Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Месар пита кандидатстващ за работа в месарницата му:
- Колко грама има в един килограм?
- Осемстотин и петдесет.
- Отлично! От утре започваш.

 Статия

В царството на мрените

Риби и Такъми (бр. 1 / 2009 г.)

Риболовът на бели мрени става все по-популярен в последно време. Особено по река Искър. С всяка изминала година популацията на бели мрени става все по-голяма, а рибите по-едри! Донякъде за това спомага и малката подробност, че бялата мряна не е особено добър избор за консумация и мнозина риболовци връщат уловените риби обратно във водата. Разбира се, има и такива, които не го правят, но въпреки това може да се каже, че риболовът на бяла мряна от година на година става все по-силен.
Тази есен край с. Карлуково се бяха групирали стотици едри бели мрени и близо 3 месеца продължи техният силен риболов.

 

От Калоян Белополски

 

Всеизвестно е, че това е силна дънна риба, обитаваща дебелите бързеи и основното течение в реката, често делейки местообитанията си със скобара. Поради спецификата й на хранене, начините на риболов на бялата мряна трябва да са съобразени максимално с реалните условия, в които тя живее.
Ето няколко характеристики за тази риба, които ще ни помогнат да я “видим” под водата: бялата мряна е риба от сем. Шаранови; у нас се среща в река Дунав, както и в средните и долните течения на реките, вливащи се в нея; на дължина достига около 80–90 см, а на тегло до 8 кг; тялото й е масивно и цилиндрично, люспите са средно големи, предните лъчи на гръбната и аналната перка са назъбени; има две двойки мустаци; пасажна риба е и обикновено води нощен начин на живот; през деня излиза да се храни, само ако не бъде безпокоена; в реките обича да се придържа към бързите струи с каменисто дъно и праговете; когато е наплашена, се крие в коренища, между големите камъни и в подмолите; храни се с почти всякаква храна от животински произход, която се среща в реките – по-едрите екземпляри не пропускат преминаващите наблизо дребни рибки; има особени предпочитания към различните аромати, особено тези на млечни продукти, като кашкавал и сирене например.
Предварителната подготовка за риболова започва от предния ден – трябва да преценим особеностите на мястото, което смятаме да посетим, и да отчетем влиянието на времето – дали е променливо или стабилно. През есента бялата мряна може да бъде търсена успешно както на дъно, така и на плувка. Особено резултатен риболов бихме могли да направим, ако използваме фидер – той успешно заменя използваните обикновени дънни монтажи. Друг важен елемент от подготовката е набавянето на стръв и захранка. Съобразявайки се с особеностите на бялата мряна, без притеснение можем да разширим кръга на вероятната храна, която би й се харесала и по този начин да се застраховаме срещу капризи.

 

