Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Просяк звъни на една къща. Отваря домакинята:
- Госпожо, няма ли да се намери парченце торта, за човек, който от два дена не е сложил и трохичка в устата си?
Домакинята:
- Торта? А хляб не може ли?
- Обикновено да, госпожо, но днес имам рожден ден.

Вашият коментар беше изпратен успешно !
След одобрение от оператор ще бъде публикуван.

 Статия

Язовир “БАТАК”

Риби и Такъми (бр. 4 / 2009 г.)

Привет на всички любители на риболова! Материалът по-долу се отнася за риболова на яз. “Батак”. Ще се опитам накратко да посоча част от местата за риболов там, видовете риба, а така също и методите и способите за ловене.

 

От Светослав Телбизов

 

Нека вземем за отправна точка голямата стена на язовира, като ще започна и ще завърша с нея, тъй като, благодарение на това, че ползвам по-проходим автомобил, съм обикалял многократно целия язовир.

 

Първият залив
Като тръгнете от голямата стена - местността „Дъното” - по пътя покрай язовира, движейки се в посока КК "Цигов чарк" на около 500 м от самата стена попадате на първия голям и дълбок залив, скрит от сенките на дърветата.
Във въпросния залив съм имал успехи на директен телескоп и на мач с подвижна плувка, предимно ваглер. Рибите, които се ловят тук са предимно червеноперка и костур, по рядко каракуда, а понякога има епизодични удари на шаран.

 

Вторият залив
Следващото много удобно за риболов място е на 200-300 м от първото, като представлява малък залив, в края на който през пролетта се стича вода от едно деренце, идващо от самата гора. Заливът се намира непосредствено под паркинга на хотел "Дъното". Тук, на това място съм имал множество излети през месеците юли-октомври, като лично аз риболовствам главно с директен телескоп 8-ца, а при наличието на силен вятър ползвам и мач прът с подвижна плувка, за предпочитане утежнен ваглер.
Самият риболов е съпроводен с масирано захранване през цялото време, включително с консервирана царевица, варено жито и ароматна захранка. Аз лично си купувам за това място и заешка гранула от фуражните магазини в Пазарджик или гранулирана храна за птици, с която дохранвам посредством прашка по време на същинския риболов. Стръвта, която ползвам, е бял червей, рибка (за костур), варено жито - често за предпочитане е с натурален аромат, и сладка консервирана царевица. Относно последния вид стръв, а именно царевицата, ще издам една тайна, на която ме научи братовчед ми преди време. Ако рибата - предимно червеноперка и бабушка, - капризничи и не кълве, зрънцето консервирана царевица се реже с много остро ножче на две половини и половин зърно се слага на малка, но много остра кука, за предпочитане с по-дълго и рамо, на което да „легне” царевичката.
На мач с ваглер, когато стръвта лежи на дъното, съм имал удари на шаранчета до 2 кг, които са доста борбени, и като се има предвид факта, че ползвам влакно 0,10 за повод и рибите не са бройлери от платен водоем, необходимостта от кеп е разбираема. Имал съм дни с по 4-5 удара на шаранчета на директния телескоп, при което успешен е бил само един, в смисъл, че една от всички риби е била кепчосана успешно. Останалите или ми късаха веднага повода, или след кратка разходка из водоема си отиваха по живо по здраво в дълбините с кука в устните. Това е така, защото не ползвам ластик, а и рибите са доста борбени.
На описаното място излиза и едра каракуда, но като цяло доминиращ вид е червеноперката, като при добро захранване се правят рекордни улови от доста едри представители на тази риба. Молбата ми към всички вас е в случаите на такива улови по възможност да пуснете по-голямата част от рибата, защото следващия път като дойдете, ще искате отново да ви кълве. В крайна сметка не сме месари, а риболовци, нали? Тук съм имал и добри улови на шаран, като през месеците септември -октомври захранвам с лодка на 80 м от брега със стара, варена царевица. Имам уловени риби до 4,5 кг, както и няколко откачени с подобни габарити. Стръвта, на която съм имал удари, е варена, белена, ароматизирана и натурална стара царевица. Толкова за този залив.

