Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Седи си доктора в кабинета. Отваря се вратата и влиза човек, на когото от носа му стърчи морков, от ухото банан, а от задника една краставица. И стене:
- Докторе, какво става с мен?
- Пич, мисля, че не се храниш правилно!

 Mаршрути

Започва зимния сезон


 

Зимният сезон лека-полека настъпва и в най-скоро време се надяваме да се качим на леда. Всяка година ледът сковава водоемите по различно време, но най-често това се случва около Нова година. Всичко разбира се зависи от времето, но да се надяваме, че и тази година ще имаме възможност да направим силни излети върху леда.

 

Накъде?
Разбира се, има обичайни водоеми, които замръзват първи, и трябва да се насочим към тях. Това най-често са високопланинските язовири като “Широка поляна”, “Малък Беглик” и “Голям Беглик” и “Алино”. Това са водоемите, на които е най-усойно и при първите по-продължителни минусови температури хващат кора лед. Стане ли това, необходими са още два дни и ледът се натрупва. Още преди месец на “Широка поляна” имаше тънка кора лед, но времето не се задържа достатъчно дълго, за да го натрупа.
Освен горепосочените водоеми лесно замръзват и по-малките и плитки езерца. Там водата бързо изстива, няма силни подводни течения, които да въртят водата, и ледът ги сковава.
Освен с първия лед всички тези водоеми се славят и с най-продължителния риболов на лед, защото на тях ледът трае до последно. Друг е въпросът, че риболовът не е никак силен. По-скоро е на моменти, а те се нацелват трудно. В момента, в който ледът скове и други водоеми, вече никой не се сеща за “Широка поляна”, например.
Интересни водоеми, на които става много добър риболов от дупка в леда също има, но те замръзват на по-късен етап. Язовири като “Батак” и “Доспат” предлагат изключително атрактивни видове риболов, за които в момента само можем да си спомняме. Общо взето, замръзне ли “Батак” както трябва, всички останали язовири остават на заден план. “Батак” се слави с изключително голяма гъстота на зимни риби.
Язовири като “Огняново” също могат да ни изненадат с добър риболов. Тук също има какво да се лови и ако тази година водоемът замръзне, ще останем доволни.
Това, за което си мечтаем от години, е да замръзне язовир “Искър”. В нашите климатични условия това, за съжаление, се оказва трудно, защото водоемът е много голям, не е закътан, става голяма вълна и водата бързо се обръща - това са все фактори, които пречат на един затворен водоем да замръзне, особено когато у нас не се наблюдават продължителни периоди с много ниски температури. За да замръзне “Искъра”, е необходимо да скове доста голям студ и поне няколко дни наред температурите да са под -15 градуса, а през нощта да е дори по-студено. Ако в този момент има тихо време, без вятър, язовирът ще замръзне.
В общи линии това са едни от най-интересните водоеми за риболов през зимата. Нарочно не споменаваме водоеми като “Душанци” и “Жеков вир” поради наличието на много газови дупки в леда и криещите се опасности.

 

Костури и бабушки

Рибите, които можем да очакваме от всички тези язовири, се броят на пръстите на едната ръка. Най-често ловените риби в цялата страна са два вида – бабушка и костур. Определено костурът може да се смята за най-масов и смело може да се разчита на него. Студената вода не притеснява с нищо този хищник и той си остава активен. Още повече, че студената вода го ограничава откъм хранителна база и това допълнително го кара да се храни активно. Костурът зимно време се движи на пасажи. Когато рибата е гладна и има конкуренция, се настървява дотолкова, че често се случва и по две риби наведнъж да атакуват зимната вресна, а и в някои случаи се закачат по две. По всички водоеми най-често се срещат еднотипни по размер риби, обикновено максимум по педя. Малко са местата, където могат да се ловят по-прилични риби.
При бабушката нещата не стоят по същият начин. Тя като растителноядна риба се храни много умерено и слабо през зимата. Обикновено тези риби са капризни, опипват стръвта и кълват много плахо. На “Батак”, например, излизат и много едри екземпляри, но това са инцидентни риби. Най-често кълват по-дребните екземпляри. Ловят се най-добре на мормишки, като предпочитат възможно най-малките пирмамаки, за предпочитане в тъмни цветове, като черно например. Костурът пък обича по-ярко изразените цветове и най-често налита на червени или жълти мормишки. Разбира се, има моменти, в които и той предпочита черните мормишки, но по-рядко.
Други видове риби, които могат да попаднат в улова ни през зимата, са кефалите и белите риби, а също и щуката. Тези риби наравно с по-едрите костури се ловят предимно на зимни блесни, кастмастери или балансири. Докато щуката може да се лови най-успешно с така наречените жерлици. Всеки вид риболов си има своите тънкости, но за това ще стане ясно в някоя от следващите статии.

 

Ако лед скове водоемите

Не на последно място, но с най-голяма важност, стои въпросът с опасностите на леда. Трябва да бъдете много внимателни, когато се качвате на него, особено на първия лед! Дори при най-малкото съмнение за опасност по-добре не се качвайте. Първият и последният лед са най-опасни, особено последният. Аз затова предпочитам да го пропусна. Ако сте неопитни и не сте се качвали сами на леда, не го правете сами. Най-добре е с вас да има някой опитен риболовец, който е запознат с опасностите. Пазете се от газовите дупки и когато сте в компания, нека поне един от вас да носи здраво въже с едно прикрепено напреки дърво на единия му край, и дано никога да не се налага да го използвате...
 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6