Стръв и захранка
Бялата мряна е риба, която се храни предимно с дънни организми – ручейници, мамарци, охлюви, пиявици, лежляци и различни ларви на насекоми. Не пропуска храната, която е попаднала от брега във водата – червеи, потънали насекоми, попови прасета. По-едрите екземпляри имат изразен хищен нрав и се възползват от дребни и тънки рибки, които се въртят в плитчините.
През летните дни голяма част от рибите преминават на “постно” меню, което е продиктувано донякъде от развитието на различните растения. Бялата мряна не прави изключение, свареното жито и царевицата й се услаждат, както и някои ароматни теста. В западна Европа я ловят успешно и на пелети с различни вкусове.
Друга слабост на бялата мряна, от която бихме могли да се възползваме, са млечните продукти, като сирене и кашкавал. Попадайки във водата, те започват активно да изпускат ароматни съставки, като така създават една своеобразна “миризлива” пътека.
Понякога при риболов на блесна или с шнур се улавя някоя мряна, но това е въпрос на случайна среща между рибата и примамката, която й е допаднала в този момент. Едва ли може да се говори за целенасочен риболов на тази риба с нимфа или воблер например.
Най-важното е, да се търси съответствие между конкретния период от време и евентуалната храна на мряната. Например, през пролетта придошлите води, които заливат бреговете, могат да вкарат червеи в реката, като грозд такива би бил актуална стръв. През лятото пък капризите на мряната биха могли да бъдат задоволени с растителна стръв, каквато вече има в изобилие, или парченце ароматен кашкавал или кубче качамак, изпускащ привлекателна миризма. Есенното угояване за зимата предполага използването на по-калорична стръв, като пиявици, попови прасета и земни червеи. На често посещаваните и богато захранвани места като например вировете на Роман, Карлуково или Кунино по река Искър, ежедневно със захранката се изхвърлят във водата десетки килограми бял червей. Това определено кара рибите да свикнат с тях и да ги приемат като естествена храна. Там най-предпочитаната от бялата мряна стръв става грозда бял червей.
Бялата мряна е риба, която до голяма степен при търсенето на храна се осланя на своето обоняние. Наличието на двете двойки мустаци, а и фактът, че се храни нощем, красноречиво говорят за начина й на хранене. Освен това тя е изключително дънна риба. Затова концентрацията на храна, съответно и на някакъв аромат, има влияние върху мряната. Използването на захранка при риболова й ще ни позволи да я привлечем и концентрираме в хранителната струя, която се получава при изтичането на водата през захраненото място. В момента има голямо разнообразие от готови захранки на различни фирми, които са предназначени за риболов на мряна или просто на река. Разбира се най-ефективни са захранките на Sensas – моделите Barbel, Boga, Hotus и новата серия 3000 - Natural Sweet corn със силен аромат на сладка царевица. На Van Den Eynde много удачни са моделите Natur, River Ace, Heavy Special или Catch, както и някои специализирани модели на Jaxon, Milo – Barbo и Savetta, захранката за река на Tubertini, както и няколко други италиански храни. От нашенските най-удачен е Promix река и Filstar река. Към избраната захранка може да се добавят мляна бисквита, галета, млян или варен коноп и царевично кюспе. Едрите частици в захранката задържат вниманието на рибите за по-дълго време.
Трябва да се обръща внимание на особеностите на мястото, където ще ловим. При риболов на плувка това означава, че ако течението е силно, а дълбочината голяма, то топките захранка трябва да са по-стегнати, за да могат по-дълго време да се разпадат. Към захранката, както вече споменах, може да се добави мляна бисквита. Тя слепва добре захранката и се услажда на мрените. Най-удачният вариант обаче е да се добави колант - PV 1. Добавянето на глина пък ще увеличи теглото на отделните топки и те ще потъват по-бързо до набелязаното място. Захранката трябва да се овлажни на няколко пъти докато стане достатъчно лепкава, за да се оформят от нея плътни топки, които да падат във водата с цамбурване като от хвърлен камък. Ако топката се отвори рано, ефектът от нея би бил отрицателен. Като се има предвид и че в захранката се добавят и доста бели червеи, топките наистина трябва да са доста стегнати. Ако при хвърлянето се чуе “пуф”, а не “дум” – лошо. Белите червеи за захранката може да са предварително изпънати. Тогава топките се стягат по-лесно. Имайте предвид, че в повечето случаи мрените се ловят на места със силно течение и за ден е необходимо количество от поне 7-8 пакета захранка и около 300 – 400 г бели червеи. За предпочитане е те да са бели, а за стръв може да се използват и шарени. Добавянето на стръв в захранката е важно, тъй като мряната, идвайки в захранения участък, първо започва да се храни с по-едрите частици, които течението носи. Това може да са червеите, с които ловим и които сме добавили предварително в захранката. Важно е стръвта на куката да изглежда естествено носена от течението и да се носи по дъното. Когато се лови на плувка, риболовците по реките Искър и Огоста използват основно бели червеи, закачени по 5-6 броя на куката. Риболовците по реките Янтра и Росица често закачат на куката русалки или лежляци. По-едрата стръв, като цяло се използва повече при риболов на дъно или на щека с едра близалка, когато стръвта или стои неподвижно на дъното, или едва се мести по него.
При риболов с фидер обаче захранката трябва да се приготви по-рехава, за да могат частиците да се размиват по-бързо и лесно от течението. Ако след известен престой във водата хранилката (фидера) бъде извадена и в нея има още захранка, това ще означава, че тя е станала прекалено лепкава при приготвянето. Този процес се контролира още в самото начало, докато приготвяме захранката – добавянето на повече вода предварително ще я направи по-лепкава и подходяща повече за риболов с плувка. Добре е да няма прекалено видима разлика между цвета на дъното и цвета на захранката, за да не събуждаме подозрение у рибите. Количеството стръв в захранката като начало може да не е много голямо – ако мрените не са особено активни, лесно ще се нахранят, без особено голям успех за нас, така че винаги можем да добавим допълнително храна, ако е необходимо. Това важи особено за риболова през декември, когато мрените са вече слабо активни и се хранят само някои дни и то за по няколко часа.