 

Македонски борум
Продължавайки надолу по пътя, подминавате оградените от частни лица места, т.нар. „Яхт клуб” и стигате до място известно сред риболовците като "Македонски борум". На това място принципно идвам през месеците октомври и ноември, стига атмосферните условия да го позволяват, разбира се. Рибата, представляваща интерес, е шаранът, който търся на около 120-150 м навътре на подходяща дълбочина. Захранвам със стара царевица, като за стръв ползвам същата, само че варена и белена. Ползвам основно монтажи на косъм, с или без повдигач.
На пружина с качамак и стиропор на куките на въпросното място излизат прилични каракуди и червеноперки. Понякога кълве и дребен шаран. На това място му казват "Македонски борум", тъй като преди време в близост до него във водите на язовира е станал нещастен случай с един колега. Последният се е удавил, като на самия борум има паметна плоча и кандило в памет на колегата. За това нека всички риболовци не подценяват водната стихия, особено в обедните и следобедните часове, когато излиза вълната от вътрешността на язовира и нещата излизат от контрол, ако сте с лодка.

 

Баташки залив
Следващото място, заслужаващо внимание, е това, което се намира в непосредствена близост под овчарника на брега на водоема. Това е началото на така известния под цели три имена залив, който някои наричат "Студенец", други "Св. Георги" а трети "Баташки залив".
Под овчарника обикновено стануват и риболовстват за дълго време хора от гр. Пещера. Търсят основно шаран на дъно, като хранителните петна са на различни разстояния от брега и съответно на различни дълбочини. През пролетта шараните излизат на топчета жълт и оранжев стиропор, като монтажът е олово с две куки над него. На куките се поставят директно по едно или две топчета стиропор. И един съвет, който ще си позволя да дам на колегите за това място – момчета, регулирайте си аванса на макарите, за да нямате неприятни изненади. Излизат и много едри риби, така че е добре да сте подготвени!
На хранилка с качамак и плувка в следобедните часове излизат и добри каракуди.
На плувка използвам за стръв торен червей. От това място до втичалото по бреговата ивица има много и удобни места за лагеруване. На самото втичало се лови на директен телескоп, щека и мач. По протежението на бреговата ивица също има удобни места, докато стигнете до самото дъно на залива, което е плитко и в слънчеви дни е доста припечно - в смисъл, че водата бързо се затопля. Виждал съм огромни пасажи от каракуда да излизат в тревите до брега. Атакувал съм ги на торен червей, с мач и нагазване с гащеризон, при което съм улавял много добри каракуди, някои от които над килограм. Внимавайте, колеги, като слизате в дъното на залива с автомобил, тъй като там мястото е много, ама много мочурливо! Завали ли дъжд, дърпайте возилата нависоко и си носете въже и лопатка, иначе ядовете са ви в кърпа вързани.
Тук колегите ловят и на дъно - на пружина, като често се случва да имат удари на шаран, покрай каракудите. Аз лично харесвам много това място, като през 2005 г. имах много успешни излети за шаран. Рибите ловях на около 100-120 м от брега, на малка дълбочина на стръв царевица, в месеците юни- август. Имах удари на риби с тегло от 2 до 5 кг. През посочените месеци, ако търсите шаран, то добрата дълбочина за риболов на дъно тук, е около 3-4 метра. Характерното тук и на другите заливи, в това число контра-стената и Костандовския залив, е че рибата кълве след появата на вятър, който излиза около обяд. Заставате в дъното на залива, разпъвате въдици, като ударите идват с вятъра и вълните. Поради тази причина с приятелите ми се шегуваме, че това са местата за сънливи мързеливци, на които ставането сутрин в ранни зори е неприсъщо. Изброените до момента особености, са факти, които са ми направили впечатление през годините. Искам да спомена също, че се е случвало в края на август при продължително добро време с поредица от няколко последователни дъждовни дни рибата се дърпа в дълбочина и удари в плиткажите няма.

 

Гористия нос
След Баташкия залив има един горист нос, по протежението на който много колеги от Пловдив лагеруват често. Хубавото е, че има дървета, лошото е, че има дълбочини, а шараните по това време са в по-плитката и топла вода в дъното на залива. От другата страна на носа има два малки залива и един гол нос, които си заслужават да се опитат като перспективни места.

 

Втичалото под бензиностанцията
Следващото място е бреговата ивица, около и в непосредствена близост до втичалото, находящо се под бензиностанцията на разклона за гр. Доспат. Втичалото е голямо, с голям дебит, като трябва да се има предвид, че водата, влизаща от него, е с по-ниска температура. На тези места също има големи палаткови лагери, като пътят до брега е коварен, на места има коловози и качествени дупки с оголени камъни, пукащи картерите на по-ниски автомобили.

