Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Провежда се събрание на любителите- рибари. Става председателят:
- Наближава сезонът за зимния риболов. Колко бутилки ракия да вземем? По-миналата година взехме по една бутилка на човек и загубихме въдиците. Миналата година взехме по две бутилки на човек и изтървахме автобуса. Има ли някакви предложения?
Става опитен рибар:
- Предлагам тази година да вземем по три, но да не носим въдици и да не слизаме от автобуса.

 Mаршрути

Диви шарани се спотайват по реките


 

От години риболовът по реките лятно време се оказва много по-интересен от този по язовирите. Малко останаха язовирите у нас, на които можем да ловим шарани, като, разбира се, изключим платените водоеми.

 

Шаранът стана толкова хитър благодарение на мрежарите и има ли едно залято дърво, всичките шарани са около него, защото, както знаем, мрежарите избягват местата с дървета. За да хванем шаран на някой водоем, трябва да сме много търпеливи и целенасочени. Единствено постоянството би ни донесло някоя друга риба. С реките ситуацията е малко по-различна и вероятността да хванем риба е далеч по-голяма.

 

Реки с популация на шаран
Още от предни години определени реки и най-вече долните им течения, се славят с многото си шарани. Подходящи за такъв риболов са реки като Искър, Огоста, Янтра и Марица. Първите три реки се вливат в река Дунав и долните им течения са изключително подходящи за този вид риболов. Хем са разлети и големи, хем има бавни и дълбоки вирове. По първите три реки, освен местния шаран рано на пролет при високо ниво се качват и доста шарани от Дунав. От Марица пък се качва риба от границата, но отново само при висока вода. Когато нивото падне много, рибата не се движи много.

 

Къде да търсим рибата?
При избора на място за риболов на шарани всеки първоначално се сеща за бавните и дълбоки вирове, каквито споменахме че не липсват по тези реки. Да, но не винаги е така. През последните няколко години по-добри успехи сме имали в по-бърза вода с каменисто дъно. Явно през летните жеги и шарана, както повечето риби, се насочва в по-бързата вода, вероятно заради прохладата. Затова е много важен изборът на място. Когато водата започне да изстива, рибите наистина влизат в дълбоките вирове, но през лятото в жегите не е така. Шаранът е риба, която се издава с присъствието си. Обикновено рано сутрин ставаме свидетели на скокове и плясъци и, ако се окаже, че не сме избрали правилното място за риболов, имаме възможност да се преместим, съобразявайки се с местата, в които има плясъци и кръгове по повърхността на водата. Така на няколко пъти през изминалото лято се получи много приличен риболов. Първоначалният избор на място се оказа неподходящ и, след като видяхме къде са рибите, отидохме право при тях.

 

Най-посещавани от риболовците участъци
Винаги, когато ходите по долните течения на тези реки, носете със себе си дълги ножове или нещо друго за разчистване на място. В 90 процента от случаите там, където са рибите, е недостъпно и трябва да си разчистите място. Тези места по реките не са много често посещавани и рибите са доста спокойни. Може би най-посещавани са реките Искър и Огоста. Местата по река Искър от село Староселци надолу са доста популярни. Районът около Мизия и Гложене по Огоста също е доста често посещаван. За Марица най-хубавите места са при Свиленград и надолу към границата.

 

В жегите ловете през нощта
Рибата сама определя периодите, в които ще се храни. Най-често обаче се храни през нощта. Тогава е по-спокойна и търси храна, особено, ако през деня е било много горещо. Това важи не само за шарана, но и за останалите видове риба по нашите реки. Но все пак трябва да имаме готовност за всеки един момент от денонощието.

 

Царевицата дава най-добри резултати
Най-често срещаната захранка за риболов по реките е накисната или леко сварена стара царевица. Не е много добре, ако зърната, с които храним, са се разпукали, защото така по-лесно ги обират дребните риби. Макар че, ако шараните са пред нас, не оставят много шансове на по-дребните риби. Ако сме „кацнали” на мястото, където са шараните, не е хубаво да хвърляме много царевица. Достатъчни са по една две големи прашки на час. Така ще е по-лесно за рибите да открият нашата стръв. Някои аромати също допринасят за по-активно кълване, но по реките рибата не винаги налита на аромати и предпочита натурална стръв, като млечната царевица, например.
 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6