 

Ароматизатори
Съществуват различни ароматизатори и добавки за захранката, които ще я направят по-привлекателна и осезаема за рибите. Те са с различни аромати – от плодови до такива с миризма на трупно брашно. Адекватното им използване е наложително, тъй като понякога предозирането с тях може да има обратен ефект – вместо да привлечем рибата, ние ще я отпъдим. Обикновено една опаковка стига за една кофа захранка. Ако ползваме течен ароматизатор от него се добавя във водата с която бъркаме храната.
Sensas предлага и концентрирани аромати във вид на спрей, сред които най-атрактивен за мрените този с аромат на сирене. С него успешно може да се ароматизират червеите за стръв.
Съществуват и други варианти на захранване, без да се налага закупуване от магазина на готови захранки. Приготвянето на захранка в домашни условия със собствени материали е традиция за някои риболовци, които и днес не й изневеряват. Сваряването на няколко килограма жито, забъркването на качамак или просто накисването на няколко хляба във водата също ще свърши работа, а и е по-евтино – този факт е приоритетен за част от риболовците. Друг е въпросът, че марковата захранка събира и задържа рибите с пъти по-добре от самоделната. Важното е да сме подготвени за риболова на бяла мряна, като качеството на захранката все пак зависи от личните възможности.

 

Такъми и монтажи

Риболов на плувка
Любителите на риболова с плувка могат да разчитат на няколко типа въдица за река. Конкретните модели са въпрос на лично предпочитание и възможност.
Щека
Щеката е възможно най-дългата въдица и с нея можете спокойно да контролирате целия такъм. Неин много голям плюс е това, че задържа стръвта непосредствено над захраненото място и така не се губи време в презамятане. Използването на здрави топ-сети и ластици пък дава възможност да бъде извадена някоя едра бяла мряна. Освен това с нея могат да се използват плувките тип “близалка”, с помощта на които стръвта може да бъде държана за неопределено време на едно място. Особено в случаите на висока и мътна вода използването на щека с едра близалка е сериозно оръжие. В случаите обаче, в които реката е сравнително ниска и бистра, щеката не е правилният избор. Тогава мрените се държат навътре в реката и далеч по-добре се ловят с болонеза. Понякога обаче се лови в по-бързи и дълбоки води, където е необходимо стръвта да потъне по-бързо и да стои близо до дъното. Тогава се използват по-големи плувки. Много подходящи са плувките тип “близалка”, които имат обтекаема форма и се държат перфектно на течението. Най-удачни от тях са моделите Torpedo на Cralusso. В общи линии мряната обича по-бързото течение, което и обуславя използването на плувки до 30 г. Разбира се, освен близалка може да се използва и плувка тип буре. Тя също се подбира спрямо течението, но рядко е под 3 г. Утежняването се извършва така, че стръвта да стои възможно най-близо до дъното – направата на верижка от малки сачми близо една до друга бързо ще потъва и в същото време няма да оказва голямо съпротивление при кълване от страна на рибата. Добре е стръвта да се влачи по дъното посредством една-две малки сачми, които да придържат линията изпъната. Куките, които се използват при риболова с щека могат да бъдат малки, но, от друга страна, на тях не може да бъде закачано голямо количество стръв. Номерата от 10 до 14 са най-подходящи, като се избират според фактори, като стръв, евентуалната големина на рибата и начина, по който се лови. Много успешен е риболовът на мрени с щека край Велико Търново. Там местните майстори ловят по този начин доста мрени по околните им реки.
Болонеза