 

Под Радецки
От това втичало до другото втичало, находящо се под големия хотел, е бреговата ивица, на която някои казват с общото име "под Радецки" или "под ски пистата". Местата са равни, удобни и лесно достъпни. Проблемът е, че брегът е гол и без сенник сте обречени на яко слънчево греене. Тук излизат същите видове риба, като каракудата доминира над червеноперката. Шараните ги търся на по-голямо разстояние, с лодка, поради пренаселеността на брега в почивните дни, тук дистанция от 200-250 м е нещо нормално, като на места е дори къса. Стръвта е стиропор или царевица, като последната я беля от ципата след варене, тъй като след неколкодневен престой без удар чернее от тинята, ако е с ципа. Рибите удрят във вълните, като вятърът на моменти е доста силен, и затова е необходимо добре да укрепите навесите и палатките, като при необходимост е добре дори да ги окопаете.

 

Голямото втичало под хотел „Орбита”
Следващото удобно място за риболов е голямото втичало под хотел „Орбита”. На въпросното втичало под хотела и около него има също удобни места за плувка, особено на самото втичало - на входа за язовира. За съжаление в близост до тях се строи и има камари от пръст, които са върху и в близост до пътя за преминаване. Също така е доста шумно и човек трудно ще се вреди да си хване удобно място. Иначе излиза прилична риба, като тук съм дърпал добри каракуди на жито и торен червей.

 

Залива на контра-стената
На самия бряг на язовира по посока контра-стената има една кръчма, на която й казват "Вълка". Тя е точно срещу острова и там дават лодки и водни колела под наем. Бреговата ивица от тази кръчма до контра-стената, "Дупката" след нея и още около 400 м по-нататък, представлява залива на контра-стената или както е известен сред по-старото, местно риболовно население "Кинаджийския залив". Тъй като това е един доста голям по територия залив, с множество удобни места за риболов, включващ в себе си няколко малки заливчета, удобни за риболов на плувка, ще му отделя повече внимание.
И така, тръгвате от кръчмата "Вълка" по бреговата ивица в посока контра-стената. Подминавате едно голямо нещо, дето тепърва ще “е...е” мамата на възможностите за риболов в залива, а именно - строежа на петзвезден хотел. Местата вдясно и вляво от хотела са удобни за дънен риболов, стига да не ви пречи шума от преминаващите камионите на строежа. Лови се шаран на разпъване с лодка и каракуда на пружина; последната тук представлява интерес и се лови масово. На стотина метра след строежа, в близост едно до друго има две удобни местенца за мач - заливчета, където ако си намерите място, през лятото си струва да опитате.
Имайте предвид, че контра-стената като цяло е най-посещаваното място на целия язовир, включая и "Дупката", намираща се непосредствено след съоръжението. На самата дупка трябва да сте доста настоятелни и със здрави, ама здрави нерви, тъй като там е доста гъсто населено по цели седмици. Така и не разбрах през всички тия години тези хора там, защо мятат камара дънни въдици в самата дупка, а не около нея? Иначе рибата там си върви - главно на плувка и с добро захранване.
След дупката, на около стотина метра по брега има едно място с една стара малка ръждива табела. Ако погледнете към другия бряг пред вас, за ориентир ще ви служи един сдвоен бор-чатал вляво от големия строеж, който сте подминали на идване за контра-стената. Срещу този бор-чатал си намирате място, дърпате монтажите навътре на 180 -250 метра, правите две петна, едното на близка, второто на по-далечна дистанция, захранвате с царевица, и голямото чакане и надлъгване с шараните може да започне. Мястото определено е добро и държи доста риба. Другите риби си ги търсите на пружина или капан с кюспе - архаични, но работещи добре спрямо плевелите методи. Не са редки случаите, когато на разпъване на кюспе идват вместо "караконджули" доста прилични шарани.
На няколко пъти вече пиша, че захранвам с царевица и само царевица, поради факта, че така избягвам събирането на петно, формирано на голямо разстояние от брега, на разни плевели, нямащи силичка да ми задействат сигнализаторите. Поне аз мисля, че няма смисъл да дърпам на такива далечини за някой плевел. Просто, според мен, не си струва труда.

