Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

В киното.
- Скъпи, виж съседа до тебе е заспал.
- И какво от това? Не мисля, че това е повод да ме будиш.

 Статия

Риболов на сом със спининг

Риби и Такъми (бр. 2 / 2009 г.)

Спининговият риболов на сом става все по-популярен. Нищо чудно, при малкото багаж, който трябва да се носи и здравото кълване, което не се забравя никога. Анди Вейл от екипа на Shimano вече дълги години лови сомовете със силиконови рибки, блесни и воблери и ще ни разкаже как точно става това.

 

Понастоящем риболова на сом се дискутира много в риболовните среди. В различни форуми в Интернет се намират всякакви полезни и не дотам полезни съвети по този въпрос. Често пъти например се говори за дълбоките ями на дъното на водоемите, където трябвало да се пуска стръвта. Това е първото недоразумение. Най-късно, след като водата се затопли над 15 градуса спининговият риболов на първо място е успешен на повърхността на водата. Дори и естествената стръв трябва да се подава по-високо, а не надълбоко. Преди обаче да направим първото замятане, се нуждаем от подходящо оборудване.

 

Оборудване за големи сомове
Идеална е въдица с дължина от 2,70 до 2,10 метра, която да може да замята на желаните дистанции стръв с тегло над 150 грама. Когато върху въдицата е отбелязано тегло на изхвърляне от 150 до 300 грама, всичко е нормално. Много важен елемент са качествените водачи върху въдицата, тъй като при спининговия риболов на сомове се използват само плетени влакна. Тъй като върху влакното полепват плуващи във водата растения и всякакви боклуци, водачите с ниско качество могат да се повредят. Когато водачът е много грапав, намалява много бързо носимостта на здравото влакно. Точно толкова важна, колкото водачите е специалната акция на въдицата. Тъй като сомовете засмукват своята плячка, те са свикнали храната да идва при тях. При това се раздвижва извънредно голямо количество вода. Когато 50-килограмов сом атакува риба, той засмуква около 70 литра вода! По тази причина върхът на въдицата трябва да се огъва при кълване. При по-твърд връх се получава несполучливо кълване, тъй като стръвта въобще не попада в устата на сома. Освен мек връх перфектната въдица за сом трябва да притежава параболична акция, за да може да отдели 80-килограмов сом от дъното. Въдицата Shimano Beastmaster Siluro Spinning е разработена специално за този риболов. Спининговите макари с големина 6000 до 8000 (като Shimano Stradic или Twin Power) са перфектното допълнение към комплекта. Това е така, когато оста е достатъчно стабилна и не се огъва при борбата с рибата, и когато авансът подава без прекъсвания влакно. Мултипликаторните макари са стабилни, но не са подходящи за спинингов риболов. Точно големите сомове в началната фаза на улавянето често плуват с голяма скорост към риболовеца. Предавателното число и обирането на влакното при мултипликаторните макари не е достатъчно, за да се поддържа контакт със сома. Върху макарата в идеалния случай се намира само висококачествено плетено влакно с диаметри между 0,28 и 0,35 мм. За мен се оказаха много добри Whiplash Pro на Berkely и Waller Pro. Те са с диаметър 0,28 мм. Трябва да спомена, че всяка верига е само толкова силна, колкото нейното най-слабо звено. Трябва да поставяте съответните вирбели, карабинки, халки и тройки, подходящи за сома на вашите мечти.

 

Защита с шлаух
Държа особено много на сигурността на повода. Моят е дълъг около половин метър и има сърцевина от извънредно устойчиво кевларено плетено влакно с носимост над 100 килограма. Като допълнителна защита против протриване, поводът преминава по цялата си дължина през един не много мек силиконов шлаух. По този начин сомът не може да нарани с четинестите си зъби повода по време на продължителната борба. Другото предимство е, че шлаухът втвърдява повода равномерно и по този начин предотвратява, особено при риболова с блесна, примамката да не се преобърне и да закачи повода. Откъм двата края на кевлара са поставени по един голям вирбел със сачмени лагери. Вирбелите предотвратяват при въртящите се примамки усукването на влакното и при борбата с рибата дават по-малък шанс куката да се измъкне от устата й. Другото предимство на този специален повод проличава в крайната фаза на борбата с рибата. Вместо тънкото основно влакно, за изваждането може да използваме облицования повод, за да изтеглим рибата през последните сантиметри в лодката или на брега. Двойно по-голямата носимост в сравнение с основното влакно създава голяма сигурност, ако все пак сомът се опита още веднаж да се разбунтува. В магазините се продават и готови поводи от този вид.

 

Биология със значение
Плоската глава, изнесената долна челюст, опипващите мустачки в горната челюст и насочените нагоре очи, включително строежът на тялото говорят, че сомовете имат идеални предпоставки за ловуване по повърхността на водата. Освен това сомът е хищник, който се справя много добре със силно течение. При това положение не е чудно, че неговите абсолютно любими водоеми са много големите реки. Тъй като сомовете имат извънредно ефикасни сетивни органи, те могат в мътна вода без проблеми да намират своята плячка. Страничната линия позволява на сомовете да откриват рибите за храна чрез трептенията, които излъчват. С апарата на Вебер, представляващ общо казано връзка на слуховия отвор с плавателния мехур, който служи за резонансно тяло, сомовете чуват много, много добре. А за какво служат малките топчести очи на големия хищник? Поради притежаването на много сетивни органи, сомът не разчита непременно на зрението си, обаче въпреки всичко може да разпознава много добре контури. Сомовете са не само чувствителни, но и много любопитни риби. Затова стръвта, която привлича тяхното внимание и въздейства на техните сетивни органи, води до особено много кълване.