Болонезите са друго средство, с което можем да надвием силната бяла мряна. Те са дълги, понякога над 7 м, а освен това са снабдени с водачи. Наличието на макара позволява линията с плувката да бъде отпускана доста надолу по течението, където биха могли да стоят по-плашливите риби. Сравнително леки са (това е важно, тъй като тази въдица се държи постоянно в ръка), цените им са достъпни и в много случаи имат предимство пред всички останали видове въдици. Могат да работят с плувки от почти целия диапазон на утежняване. Това позволява да се лови в по-бързото течение, където често стои рибата. Най-често се ползват болонези, дълги 5 или 6 метра. Плувките с форма на буре са стабилни, имат всякакви размери и са много подходящи за риболов с болонеза. Тяхната товароподемност може да бъде в границите 2–10 г, като за всеки конкретен случай трябва да се подбира и специфичната плувка. Най-често се ползват плувки 4-5 г. Фактът, че може да се отпуска линията на много голяма дистанция дава възможност да се облавя доста голям ареал, при това със сравнително добър контрол върху линията. Вариантът с нареждането на определен брой сачми във формата на верижка е адекватен за този начин на риболов – така линията под плувката ще оказва минимално съпротивление при кълване. При този начин на риболов е добре да се използват по-дебели влакна от порядъка 0.16-0.20 мм за основно и 0,14-0,16 за повод. Куките с номера от 8 до 14 ще могат да задържат достатъчно количество стръв. Тази година край Карлуково се ловяха само мрени с тегло от килограм до три и закономерно се използваха сериозни такъми!
Всички останали модели въдици също биха могли да ни свършат работа, мачовите въдици и обикновените телескопи с водачи също имат своята ниша на приложение. Въпросът е да се намери най-ефективното средство за риболов на бяла мряна, което да ни е по джоба и вкуса.

На дъно
Риболовът на дъно е широко застъпен, тъй като все пак бялата мряна е дънна риба и именно там търси храната си. Особено практикуван по Дунав, този начин на риболов спомага да се уловят най-големите риби.
Обикновено се използват големи плоски тежести, които да удържат стръвта на дадено място. Друга разновидност е хранилката, доколкото мряната обича различните аромати и се ориентира по тяхната следа.
Риболовът на тежко само с олово позволява използването както на по-големи тежести, така и на по-голяма стръв. Аналогично възниква нуждата и от здрави въдици с всички останали компоненти, необходими за риболов. Дали ще използваме коленна или телескопична въдица зависи от предпочитанията ни, но при всички положения е добре тя да е достатъчно здрава, тъй като при риболов на бяла мряна нерядко кълват и сомчета или шарани. Класическа шараднжийска въдица с дължина от 3.60 м е идеална за по-лесното изморяване на закачената риба, а акция на изхвърляне от порядъка на 50–100 г ще помага за замятането на тежката система олово-стръв. Макарата е добре да разполага с надежден задвижващ механизъм и достатъчно голяма шпула, която да събира повече от 100 м от използваното влакно. Влакното следва да е по-дебело – 0.25–0.30 мм, доколкото следва да се очакват удари на трофейни екземпляри. Поводите разбира се трябва да са малко по-тънки. Използват се куки с номера от 1/0 до 6, тъй като за стръв често се ползват обемни примамки като грозд червеи, попови прасета и пиявици – все лакомства за големи риби. Да не забравяме и съвременните шаранджийски методи, при които се лови на косъм с пелети, и т.н. и се захранва с помощта на PVA-торбички. Напоследък ставащият все по-популярен риболов с фидер може би донякъде измества традиционната пружина – това се дължи на атрактивността и резултатността на този риболов. Освен това той е особено ефикасен в случаи, когато има силен вятър или рибата кълве на определена дистанция от брега и не желае да налита на груби дънни такъми.

