грешка. Прекарвам много време с гостуващи риболовци, млади и стари, от различни страни и ги виждам как допускат грешки, без да осъзнават, че правят нещо неправилно. Затова реших да посветя тази статия на най-честите проблеми и грешки при риболова на щука, така и вие читателите няма да ги допускате.

 

От Ян Егерс
Специално за сп. “Риби и Такъми”

 

Много проблеми с влакното
Когато ме попитат кой е най важният продукт на риболовния пазар за последните 15 години, отговорът ми без колебание е плетените влакна Dyneema!
Изобретяването на монофилното влакно преди 60-70 години промени риболовния свят, а разработването на плетените влакна промени завинаги спининговия риболов.
Тези влакна са изключително здрави при много малък диаметър, не се разтягат и закачат рибата по-добре, нямат проблеми със слънцето, не се заплитат, имат добра устойчивост на триене и още много плюсове. Сами по себе те са добри, но ако не знаете правилните възли, издръжливостта на плетените влакна изчезва като сняг на слънце.
Когато връзвате влакно, направено от Dyneema или Spectra фибри, за шпулата на макарата или мултипликатора, често може да ви се случи макарата да върти, а влакното да не се навива. Може да решите този проблем като навиете малко монофил отдолу и привържете плетеното влакно за него.
Когато връзвате плетено влакно за повод, примамка или кука с ухо, трябва да прекарате свободния край два пъти през ухото, след това да го омотаете 4-5 пъти около основното влакно и най-накрая да го промушите през двата клупа. Този възел се нарича “Improved clinch knot” или “Trilene knot” и е много надежден и лесен за изпълнение.
Виждал съм много пъти как слаб възел намалява здравината на влакното с 50-80 процента и как закачени едри риби биват изтървавани по-този нелеп начин.
Когато ловите с плетено влакно и сте закачили хубава риба, е добре да избягвате твърдите препятствия като мостове, бетонени или тухлени стени, твърди дървени трупи, кейове и разбира се ръба на лодката.
Когато плетеното влакно е под силно напрежение, контакта му с някое от тези препятствия би довело до моменталното му късане.
Когато закачите вашата примамка за дъното на канала, реката или езерото или дори в голямо дърво на другия бряг, не увивайте влакното около ръката си, за да го скъсате, тъй като е по-вероятно да се нараните сериозно. Ако дърпате прекалено силно в такава ситуация, може много лесно да счупите въдицата или да повредите предавките на макарата.

 

"Ако смятате, че плетеното влакно е по-здраво от стомана и можете да го използвате вместо повод, грешите! Между челюстите на щука, и както видях наскоро в Южна Африка - в устата на пираня, плетеното става на парчета за част от секундата. По-добре използвайте метални поводи!"

 

Следете какво става с примамката под водата
Ако можехте да ловите като мен със стотици гостуващи риболовци от цяла Европа и САЩ, щяхте с изненада да видите колко грешни примамки се използват в нашите плитки по 150 см канали и малки езера. Разбира се, няма значение дали ще се използва спинер, воблер, силикон, джъркбайт, клатушка или попер. И няма никакво значение дали марката е Rapala, Suick, Dardevle, Salmo, Mepps, Nils Master, Heddon, Bagley или някакво неизвестно име. На всички тези примамки може да се хване щука или друг хищник, стига презентацията им да е правилна – на подходящото място по подходящия начин.
Презентацията е ключът към спининговия риболов. Гледайки, например, последния модел на Rapala, изработен с хубава, голяма лопатка, монтирана хоризонтално на тялото, веднага разбирам, че ще ми е трудно да хвана на него щука по нашите плитки канали при риболов от брега.
По същия начин би било крайно безсмислено да използвам плитко газещия Rapala Shad Rap в дълбоко езеро или язовир през зимата, когато хищниците се намират дълбоко долу – тогава шансовете ми да уловя нещо са равни на нула, освен ако някоя от щуките или белите риби, които се крият отдолу, не е решила да се самоубива...
Може да се смеете на тези обяснения, но истината е, че много спинингисти нямат реална представа колко дълбоко и с каква игра плува тяхната примамка под водата. Отново и отново повтарям на гостите си, които посещават нашите канали в Северна Холандия, че воблерите им газят твърде дълбоко и ловят повече дъното отколкото риби. Колко пъти съм им казвал, че имат много добри меки силиконови шадове или туистери, които могат да хващат много риби, но са безполезни заради 25-грамовите джиг глави, на които са монтирани. За плитките ни канали те са 3 пъти по-тежки от необходимото.
Подобно е положението и с клатушките, които потъват прекалено бързо на дъното. И един последен пример: утежнение от 15 грама, монтирано на блесна Mepps Luxos №3 би вършило чудесна работа в дълбоко езеро или бързо течаща река. В плитък водоем с дълбочина от 1 метър е по-добре без него. Познаването на поведението на вашата примамка във водата, където ловите, е ключът към успеха.
Презентацията също така зависи и от скоростта, с която прибирате примамката, от диаметъра на влакното, от модела на повода, които използвате, и на последно място, но не и по важност – от ъгъла, под който държите въдицата спрямо повърхността на водата. Много пъти съм казвал, че успеха в риболова е сбор от много малки неща, направени по правилен начин.
Ако сте начинаещ спинингист, най-важните навици, които трябва да усвоите още в началото, е да навивате влакното малко по-бързо в началото и след като примамката достигне желаната игра, без значение дали е спинер, шад или воблер, да намалявате. И когато примамката се доближи до брега, насочете върха на въдицата си към повърхността на водата, за да не излиза прекалено рано примамката от водата.