 

Шумни, ярки, ефикасни
Като примамки за сом се използват най-различни видове. Главното е те да вдигат голям шум. Големи воблери с оживена игра и мощно изтласкване на водата, силиконови риби с голяма лопатка на опашката и тракащи примамки. Примамките, които създават голям шум и налягане също ловят сомове. Нищо чудно, че големите блесни с допълнително листо при тройката ловят така добре. Към моите фаворити за сом принадлежат големите воблери с тяхната примамлива естествена игра и външен вид, гигантските туистери с двойна опашка, както и извънредно шумния тракащ воблер Super Trap. Не трябва да се забравя и Rapala Super Shad Rap, който при облавянето на реки с голямо течение няма равен на себе си. Добрите примамки не трябва да бъдат непременно скъпи. Обикновените ярки силиконови рибки с дължина 23 см са много ефикасни при мътна вода. През деня при бистра вода естествените образци привличат бързо сома. Това е така, защото сомовете въобще не са слепи!

 

Опростено водене на примамката
Когато сомовете ловуват по повърхността, е достатъчно примамката да се води равномерно. Ако трябва да се лови в средните слоеве на водата, прокарвам моята примамка през пасажа от малки рибки и я подавам точно под него. При същата ситуация водя блесните във формата на лъжица отново равномерно, а силиконовите примамки водя с повдигане и отпускане. Много важно при риболов на река: Тъй като сомовете стоят винаги с главата срещу течението, примамката бива забелязвана особено лесно, когато я замятаме и водим напречно на течението. Така сомовете са в състояние перфектно да я атакуват.

 

Предизвикване на сомовете
Когато сомовете не ловуват активно, ние може да ги предизвикаме с нашите примамки. Една голяма, широка блесна във формата на лъжица, която удря с примамлив плясък върху повърхността на водата, няма да остане дълго време неоткрита. Когато сомът е възбуден, примамката няма да отиде много далече. Тази тактика е идеална за убежища, от които трябва да изкараме чрез примамване сомовете. Примамката се замята по висока дъга и преди падането и се спира, така че да удари със силно пляскане върху водата. Кълването настъпва веднага или докато примамката измине първите няколко метра.

 

Къде си заслужава да се замята примамката?
Някои структури в реките изискват повече от едно замятане с воблер или силиконова рибка. Надолу по реката след челната част на буните винаги има водовъртеж. Там гарантирано има малки риби, а на един етаж по-дълбоко и сомове. Малките обратни течения при естествени брегове също задържат сомове. На такива места трябва да се действа здраво, защото сомовете веднага побягват по течението. Къде на друго място си заслужава да се лови в река? При прииждане на водата сомовете излизат да ловуват на 30 см дълбочина върху наводнени ливади или между наводнени крайбрежни храсти. Когато водата се оттегли, сомовете дебнат своята плячка на местата, където рибите се връщат в реката. Тези места са като мана небесна за изгладнелите сомове. Не трябва да се забравят пропаданията при пясъчни острови, където се получава бърз преход от плитка към дълбока вода. Такива места създават най-добри условия за сомовете да атакуват отдолу нагоре. В тиха вода наличието на риби за храна определя местата, където се навъртат сомовете. През пролетта обичам да ловя в плитки заливи, които се загряват най-напред. Точно когато вятърът задуха в залива, малките риби започват да търсят храна. Същевременно за тях възниква опасност да попаднат в хищната паст на някой сом .Когато имаме горещо лято и температурата на водата е около 25 градуса си заслужава да се лови на границата между топлата повърхност и по-студената дълбока вода. Там сомът намира достатъчно кислород и може да изненада откъм дълбочината преминаващите над него риби. Аналогично е положението и при затоплена вода на реките. Колкото по-топла е водата, толкова по-интересни са дълбоките ями.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Интервю с Явор Недев, Изпълнителен директор на ИАРА
Явор Недев е роден през 1966 година в София, магистър по "Политически науки" от Софийски университет "Свети Климент Охридски", ...
Есенно зарибяване от клуб „Балканка”
От Краислав Димитров   Едва преди седмица завърши пъстрвовия сезон, а вече ми липсва. Липсват ми ромонящите между сивите камъни бистри речни води, ...
С пелети за шаран
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Без съмнение пелетите са стръв №1 по платените водоеми в ...
Захранване в студена вода
В момента, когато сядам да пиша тази статия, се намираме точно в средата на зимата. Най-подходящото време за избраната от мен тема. В тази статия не само ще се ...
Времето на големите платики
В последните десетина години рибните запаси от платика в яз. “Искър” се увеличиха значително и логично риболова на този вид риба стана масово ...
Съдържание
Актуално Магията на тролинга /4 От Калоян Белополски. За емоционалния риболов на елитни хищници от лодка Изкуствени примамки Дълбоко газещите воблери ...
Един спасен трофей от язовир Искър..
  Здравейте на най-готиния екип на света, казвам го с ръка на сърцето! Казвам се Мъро и съм известен като Омбрето, с най-атрактивната лодка по нашите ...
Един различен риболов
  От Краислав Димитров   Събота... събота, като събота... Но, не! Събота - един различен ден! Тая сутрин немаше време и за кафенце даже. ...
Техники и тактики за пъстървовия сезон
  Край! Четирите месеца забрана на пъстървовия риболов свършиха. На 4 февруари се открива сезонът за лов на петнистите красавици. Чакат ни осем месеца ...
Шарани и каракуди по италиански
Юли Йорданов - Цирка девети в света!   През първата седмица на септември се проведе поредното Световно първенство по риболов на плувка в Италия близо до ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6