 

Скалите на “нос Хорн”
От последно описаното място по доста разбит, но все още читав път може да достигнете един скалист нос. Мястото е стръмно, ветровито и скалисто. Има добра дълбочина в близост до брега, с песъчливо, твърдо дъно, - нещо нехарактерно за “Батак”. Излиза костур, рядко с що-годе прилични размери, но кълве честичко за сметка на големината. Излизат и добри червеноперки. Няма как да сбъркате мястото - скали на “Батак” има само там. Излязат ли вълната и вятъра обаче, си е направо един баташки "нос Хорн".
От тук насетне, следвайки черен път през гората, над язовира, има няколко последователни залива, удобни за бивак и риболов. Имайте пред вид, че доста преди "нос Хорн" пътят става тежък, особено с дъждовете преди седмица. Внимавайте да не затънете в калта и при необходимост си носете вериги, помагат в кал, знам го от опит.

 

Костандовския залив
Преминавайки описаните заливчета стигате до другото ми любимо място - "Костандовския залив". Относно последния мога да кажа следното: Пътищата за достигането му са три: първия вече го описах. Втория - вместо да се движите покрай бреговата ивица, преди скалистия нос на около 300 м се отбивате вляво - има кофти черен път, особено в мокро време, като карате по високото - нагоре към гората. Пътят преминава по билото в гората и след доста перипетии и коловози, следвайки пътя, стигате над "Костандовския залив". Третият път, който е от края на миналата година, е най-удобен, според мен. Минавате контра-стената, отбивате вляво и карате нагоре по пътя по високото, преминавайки покрай многото купчини пръст (които са чудесен ориентир за хора, непосещавали залива), изсипвани от камионите на строежа от другата страна.
На фона на първите два пътя, повярвайте ми, този ще ви се види като магистрала. Следвайки този път, преминавате, както вече казах, покрай купчините с пръст, после има един участък покрай и през едно сечище. След това стигате до една ловна хижа, сгушена в гората, собственост на ЛС "Костандово". В близост до хижата има чешма, което е важно в случая. Преди самата хижа пътят отбива вдясно и криволичи покрай дърветата. След излизане от гората сте точно на около 200 м от дъното (плитнежите) на "Костандовския залив". След като стигнете до ловната хижа, собственост на ЛС "Костандово", завивате по пътя вдясно, и през гората след около стотина метра пред вас се ширва залива. На около 300 метра, след излизане от гората, стигате до плитката част на залива.
И от двете страни на залива има удобни места за риболов. От дясната страна на залива, по посока язовира, преминавайки покрай водата стигате до едно малко, но доста мочурливо втичало, през което пътят преминава нататък. Имайте предвид, че като цяло точно там, където преминава пътя, дъното на втичалото е твърдо, но в момента от дъждовете е възможно водата там да е доста и преминаването ви с автомобил да е проблемно. След като минете през втичалото, на около 200 м до самата вода има едно единствено дърво - една стара круша, за която с приятели се шегуваме, че сме под "кривата круша", и когато сме на риба на залива обикновено се разполагаме под или около нея. В действителност имаме доста излети около и под това дърво, което ползваме за ориентир, когато вкарваме стръвта с лодка. На около 100-150 метра срещу и малко вдясно от крушата, в зависимост от нивото на водата има едно подводно плато, на което също сме вкарвали с лодка и сме захранвали, като сме имали удари на шарани. Там дълбочината е около 4 м, като пак казвам, в зависимост от нивото на водата. След като продължите към входа на залива, непосредствено след крушата има едно малко заливче, което също е удобно за риболов. Като цяло, по целия десен бряг има удобни места за палатки и биваци. Имайте предвид, че дъното на залива, особено в по-плитката част, е доста обрасло с трева и водорасли по това време на годината, така че при захранване и вкарване на стръвта с лодка внимавайте да не се окаже, че стръвта и захранката ви са пуснати сред подводната джунгла и рибата няма как да ги открие, за да ги атакува.
Толкова за дясната страна на залива. След като излезете от гората, идвайки от ловната хижа, тръгвате покрай водата по пътя от лявата страна на залива. Преминавате покрай три или четири големи бора, които в зависимост от водното ниво остават от лявата или от дясната ви страна, и продължавате нататък. По цялата дължина на брега на залива има удобни места за риболов. Аз лично, след като си изберем място за бивак и подготвим всичко необходимо, си взимам мача, торен и земен червей, след което надвечер отивам в плитнежа в дъното на залива, където дърпам едра каракуда. Обикновено ударите на шарановите въдици са сутрин или около обяд, след като излезе вятъра.
След откриването на сезона търсим шарана на топче стиропор със средна големина, оранжево или жълто на цвят, както и на царевица с повдигач. Петната ги захранвам със стара царевица, но не и с жито, тъй като последното събира каракудата, която също атакува стиропорени топчета, монтирани на куки №2. Хубавото на този залив като цяло е, че гората е наблизо и ако искате дърва за огън, проблемът ви е решен. Също така, ако някой от компанията си пийне повечко, на сутринта отива под боровете на сянка, спи три часа и е като нов.