 

Правилно поставяне на куката

В началото на статията споменах на читателите, че допусках доста грешки в началото, когато ловях първите си щуки, и сега ще обясня какви бяха те.
През 1955 най-популярният начин на риболов на щука в Холандия беше със жива стръв. Ловеше се с 4-5-метрови бамбукови пръти, без макара, с дебел найлонов или копринен конец, плувка, дебел метален повод или медна верижка и голяма тройка накрая. Закачахме живата бабушка, платика, костур или червеноперка през горната устна и чакахме докато плувката отиде под водата. Следващата стъпка беше да се изчака известно време, най-често една цигара време, и да се засече силно като тройката се забиваше в устата, глътката и дори стомаха на щуката.
Помня първото си засичане с дългата въдица веднага, след като плувката изчезна под водата. Бях късметлия и изстрелях от там 50-сантиметрова щука, която се приземи на зелената трева зад мен. Повярвайте ми, след час повторих тази операция и с втората щука в живота ми. Смешно е, но се прибрах ужасно доволен от улова си, който показвах на всички.
Въпреки че риболовът на жива стръв вече е забранен в Холандия, все още е възможно да се лови с мъртва стръв, и през зимата този метод е главният виновник за улова на някои от най-големите щуки.
Понеже искаме щуките да се пускат, и дори имаме закон за това, вече не изчакваме рибата да поеме, когато клъвне на мъртвата рибка. Засичаме след 10 секунди, но нямаме проблем с изпускането на щуките, заради специалния монтаж, който използваме - така наречения “бързо засичащ монтаж” (“quick strike rig”). Състои се от единична кука и една или две тройки. Единичната кука минава през носа на рибата, а тройката /тройките през гръбната и анална перки, когато рибата е над 20 см, а когато е по-малка - само през опашния плавник.
Може би новаците в риболова на щука сега имат проблема с каква сила да засекат така, че да се забият куките добре.
Някои засичат прекалено бавно и слабо и не закачат, защото не забиват достатъчно дълбоко куките, докато други засичат прекалено силно и издърпват куките от устата на щуката или късат влакното. Когато използвате плетено влакно, което няма никаква разтегливост, не трябва да засичате със същата сила както при монофила, който има 15-20 процента разтегливост.

 

Все още съм с 10 пръста!
Вярвате или не, никога не съм използвал кеп при риболов на щука. Предпочитам да хвана с ръка щуката, без значение колко е голяма, с така наречения заключващ метод. Като с всяко ново нещо, ще ви се прииска да го направите и ще трябва да се научите. Разбирам, че много риболовци на щука смятат за много опасно да слагат пръстите си в уста с 700 остри като бръснач зъби.
Спомням си за поне 100 щукари с окървави ръце и пръсти, покрити с рани, причинени от неправилно хващане на щука и неправилно откачане на примамките. Тече доста кръв, а и е болезнено, така че ще опиша още веднъж правилния начин за хващане на щука с ръце.
Когато сте закачили щука, преди всичко трябва да разиграете и изморите рибата в средата на водоема, канала или блатото. Придърпайте я към брега само когато е достатъчно изморена. В този случай също рискувате да я откачите, но рискът от закачане в крайбрежните тръстики и закачки е по-малък. Когато щуката идва тихо към вас, първо опитайте да прецените от коя страна на главата е закачена, за да разберете къде са куките. Не бива да я хващате от тази страна, защото куките биха ви причинили допълнителни главоболия.
Следващата стъпка е да повдигнете хрилния капак или да пъхнете 2-3 пръста под хрилните капаци по посока на главата. На това място можете да я хванете без опасност от среща с щучите зъби. При това трябва да я хванете здраво с ръка - ако не го направите, ще имате проблеми, когато щуката започне да тръска глава. Една от най-големите грешки, които можете да направите, е да прокарате пръстите си между хрилете на щуката. Те имат остри окончания и ще ви порежат за части от секундата. Когато държите малка щука до към 75 см зад хрилете, по този начин тя автоматично ще си отвори устата и ще можете да махнете куките с дълги кохери и да я освободите.
Повярвайте ми, това е най-добрият начин за държане на щука. Забравете за всички кепове, разширители за уста и други опасни за щуката инструменти. Използва този метод и повече от 30 години и все още съм с всичките си 10 пръста.