 

Къде да ловим?
Преди всичко това са местата, където мряната обича да се върти – бързеите преди и след вировете, подмолите под стръмните брегове, дълбоки участъци с обратно течение, местата с паднали дървета и потънали коренища, ями. Големите подводни препятствия, като камъни и скали, приютяват доста риба в подножията си. Понякога се случва при мътна и висока вода рибата да излезе съвсем близо до брега. Добре е, ако познаваме участъка, в който ще ловим – така ще избегнем местата с много закачки и тези, в които не се върти мряна. Обикновено с използването на плувка се проверява по-голям периметър пред нас и така се увеличава шанса от среща с някоя риба. От друга страна, ако ловим на дъно, ще концентрираме повече захранка на едно място и ще привличаме рибите по-бавно, но по-сигурно.
Преди всичко трябва да преценим кой метод на риболов ни подхожда най-добре както по предпочитание, така и по възможност.

Карлуково – царството на мрените

Тази есен определено се получи тотален бум в риболова на бели мрени по река Искър. Ако до преди година бе нормално да се ловят мрени с тегло от половинка до кило, то край Карлуково се ловяха само едри риби с тегло от килограм нагоре! Силният им риболов е в ход още от края на септември и продължи до първите яки студове в края на ноември. Ако декември даде сравнително топло време, е възможно риболовът да продължи и тогава.
За сефте тази година посетих мястото в началото на ноември. Там от предния ден бяха Вальо Колев и Пламен Панталеев. Бяха избрали място под моста за психоболницата. Веднага след захранването започна и риболова, но предимно на скобари. Вальо наджапа на стотина метра по-долу в началото на един къдрилник, а останалите ловяхме в края на един сравнително бърз вир. Не след дълго Вальо събра едрите мрени, докато ние ловихме основно скобари и едва три мрени. В този ден мрените се държаха само в тънката вода и не пожелаха да влезнат във вира. Единствено Валката направи силен мренски риболов.
Следващата неделя отново посетих реката, този път в компанията на Вальо и Кристиан, също от отбора на Sensas. Те отново бяха от предния ден и бяха застанали на изтичалото на друг вир на около 2-3 километра по-долу, точно над един къдрилник. Намерих място на стотина метра над тях. Насред вира. Мястото бе точно под други познати - Иво и Иван от София. Те започнаха да ловят мрени още преди да си приготвя захранката. И те ги бяха започнали още от вчерашния ден. Захраних, но ефект на практика нямаше. Малко над мен мястото изплитняваше с близо половин метър, а рибите се държаха преди изплитняването. Колкото и да се старах, файда нямаше. Рибите просто не искаха да се ловят на терасата. От долното място при мен се премести и Вальо – бе уловил само една мряна рано сутринта. Той успя да улови още една риба, но доста надолу по течението. Този ден бе мъглив и рибите стояха в дълбокото. Когато започнахме да храним по-долу, единственият ефект бе че “отрязохме” колегите отгоре. Към два следобед те си тръгнаха и ни освободиха тяхното място. Там риболовът просто бе приказка. Кълвяха огромни мрени на всеки десетина минути. Уникален риболов! Рязко кълване, засичане, лумбур, огъване на въдицата и мряната тръгва 50 м нагоре по течението, безапелационно развивайки аванса... На всяка риба дохранвахме с по две стегнати топки захранка и мрените не мръднаха от там до тъмно.
