Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Шефът изпраща провинилият се служител да напише обяснение защо в понеделник не е дошъл на работа. След час получава обяснителната бележка: “В понеделник не дойдох на работа, защото си мислех, че съм дошъл...”

 Mаршрути

Язовир “ЛЕНОВО”


 

Това е един от многото платени водоеми в близост до Асеновград. Като цяло в този район на страната повечето водоеми са платени и за да можем да ловим на тях, трябва да си заплатим такса за риболов. Рибата не се плаща отделно и може да се задържи.

 

Особености
Язовирът не е никак малък, а и рибната популация в него е много голяма. Изобилства от дребна плевелна риба, а в последно време има и хищници. По-голямата част от бреговата му ивица е полегата и като цяло е изпъстрена с плитчини в близост до брега. За да се достигне някаква прилична дълбочина трябва да ловите на дистанция от брега. Общо взето, за нормален риболов на плувка, специално за този язовир, е необходима дълбочина от порядъка на 2-3 метра. Рибите се държат именно на тази дълбочина и дори на по-дълбоките места стоят в по-горните слоеве на водата.

 

Видове риби
Основен и най-масов вид риба в язовира е каракудата. Водоемът просто е „бъкан” от каракуда и понякога дори става досадно да се лови този вид риба. Съвсем спокойно за един излет може да се направят десетина килограма каракуда с риболов на плувка.
Наред с каракудата се нарежда уклеят, но той е доста дребен и никой не му обръща внимание.
Останалите видове риби, на които може да се разчита, са кефал и морунаж, наричан от местните риболовци още „карабалък”.
Наскоро във водоема бяха пуснати и щуки, които за близо две години достигнаха доста внушителни размери, но в последно време се ловят все по-слабо. Въпреки всичко съвсем спокойно може да се насочите и към техния риболов, тъй като дори да регистрирате един удар, си заслужава чакането.
Шаран също има, но той се лови с доста стабилна предварителна подготовка. Необходимо е да останете няколко дни на водоема, като внимателно сте подбрали подходящо място за риболов на шаран, и неизменно трябва да упорствате като подхранвате със стара царевица. Общо взето по-голямата част от бреговата ивица е изключително подходяща за шаранджийски риболов, но си трябва постоянство.

 

Риболов на каракуди
Основният риболов на каракуди е предимно на плувка. Рибите се завъртат на първоначалното захранване, но между тях идват и хиляди уклеи, които пречат на риболова. На бял червей е направо невъзможно да се лови. Трябва да се насочите към друг вид стръв, а това е именно житото. То ще ви е необходимо освен за стръв и за захранка, тъй като рибите бързо обират подадената захранка. След първоначалното захранване с топки не е много желателно да се дохранва с захранка, защото първо рибите се плашат и второ се завъртат все повече дребосъци. Житото е идеален вариант за дохранване и навърта страшно много каракудите. Гранулите също са вариант за дохранване и имат много добър ефект, не издават никакъв шум, когато се подават, и не навъртат много дребни риби. За стръв също може да се използва торен или земен червеи. Това е по-едра стръв, която донякъде е недостъпна за уклея и той не я закача. Като цяло каракудите, които се ловят, не са кой знае колко едри екземпляри, но са прилични за риболов. До скоро се ловяха по-дребни екземпляри, но напоследък излизат по-прилични риби. Най-често ловени са тези от порядъка на „шамарче” или по-точно казано 150-200 г.

 

Риболов на кефал и морунаж
Риболова на каракуди се различава от риболова на кефал и морунаж най-вече по това, че каракудите се държат в по-горните пластове на водата и не кълват много от дъното, докато кефалът и морунажът се ловят основно от дъното. Друг е въпросът, че за морунажа и кефала трябва да се търси по-голяма дълбочина от порядъка на 4 метра, за да може да се ловят нормално. Тези риби реагират изключително добре на бели червеи, както и се ловят на тях, но е почти невъзможно да бъдат подавани с прашка.

 

Риболов на уклеи
Уклеят ги обира белите червеи още от падането им на повърхността. Ако намерите по-дълбоко място, може да използвате лепени бели червеи с голямо количество камъни в тях. Целта е да ги утежните, за да може бързо да потъват до дъното, така уклеят няма възможност да ги забележи, а той избягва по-големите дълбочини. Също така трябва да ползвате и по-тежка плувка за да свалите бързо стръвта, както и групирано утежнение на линията. Монтажите при риболова на каракуда са точно обратните. Трябва да използвате монтаж на риболов на пропадане, каракудите най-често кълват още докато пропада стръвта и плувката остава надигната.
Риболовът на този водоем е изключително интересен, но трябва да го опознаете сами и да внимавате много точно как процедирате към даден вид риба, тъй като уклеите са способни да ви развалят излета изключително лесно.
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6