 

Нови куки, ново влакно и нови примамки
Мога да кажа, че техниката ми на риболов на щука, особено с изкуствени примамки, се е развила много през последните 25 години или по-точно в периода, когато станах персонално зает в тази сфера. Едно от нещата, което научих по трудния начин, е, че много качествени примамки са оборудвани с лоши тройки. По време на едно от изложенията EFTTEX открих куките на Gamakatsu 13 и още съм щастлив, че смених дебелите здрави куки на воблерите Rapala Super Shad Rap с доста по-тънките, здрави и изключително остри Gamakatsu 13. Процентът на закачане на SSR воблерите ми се покачи доста благодарение на тези куки, като в последствие открих, че тези куки си запазват остротата по-дълго. Ето защо имам навика да сменям куките на примамките си в момента, в който излязат от кутията. Вярно, примамките се оскъпяват, но потенциала им се увеличава, а това означава още закачени щуки.
Друго нещо, което съм научил с практиката по трудния начин, особено при риболов с джърбейти е, че първите метри влакно в близост до повода и примамката губят своята здравина доста по-бързо от останалите. Решението е да махате редовно първите няколко метра влакно според това колко излета правите и колко риби сте извадили под напрежение. Когато ловя интензивно, махам няколко метра след всеки 3-4 излета. Когато съм се борил продължително с голяма щука, сменям не само първите няколко метра, но и металния повод. По този начин аз винаги мога да разчитам на моите куки, влакна и поводи и рядко изпускам едра риба.
На всеки щукар му се е случвало щука да иска да захапе примамката, но да я пропусне или просто да се извърне в последния момент. Особено когато са видели, че щуката е голяма, повечето риболовци остават на същото място и упорстват със същата примамка 10 и повече минути, без резултат. Знам за този проблем, случвало се е и на мен, но аз съм си изработил тактика – замятам още няколко пъти и ако нищо не се случи, запомням това място и се връщам на него по-късно - поне след половин час; и тогава е моментът да бъде използвана нова, по-добра и различна примамка с добра игра в определената зона. Просто замятам внимателно в посоката, в която ми е клъвнала щуката, тъй като те често остават там. Използвайки този ”трик”, съм хванал много щуки, които съм пропуснал първия път.

 

Няколко финални съвета и неща, които не трябва да правите

• Един от най-настоятелните ми съвети е да си водите риболовен дневник. Аз го правя от много години и един поглед назад в дневника ми показва, кои са най-добрите точки по това време на годината, коя примамка е най-добра, кое време е подходящо и кое не.
• Добър навик е и да проверявате редовно водачите си, особено върховия. Повреденият водач може да ви донесе много проблеми с влакното, особено когато е под напрежение и вие се борите с рибата на живота си.
• Когато закачите примамката за дъното, не я дърпайте веднага прекалено силно; първо минете в противоположната посока и много често ще успявате да я освободите. Ако това не помогне, използвайте “отцеп за примамки”. Тези практични уреди са ми спестили стотици евро.
• Не трябва да навивате, когато рибата развива аванс. Така влакното ви ще се пресуче много бързо и ще стане неизползваемо.
• Не трябва да вадите щуките или други едри риби от водата с помощта на влакното. Много често съм виждал късане в такива ситуации, като рибата си заминава с примамката в устата, което често означава смърт за нея.
• Не замятайте воблери или джъркбейти под мостове - често ще ги повреждате; много по-добър вариант е да използвате спинери, клатушки и силиконови примамки с джиг глави.
• Най-добрата снимка на трофей е на жива риба, така че не убивайте разрешените бройки, намалете убитите бройки.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Силиконови пъстърви
Зимата и ранната пролет са едни от най-трудните периоди за риболов през годината. Топлолюбивите риби не са активни, реките са с повишено ниво на водата и там ...
Риболов на сом със спининг
Спининговият риболов на сом става все по-популярен. Нищо чудно, при малкото багаж, който трябва да се носи и здравото кълване, което не се забравя никога. Анди ...
За платики в жегите
 От Калоян Белополски   Определено може да се каже, че платиката е основен обект за риболов във все повече язовири в страната. Например на язовир ...
На река Итчен с Джон Годарт и Чарлз Жардин
На Световното в Нова Зеландия се запознах със сина на известния английски риболовец Чарлз Жардин. Жардин младши се казва Алекс и е на моята възраст. Общи ...
Интервю с Явор Недев, Изпълнителен директор на ИАРА
Явор Недев е роден през 1966 година в София, магистър по "Политически науки" от Софийски университет "Свети Климент Охридски", ...
Пъстървата през февруари
  Началото на февруари е забележителен момент за една по-особена каста риболовци – онези, които ловят пъстърва. През първия уикенд на месеца се ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Зимата на белите риби /6 Калоян Белополски. къде и как да се отдадем на зимния риболов на бели риби На спининг Дропшот - формат XXL ...
Съдържание
Тайните на шампиона Лесен риболов със слайдер /4 Алън Скоторн разкрива тънкостите на риболова с подвижна плувка Актуално Шарани на платено /10 Калоян ...
Язовир “БАТАК”
Привет на всички любители на риболова! Материалът по-долу се отнася за риболова на яз. “Батак”. Ще се опитам накратко да посоча част от местата за ...
Пъстърви на една блесна разстояние
  От Станил Йотов   Месец май е един от любимите за пъстървовите риболовци. Сега е времето на трофейните балканки, на силните излети, когато за ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6