Следващият четвъртък пак бяхме там с Кристиан и Вальо, но вече с телевизионен екип от Булсатком. Въпросното място естествено бе заето, но избрахме друго – в горния, още по-бавен вир. Забъркахме захранката и след няма и пет минути Крики заши първата мряна. От там като ги започнаха с Вальо, не насмогвах да им ги греба с кепа... Естествено дохранваха често с едри топки. Захранката бе квалитетна и подреди рибите като на парад пред тях. Единственото свободно място бе под едни жици на двайсетина метра под тях. За съжаление пак се оказа куцо. Едно, че не можех да ловя с болонезата, за да не ме тресне тока, а лових с къс фидер на плувка, и друго, че пред мен мястото отново рязко изплитняваше, а след няма и 3 м ставаше отново доста дълбоко. Отвратителна работа. Нямаше как да поднеса стръвта правилно. Единственият шанс бе да замятам нагоре и да ловя над мен, където дъното бе равно. Там все пак успях да уловя три мрени, а Вальо и Крики финишираха с над 30! Такъв риболов практически виждахме за сефте. Чак толкова много мрени, при това толкова едри, направо не е за вярване... В тази статия не изпадам в подробности за този риболов, тъй като е филмиран и след няколко месеца ще може сами да го видите на DVD в списанието.
На Карлуково мрените и скобарите стоят в различни вирове. Защо е така, не е съвсем ясно. В долните два три вира излизаха само мрени, а скобарите се въртяха около двата моста по-горе по течението.
След ден-два времето рязко застудя и заваля сериозен сняг. Якият студ рязко пресече апетита на мрените. Дали те ще се размърдат през декември или не, ще се разбере тепърва. Ако тази година всичко, свързано с риболова на бели мрени, е приключило, то догодина всеки ще може да си пробва късмета в този невероятно динамичен и атрактивен риболов.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
На фидер по големите реки
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми”   Наляга ме тъга като си спомня как започнах ...
Ледът се задава, стягайте жерлиците
  В края на декември първите водоеми най-често вече хващат лед, от който може да се лови. Един от хищниците, които стават честа плячка на подледните ...
Съдържание
Тайните на шампиона Платики на канал /4 От Алън Скоторн. Риболов на платики на щека на канала “Вурн” в Холандия Актуално За платики в жегите ...
Световно първенство по риболов на пъстърва- 2 ра част
От Борис Бояджиев-член на УС на БФРС капитан на отборите по риболов на пъстърва В първата част Ви представихме как протече състезанието при риболовците ...
Време за морунажи
от Калоян Белополски   С напредването на есента и началото на зимата все повече видове речни риби постепенно спират да се хранят. Най-вече ...
Интервю
с Филип Капулад Състезател от френския национален отбор, три пъти световен шампион с клуба си Draveil Sensas   Сега, когато Световното първенство е ...
Тайните на Чарлз Жарден
Чарлз Жарден говори за нещата, които ни позволяват да извлечем максимума от отиващата си зима и от началото на сезона за риболов на ...
Лов на пъстърва с естествена стръв
  Месари, касапи, унищожители на ценни риби... Това често може да се чуе по адрес на риболовците, които търсят пъстървата с естествени примамки. Доста ...
Рапала атакува света на изкуствените примамки
Интервю с Тиму Макела – директор “Връзки с обществеността” в Rapala VMC Corporation   - Преди време Рапала предизвика революция с две ...
Зони за улов на щука през май
  Забраната за риболов на щука приключва на 30 април. От ИАРА вече съобщиха, че във водоемите, където действа ембаргото за останалите риби, щука няма да ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6