Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100138 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100138 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Тъмна нощ. Селска къща. На вратата се чука...
- Извинете, дърва трябват ли ви?
- Не, благодаря.
И на сутринта дървата ги нямало.

 Mаршрути

Река Огоста


 

Твърде много броеве наред обръщахме внимание предимно на риболова на лед, затова може би е редно да наблегнем малко и на настоящия риболов по реките и язовирите. Времето минава доста бързо и остават само броени дни до закриването на зимния сезон. Наистина все още се ловят активно риби от леда, но от миналата седмица времето се затопля и ледът в най-скоро време ще изчезне.

 

Река Огоста е една от реките, по които обикновено протича изключително силен пролетен риболов. Именно това е и един от основните мотиви да ви насочим към нея. Освен предстоящия добър пролетния риболов по реката, в нея и в момента все още се ловят най-добрите риби, така че съвсем спокойно още тези почивни дни бихте могли да я посетите.
В по-долното й течение се ловят много елитни кефали. Рибите са все от порядъка над килограм, като много риболовци се похвалиха и с риби до 2 кг! Ловят ги най-добре в участъка на с. Хайредин. Около моста над реката има изключително подходящи места за рибите и те се държат именно там.
Освен на това място подобни риби можете да намерите и в други участъци, но е необходимо да разполагате с известна информация, за да знаете къде точно да ги търсите. Кефалите предпочитат да се държат в бавните и дълбоки вирове. Тези риби са доста предпазливи и избягват откритите места. Водни укрития, като паднали дървета или дълбоки подмоли под бреговете са основните места, към които се придържат. Така че, ако сте се насочили към техния риболов, ги търсете именно по такива вирове. Ако на вира няма други риболовци освен вас, е възможно наблизо да има корморани - забележите ли такива птици, забравете за риболов на това място: те вече са наплашили рибите и там нямате никаква работа. По-добре директно се насочете към друг вир, отколкото да си губите времето.
Кленовете се ловят предимно привечер. През деня може да нямате нито едно кълване, но в определен час, да речем след 16:00 часа, да се активизират, като последват няколко кълванета до вечерта. Сами може да си направите извода по кое време да се насочите към реката. Рибите се завъртат само на подхранване с бял червей и най-добре се ловят на него. Изкушете ги с добре познатата “мартеница” – комбинация от бял и оцветен в червено бял червей. Подхранвайте по малко на порции. Необходимо е да си изградите точно определен интервал от време, през който да подхранвате по една или две прашки с червеи. Най-важният момент е да прецените силата на течението и дълбочината, за да се ориентирате къде точно да подадете червеите и къде да очаквате че ще попаднат на дъното. Ако прецените правилно мястото, където точно ще паднат червеите, от него надолу ще следват и кълванетата.
Това е една от най-подходящите реки за риболов и през лятото и то в моментите, когато по другите реки е невъзможно да се лови. Огоста много трудно се размътва - дори в големите проливни дъждове, когато другите реки се замътват и не стават за риболов, водата в тази река се размътва съвсем леко, точно колкото е необходимо, за да се активизират рибите. Това е един от най-големите й плюсове.
Реката държи доста разнообразни видове риби, освен кефала има още скобар, морунаж, бяла и черна мряна, шаран и щука. Повечето риби се държат под основния й бент, който се намира в с. Софрониево. От него надолу е основният участък, където се ловят риби. Особено щуката се държи най-вече от този участък надолу. Колкото е по-високо нивото на река Дунав, толкова повече щуки се ловят по Огоста - от Дунав в Огоста влизат големи количества хищници и се качват точно до този бент.
Като споменах по-горе за пролетен риболов, имах предвид точно определен риболов, за който няма как да не спомена. В най-долното течение на реката от с. Гложане до вливането й в Дунав предстои най-силният риболов, а именно този на морунажите. От Дунав по това време започват да навлизат огромни количества едри морунажи в Огоста, като основната им цел е да си хвърлят хайвера - неизменната миграция, съпътстваща размножаването на рибите. Към началото на месец април много риби вече ще са навлезли в Огоста и ще се ловят много добре. Както в Гложане, така и надолу има изключително големи вирове, в които рибите се задържат. За съжаление най-силният сезон е в забраната, но това е разбираемо и е необходимо да се съобразим с този факт. Рибите обаче се задържат още няколко седмици по тези вирове след изтичането на забраната преди да започнат да се изтеглят към Дунав. Много е важно да уцелим точния момент, когато рибите са най-съсредоточени и активни. Обикновено това са последните две седмици преди забраната. Тогава вече времето се позатопля и рибите се активизират.
 

Пламен Панталеев
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6