 

Бункера
Движейки се от лявата страна на залива по посока "Дъното", стигате до самия вход на залива към язовира. Тук, мисля, се намираше едно място, известно сред риболовците на костур като "Бункера". Има добра дълбочина, сериозна вълна при вятър и песъчливо дъно.
Продължавайки нататък към "Дъното", последователно преминавате покрай няколко малки заливчета, на които няма да се спирам, а само ще отбележа, че в края на някои от тях има дървета, които предлагат добра сянка и съответно са удобни за бивакуване места. По пътя към "Дъното" има две много кофти втичала, които миналата година бяха без вода. Втичалата са на разстояние около 2 км едно от друго. Имайте предвид, че бреговете им са стръмни, неудобни, трудни за преминаване, дори и с джип къса база. Ако е валяло, по-добре не опитвайте да ги преминете.

 

Дорковския залив
След първото втичало, на около 600-700 м излизате на "Дорковския залив", място по-рядко посещавано от шумни чалгаджии и алармаджии. Този залив е много по-малък от Костандовския, но поради отдалечеността и труднодостъпността си е перспективно място за риболов. Именно тук, сега на откриването, мои познати са имали изключително успешен излет, седем удара за два дни, като най големия уловен шаран е бил с тегло от 7 кг. Показаха ми кука №2, изправена след около двадесет минутна борба, вероятно от някой "дядо" шаран. Момчетата са захранили на дистанция от брега, на която да могат да мятат от ръка, като са избегнали хамалогията от разпъването с лодка. Като цяло, мястото е удобно за риболов и държи доста риба.

 

Преди стената
Продължавайки към "Дъното" стигате до второто втичало, което е по-кофти от първото. Преминавайки през него, сте вече в непосредствена близост до първите вили на "Дъното". От там, след като излезете по черния път, стъпвате на асфалта и сте на стената, откъдето сте тръгнали. Няма да се спирам подробно на местата за риболов под вилите на "Дъното", тъй като там дълбочините са по-големи и колегите търсят предимно костур и червеноперка.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Плетени влакна за риболов на голяма дистанция
Рой Марлоу насочва вниманието ви към влакната – така че винаги да купувате точните продукти за работата, която искате да ви свършат.Високотехнологичните ...
Есенно зарибяване от клуб „Балканка”
От Краислав Димитров   Едва преди седмица завърши пъстрвовия сезон, а вече ми липсва. Липсват ми ромонящите между сивите камъни бистри речни води, ...
Със спининг за кефали
В онзи следобед преди повече от 20 години на Тунджа не се виждаше жив човек. Току-що се бях снабдил срещу 18 лева с нова пръчка от фибростъкло ...
С пелети за шарани
В последно време все по-популярен става риболовът на шарани на платените водоеми. Вече има доста язовирчета, на които се ловят прилично количество шарани, а ...
Захранката
Безкрайната история Невероятно е колко много риболовци са заинтересувани от тази тема. Особено в състезателните среди. Откакто има риболовци, има постоянно ...
Риболов на сом със спининг
Спининговият риболов на сом става все по-популярен. Нищо чудно, при малкото багаж, който трябва да се носи и здравото кълване, което не се забравя никога. Анди ...
Съдържание
Актуално Магията на яз. “Батак” /4 Калоян Белополски за дългоочаквания риболов на лед на култовия язовир Пъстървов риболов За пъстърва в ...
Съдържание
По течението Шарани на пелети / 4 Калоян Белополски за атрактивния риболов на шарани под повърхността С муха и шнур Пъстърва с проходилка / 8 Проходилката ...
Риболов на големи бели риби
Всяка година Дитмар Изаяш записва в сметката на уловите си значителни количества трофейни бели риби. Ние искахме да узнаем повече за риболова и намирането на ...
Тънкости в риболова на дебелите костури
Ноември не е от най-риболовните месеци. Особено ако ловим хищници със спининг. Щуките стават по-пасивни, отколкото през изминалите седмици. Бялата риба не е ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
Иван Г. 2014-08-12 11:26:05

Браво! Много изчерпателно и подробно. Поздравления!

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6