Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Тръгнал един любител на зимния риболов за риба. Пробива си той дупка в леда, намества столчето и изведнъж чува мъжки глас:
- Тука няма риба. Станал човекът, дръпнал се на няколко метра встрани, пробива дупка в леда и пак се чува:
- Тука няма риба. На третия път не издържал и попитал:
- А кой говори?
- Директорът на пързалката.

 Mаршрути

Язовир Веринско


 

Забраната за риболов продължава да е в сила и е необходимо да се съобразяваме с определени места, които можем да посещаваме докато тя изтече. Язовир “Веринско” е един от платените водоеми, на които си заслужава да отидем за риба. Водоемът се намира в близост до град Ихтиман и не е никак малък. Заплаща се само такса за риболов, а рибата не се плаща допълнително. Често се пускат шаранчета и друг зарибителен материал, а отделно си има и местна риба, на която можем да разчитаме.

 

Язовирът е с полегати брегове и сравнително плитък. Най-големите дълбочини са пред стената му, като достигат до към десетина метра в зависимост от нивото на язовира. Ако искаме да ловим на плувка в близост до брега и да има прилична дълбочина, то можем да застанем на стената или в началото на страничните й брегове. Навсякъде другаде по водоема средната дълбочина на дистанция от около двайсетина метра е не повече от 2 м. Единствено в дъното на язовира, където е устието има нещо като канал и там дълбочините са малко по-големи, някъде към 3-4 м.

 

Каракуди на мач и фидер
Подобен тип язовири с полегати брегове освен, че дават възможност за риболов на дъно може да се лови отлично и на мач. В последно време риболова на мач стана много актуален и много риболовци се интересуват от него. Ловят се предимно каракуди. Това е основната риба във язовира и в момента се лови много успешно. Рибата е започнала да си хвърля хайвера, тъй като водата вече е топла. След като сме избрали място за риболов и го подхраним точно, не след дълго каракудите се завъртат на захраненото петно. Важно е да се дохранва непрекъснато, защото в даден момент се завъртат много риби и конкуренцията между тях за храна е голяма. За отрицателно време изяждат всичко. Можем да ловим на всякаква стръв с еднакъв резултат. Каракудите не са капризни и си кълват добре на бял, торен червей, дори и тестени примамки като жито и кус-кус. Може би на моменти рибата има по-голямо предпочитание към торният червей, а лятото в големите жеги се ориентира към тестените примамки. На дъно каракудите се ловят най-добре на фидер. Лови се с по-големи хранилки и сравнително рехава захранка. Хубаво е тя да бъде по-ароматизирана, за да може да привлича по-едрите екземпляри. В първият час от риболова на фидер е желателно да се презамята често, за да можем да подхраним мястото, на което ловим. След това става изключително динамичен риболов на не много едри риби, но като се замислим в този период от годината риболова е труден навсякъде. Освен каракудите в последно време започнаха да се ловят все повече бабушки. Преди години този вид риба го нямаше в язовира, но сега си личи как прираста им става все по-голям и в най-скоро време бабушката ще се нареди близо до каракудата като вид, а техният риболов също е интересен. Също така излизат и шаранчета от голямото зарибяване, което направиха арендаторите, а те вече са с тегло от порядъка килограм до към килограм и половина.

 

Шарани на дистанция
Във язовира има и големи шарани, които са си от едно време. Есента се ловиха много прилични екземпляри, като между тях имаше екземпляри над 10 кг. Шараните се ловят както обикновено на дъно на царевица, но се понаучиха и на протеинови топчета. Разбира се трябва да подходим подобаващо към този вид риболова, като подхраним избраното от нас място на дистанция и го поддържаме няколко дни. Този риболов си изисква постоянство за да се постигне резултат. Рибите се ловят на дистанция от брега в плитчините. Най-добре е да си вкараме шамандура на около 150 м от брега и да захранваме по малко сутрин и вечер. В даден момент се завъртат риби и следват удари.

 

Хищниците
Що се отнася до хищниците, то се среща предимно костур. На скоро се пуснаха сомчета и бели риби, но ще трябва да мине време докато поотраснат или дадат някаква популация. Хубавото е, че в язовира има много едри костури и ако рибите се търсят целенасочено, спокойно може да се уловят 2-3 прилични екземпляра, често с тегло до към килограм. Това са риби които не се ловят често и навсякъде. Тези риби се придържат към по-дълбоките места от язовира и често на дистанция от брега. В момета хвърлят хайвер и все още е рано за техният риболов. Необходимо е да мине още малко време, за да ги търсим целенасочено и да ги ловим с успех. Засега можем да се задоволим с риболова на мирните риби

 

Пламен ПАНТАЛЕЕВ
 
 Стоки на промоция в магазина
Berkley PROSPEC 5x10 - 450m
Висококаче ствено плетено ...
209.00 лв.    177.65 лв.
Berkley PROSPEC 5x10 - 450m
Висококаче ствено плетено ...
209.00 лв.    177.65 лв.
Berkley PROSPEC 5x10 - 450m
Висококаче ствено плетено ...
209.00 лв.    177.65 лв.
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6