Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Хората смятат, че съм пряма, предизвикателна и нахална - обяснява пациентката.
- Много добре разбирам, госпожице - отговаря психиатърът. - Но все пак трябва да си взема някои бележки, затова бихте ли слезли за малко от коленете ми?

 Mаршрути

Язовир “Александър Стамболийски”


 

Това е един от най-старите язовири в страната. Има изключително голяма рибна популация на различни видове риби. Язовирът не е от най-големите и не може да се сравнява с “Жребчево” или “Искър”, но въпреки това спада към сериозните язовири.

 

На пръв поглед, като погледнете широката му част, ще кажете, че е малък, но когато влезнете с лодка и тръгнете да го пресичате, се оказва доста голям преход. Освен широката му част, язовирът има едно стеснение по посока устието, което е известно като местността „Дарданелите”. Това е един трудно достъпен и дълъг залив, който достига до устието на язовира. Получава се нещо подобно на каньона на язовир “Ивайловград”, но с пъти по-малък.

 

Маршрут
Както казахме, тази част от язовира е достъпна основно с лодка или с високо проходима кола. Откъм селото, което е на устието на язовира, се намира единственият по-читав път, който слиза до водата. Ако все пак сте с лодка, е най-добре да се насочите към широката част на язовира. Покрай него минава асфалтов път, от който има отбивки, които слизат до самата вода. Идвайки от София, за да стигнете до водоема по този път, трябва да минете през село Крамолин.
За да направите един хубав излет на подобен водоем, трябва да се насочите към конкретен вид риболов, за да бъде той успешен. Затова практикувайте или риболов на плувка, или на кльонк, или на влачене, но недейте да ги комбинирате.

 

На тролинг
На влачене се ловят доста риби, но не едри. На по-малки воблери в момента можете да ловите прилични костури и по някоя сулка. Много рядко по това време можете да хванете голям бяла риба. Ако настоявате на по-големи воблери, които да слизат и по-надълбоко, може да имате късмет да ви удари някое сомче, но трябва да сте по-настоятелни. Рибите се ловят основно в тясната част на язовира, както споменахме вече - в „Дарданелите”. В широкото можете да имате някой друг удар в близост до бреговете, защото там дълбочините варират между 20 и 30 м.

 

Риболов на кльонк
Риболовът на кльонк също е много актуален, но в последните години на язовира се ловят все дребни риби. Най-често улавяните сомчета са от порядъка на 2–3 кг, което е доста несериозно за този вид риболов, но колкото и странно да звучи, местните риболовци си ги ловят целенасочено. Има дни, когато рибите са активни и се правят по няколко бройки на ден, но има и дни, когато сомът просто го няма никакъв и трудно бихте го раздразнили. Разбира се, хваща се и някой по-едър сом, като тази година има и риби над 10 кг, но това са единични случаи до момента. Вече навлизаме в сезона на сома и тепърва ще се ловят все по-едри и по-едри риби.

 

За шаран в дълбокото
Един от най-атрактивните и практикувани риболови в момента на язовира е този на шаран. Не се ловят големи риби, но пък за сметка на това местните си ловят по няколко риби на ден между 1 и 2 кг. Риболовът е основно на плувка, но само в тясната част на язовира. Всичката риба се е „набила” в тясното и не мърда от там. Лови се на отвесните скалисти брегове, където дълбочината на места е около 5–6 метра и то на 3-4 м от брега. Рибите обитават тези места, защото се чувстват по-защитени от бракониерите и най-вече от кормораните. Ако сте решили да излъжете някое от дивите шаранчета, които са изключително борбени, трябва задължително да сте с лодка, за да стигнете до някое подходящо място. За риболова ви е необходима една единствена пръчка и задължително царевица за захранка. Недейте да хвърляте захранка, защото ще съберете изключително много дребосъци, като каракуда и бабушка. Въпреки всичко, ако сте привърженици на тези риби, можете да ги ловите с доста голям успех.

 

Наличие на костур
На определени места от язовира се въртят пасажи с много прилични костури. Ако успеете да нацелите някой пасаж и се закотвите в района, можете да направите невероятно силен риболов на костури. За целта са ви необходими малки рибки и монтаж като за попчета. Едно олово с една или две куки над него е напълно достатъчен.

Пламен ПАНТАЛЕЕВ
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6